Piskóták · tortás alapok

Tojásfehérjés piskóta lime-al ízesítve

Szintén egy PINterestes reci. Megtetszett mert minap francia vajkrém készült és maradt pont 6 tojásfehérje amit jó lett volna elhasználni:-)

Hát kipróbáltam ezt a piskótát. Igazi amerikai piskóta, semmi köze a megszokott folyós piskóta masszához.  Az illata jó, az állaga jó, az íze az pár nap múlva kiderül, mert ma már nincs időm tortázni:-)

HV:

  • 400 g liszt
  • 2 1/2 tk sütőpor
  • 1/2 tk só
  • 300 g vaj
  • 350 g barna cukor
  • 310 ml tej
  • 6 tojásfehérje
  • 2 1/2 tk vanília kivonat
  • 1 lime reszelt héja

A sütőt melegítsük elő 176 fokra. Az alap recept 3 db 20 cm-es formát ír, na nekem pont olyanom nincs, ezért improvizáltam, és csak kettő egyforma részre osztottam a masszát, így a 2 db 22 cm-es formámban tudtam sütni.

A lisztet, sót és a sütőport szitáljuk össze.

A vajat-puha- a barna cukorral keverjük habosra, 3-4 perc robotgéppel.
A fehérjét egyesével adagoljuk a vajas keverékhez folyamatosan keverve.
Adjuk hozzá a lime reszelt héját.

Most jön az izgi rész:-) Ezt nagyon szeretem mert iylenkor áll össze tésztává:-)

A lisztet és a tejet felváltva adagoljuk, keverjük folyamatosan.
TIPP:
én az utolsó adagra mindig lisztet hagyok, nekem így jobban elegyedik a tészta. NE KEVERD TÚL! Ha egynemű hagyd abba a keverést.

A formákat készítsük elő. Vajazzuk, lisztezzük -ettől lesz szép kérge a piskótának. Én szoktam sütőpapírt vágni a forma aljára.

Osszuk szét egyenlő részre a formákba és mehet is be a sütőbe 25 percre. A másik formát igyekeztem hidegen tartani de nem tettem hűtőbe, csak kivittem az incurka pincurka meleg konyhámból:-)

Recept forrása: http://thecakeblog.com/2016/02/fresh-raspberry-champagne-cake.html