tortás alapok · Vajkrémek

Málna darabos svájci vajkrém

Málnás krém készült már, de minap találtam egy új receptet a pinteresten és ott málna darabok is voltak a krémben. Nosza, próbáljuk ki:-)

Nem terveztem torta sütést, de megérkezett a cukrász hőmérő amit már régóta ki akartam próbálni. A makaronnál sokat tanultam, vagyis precízen szép az élet, különben bajban leszünk:-)

Jelentem a cukrászhőmérő beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. A svájci vajkrém elsőre sikerült:-)

Ez egy kicsit más recept mint ami a mérő nélkül készült, így leírom ezt is.

HV:

  • 6 közepes tojásfehérje
  • 400 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 720 g vaj
  • 2 -3 ek málna redukció
  • 1 nagy marék friss málna

Elkészítés

A tojások fehérjét, cukrot és a sót kicsit keverjük el, nem kell habosítani csak keverjük át.

Tegyük vízgőz fölé, és itt már azért olykor keverjünk rajta egyet, de semmi idegeskedés, csak nyugiban:-) A hőmérőt csiptessük az edény oldalához, hogy pontosan mérjen.

malnas_svajci_vajkrem_ami_mindig_sikerul_recept_tortaiskola-1 (5) malnas_svajci_vajkrem_ami_mindig_sikerul_recept_tortaiskola-1 (8)

A hőfoknak 70 fokot kell elérnie. ha elértük a 70 fokot celziuszt! akkor azonnal vegyük le a vízgőzről az edényt.
Keverjük robotgéppel, közepesen sebességen, kb 10-12perc. nagyon ragacsos, nagyon fehér “masszát” kapunk. nem lesz hab! ne aggódjunk:-) A lényeg hogy a fém edénynek amibe készült vissza kell hűlnie normál hőmérsékletre.

A visszahűlt krém és edénybe mehet apránként a puha vaj. Folyamatosan keverjük közepes fokozaton robotgéppel. Elképesztő volt nézni, hogy már az elején látszott hogy sikerül a krém:-)

malnas_svajci_vajkrem_ami_mindig_sikerul_recept_tortaiskola-1 (4) malnas_svajci_vajkrem_ami_mindig_sikerul_recept_tortaiskola-1 (12)

Ha ezzel kész vagyunk akkor jöhet a málna redukció készítése. ITT találsz recit.

Ez egy szép nagy adag krém, ezért mivel a torta kicsi lesz kivettem a krémből 6X2 ek krémet és ezt ízesítem. A többi krém a morzsakabáthoz és a burkoláshoz kell.

Tehát a kivett krémhez kevertem 2-3 ek málna redukciót, átkevertem majd a megmosott friss málna egy nagy marékkal. Amikor a málna belekerül már nagyon óvatosan keverjük át a krémet, nem célunk pürésíteni a málnát. Mutatós lesz ha felvágjuk a kész tortát és kikukkangatnak a piros málna szemek <3

malnas_svajci_vajkrem_ami_mindig_sikerul_recept_tortaiskola-1 (2) malnas_svajci_vajkrem_ami_mindig_sikerul_recept_tortaiskola-1 (10) malnas_svajci_vajkrem_ami_mindig_sikerul_recept_tortaiskola-1 (14)   malnas_svajci_vajkrem_ami_mindig_sikerul_recept_tortaiskola-1 (6) malnas_svajci_vajkrem_ami_mindig_sikerul_recept_tortaiskola-1 (3) malnas_svajci_vajkrem_ami_mindig_sikerul_recept_tortaiskola-1 (9)malnas_svajci_vajkrem_ami_mindig_sikerul_recept_tortaiskola-1 (7)malnas_svajci_vajkrem_ami_mindig_sikerul_recept_tortaiskola-1 (11)