kelt tészták

Nutellás csavart kalács

Egyik kedvencünk a kisfiammal a kalács:-) A Nutella a másik nagy kedvenc, így jött hogy mi lenne ha….
A kalács finom de nem túl nutellás, lehet én tettem túl keveset bele, de orvosoltuk az üvegből egy kis ráadás nutellával:-)

HV:

  • 420 g liszt
  • csipet só
  • 1 cs szárított élesztő
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • 3-4 ek barna cukor
  • 50 g vaj
  • nutella

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A lisztet és a sót szitáljuk össze.

Az élesztőt a 2 dl langyos cukros tejben futtassuk fel. Én a tejbe 2 csipet cukrot szoktam tenni.

A liszthez adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, cukrot és a tojást. Dolgozzuk össze. Ha van kedvem én kézzel dagasztok, ha sem kedvem sem időm akkor a robotgép dagasztó karja óriási segítség:-)

TIPP:
A tej mennyisége erősen függ a liszt minőségétől. Nekem nincs bevált lisztem ezért mikor mit kapok azt veszem. Volt hogy elég a 2 dl tej, volt hogy baromi kevés volt, így pótolnom kellett, mert beton volt a tészta:-)

A vajat olvasszuk fel és adjuk a tésztához, ezzel is dolgozzuk össze.

Most jön a pihenő, meleg helyen letakarva legalább 1 órát kelesszük a tésztát.

Ha nem boldogulsz a kelt tésztával akkor itt találsz képes segítséget is a készítéséhez.

Ha megkelt, legalább dupla mennyiségű a tészta akkor lisztezett konyhapulton nyújtsuk ki kb 2-3 mm vastagságúra. A vastagságtól függ hogy milyen lesz a végeredmény , ha egész vékonyra nyújtjuk nagyon szépen kinyílik ha vastagabbra hagyjuk a tésztát akkor olyan lesz mint most az enyém:-)

Tehát kinyújtottuk, kenjük meg faltól-falig 🙂 tehát az egész tésztát nutellával. Tekerjük fel és most jön a csavar:-)
A feltekert tészta felső felét nyomkodjuk be, zárjuk le a végét. Éles késsel a lezárástól számolva 2-3 cm-re vágjuk ketté a tésztát. Minden nutellás lesz:-) ez van:-)

nutellas_kelt_csavart_kalacs_recept-tortaiksola-1 (2) nutellas_kelt_csavart_kalacs_recept-tortaiksola-1 (6)
Van egy 2 db-os fonat kezdeményünk. Ezt szépen “fonjuk” össze és majdnem kész is. A végét most is zárjuk le, egyszerűen hajtsuk, nyomkodjuk össze a tészta végét.

nutellas_kelt_csavart_kalacs_recept-tortaiksola-1 (1) nutellas_kelt_csavart_kalacs_recept-tortaiksola-1 (9) nutellas_kelt_csavart_kalacs_recept-tortaiksola-1 (5)nutellas_kelt_csavart_kalacs_recept-tortaiksola-1 (10) nutellas_kelt_csavart_kalacs_recept-tortaiksola-1 (8)
A vajjal kikent és kilisztezett kerek, csatos formába szépen igazgassuk bele a fonatot és hagyjuk még 30 percet meleg helyen állni.

Kenjük át cukor tejjel és irány a sütő 35-40 percre. Én alulról a második helyen sütöm most már mindegyik kalácsomat, így lesz igazán szép.

nutellas_kelt_csavart_kalacs_recept-tortaiksola-1 (8) nutellas_kelt_csavart_kalacs_recept-tortaiksola-1 (7) nutellas_kelt_csavart_kalacs_recept-tortaiksola-1 (3)