Piskóták · tortás alapok

Csokoládés mini piskóta recept

Őszintén mondom unják itthon a tortákat:-) Nem a minőséggel, ízekkel van baj, hanem a mennyiséggel. Eddig szinte csak “nagy” tortákat készítettem mait jó pár napig ettünk és ajándékoztam is belőle mert annyi volt.
Most beszereztem egy extra mini 10 cm-es kerek formát, vagyis egyből kettőt:-) Kipróbáltam.

Sőt ma nem a megszokott kakaóporos változatban készült a piskóta hanem olvasztott csokoládéval.

Lássuk a receptet.

HV: 4 db 10 cm-es kerek formához

  • 100 g cukor és 40 g a habba
  • 125 g liszt
  • 50 g csokoládé
  • 75 ml olaj
  • 75 ml tej
  • 6 g sütőpor
  • 2 tojás

Elkészítés:

csokolades_piskota_recept-tortaiskola-1 (8)

A sütőt melegítsük elő 150 fokra.

A fehérjét verjük kemény habbá a 40 g cukorral.

A tojások sárgáját a maradék cukorral, olajjal és tejjel keverjük el. Csak keverjük el, semmi mást nem kell vele tenni.

A csokoládét olvasszuk fel vízgőz felett. Kicsit hagytam hűlni és már kevertem is bele a tojássárgás keverékbe.

csokolades_piskota_recept-tortaiskola-1 (2) csokolades_piskota_recept-tortaiskola-1 (9) csokolades_piskota_recept-tortaiskola-1 (11)

 

A sütőporos lisztet szitáljuk bele a keverékbe és keverjük át.

csokolades_piskota_recept-tortaiskola-1 (7)
Jöhet a tojásfehérje, itt már óvatosabban dolgozzunk. Laza piskóta alapot kell kapnunk.

csokolades_piskota_recept-tortaiskola-1 (6) csokolades_piskota_recept-tortaiskola-1 (3)

A kis formákat vajaztam, liszteztem és….
Ez itt a túl töltött forma, ez csodásan púposodott:-)))

csokolades_piskota_recept-tortaiskola-1 (12)
Itt álljunk meg egy szóra.
Elbénáztam, mert női logika mentén ezt a mennyiségű piskótát legalább 4 részre kellett volna osztanom. Nem jött össze:-) 3 teljesen egyforma rész viszont igen:-)) Már nem volt kedvem újrakezdeni, így ment a kis formákba a tészta.
ŐŐŐŐŐ:-) Volt itt púposodás rendesen:-) Nem baj, mert levágtam a tetejét jó lesz cakepop-nak:-)
A maradék egy adag piskótát, mindegy alapon két részre osztottam és ment a két formába. Gyönyörűen sült, nem volt púpos.
TIPP:
megfelelő mennyiségű tészta a formába, különben púposodik!

Amikor már normál mennyiségű tészta került a formába iylen lett a végeredmény.

csokolades_piskota_recept-tortaiskola-1 (13) csokolades_piskota_recept-tortaiskola-1 (10)

Így lett 2 szép vaskos nagy lapom és kettő vékony. Nem gond, majd a krém alatt úgy sem látszik:-) Ez egy próba torta.

YIPP!

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s