Csokoládé díszek · tortadíszítés · tortás alapok

Csokoládé glazúr készítése

Minap megtetszett a pintereszten nézelődve a csokoládé glazúr. Olyan fényes olyan sima olyan szép:-)
A videót végignéztem, szuper nem lesz vele gond, van itthon minden, nem is nagy mennyiség kell tehát mehet a próba:-)

Közben mint kiderült kissé figyelmetlen voltam mert egy igazán lényeges információt semmibe vettem:-) El sem jutottam addig hogy az fontos lenne pedig nagyon az!!!!

HV:

  • 4 lap zselatin
  • 125 ml víz
  • 225 g cukor
  • 150 g Couverture  csokoládé
  • 30 g kakaópor
  • 65 ml tejszín

Elkészítés:

csokolade_glazur_keszitese_tortaiksola-1 (5)

A lap zselatinokat áztassuk hideg vízbe. A mennyiség mindegy, lepje el a hideg víz.

A vizet és a cukrot tegyük fel forralni, cukrász hőmérővel mérjük a hőfokot, 104 fokig kell forralni, sziruposítani.
A szirupba mehet bele a couverture csokoládé. ÉS ITT ÁLLJUNK MEG!

csokolade_glazur_keszitese_tortaiksola-1 (2)
Ezt az infót én úgy ahogy van kihagytam! Gondoltam valami márka nem is érdekelt, van jó minőségű 70% kakaó tartalmú csokim, minden rendben van. HÁT NEM!:-)

csokolade_glazur_keszitese_tortaiksola-1 (6)

A COUVERTURE csokoládé nem csak magas kakaó tartalmú de magas kakaóvaj tartalmú csokoládé!!! Ezt jól jegyezd meg ha csoki glazúrt készítenél:-) Teljesen más a megszokott csokoládétól, fényesebb, mélyebb ízű. Drága, igen drága de megéri:-) Én most kaptam tesztelésre ilyen csokoládét, ipari mennyiséget:-))) YIPPP:-)

Mivel ezt a lényeges infót kihagytam így volt sikítófrász mikor a csokoládémat belekevertem a cukorszirupba:-) A videó szerint folyékony állagúnak kellett volna maradnia, az enyém meg egy nagy izé lett:-( Összeállt! Fogtam a fejem, hogy ez nem lesz jó, bajban vagyok:-(  De ha már elkezdtem hát befejezem, keresek megoldást:-) Google, mi az a couverture csokoládé. Infó beszerezve, hát akkor adok hozzá majd vajat:-) Hátha menthető lesz.

Tehát csoki a szirupban, kenhető de nem folyékony állag, brrrrrr mentem tovább. A kakaópor is belekerült, még durvább lett a helyzet:-) Mentem tovább a tejszín is belekerült, egy kicsit javult az állag de nem folyt:-(

Mérni kellett volna hőfokot de ha a masszába beledugom a hőmérőt az életben nem mosom le róla:-) Ok hagyjuk, menjünk tovább, a zselatin lapokat kicsavartam és hozzáadtam a masszámhoz. A könnyed keverés helyett masszív , kemény meló jött, hogy valahogy összekeveredjenek:-))) Megdolgoztam érte.:-)

Adtam hozzá vajat, hátha, és jobb is lett az állaga, fényesebb is lett, végre egy kicsit megnyugodtam:-)
Jöhet a szitán passzírozás, megvolt de valahogy nem tetszett még mindig az állaga. Hogy csorgatom én ezt rá a tortára mikor inkább kanalazni lehet:-)))
Még egy kis tejszín, ok állag jó de most megint nem fényes:-) na jó még egy kis vaj. Tetszett végre:-) DEEE!!! BUBORÉKOK kezdtek megjelenni. Ezt nem tudom mi, erről nem írnak és nekem lövésem sincs miért buborékos a kész glazúr.

Más választás nem lévén felkerült a tortára:-) A végeredmény egész tűrhető. Fényes -de kissé buborékos- nagyon jó állag.

TEHÁT!
Szerezzünk be a csokoládé glazúrhoz megfelelő csokoládét, mert a bár javítható a sima csokoládéval készült glazúr de jobb az ha elsőre sikerül és szép is.

csokolade_glazur_keszitese_tortaiksola-1 (1) csokolade_glazur_keszitese_tortaiksola-1 (3) csokolade_glazur_keszitese_tortaiksola-1 (7)csokolade_glazur_keszitese_tortaiksola-1 (4)

A glazúrt a tortára úgy vigyük fel, hogy én egy formát használtam ami elég magas volt, így a torta egészét be tudtam vonni a csoki glazúrral. Maszatos, sőőőttt  #&@#& meló de megéri. A torta alján mikor már lefolyt minden csoki az oldalán is, spatula segítségével eligazgattam. Levettem a formáról és következhetett a hűtő.

A hűtőben maradt minden, ennek nagyon örültem, tehát szép fényes, sima felület, és mint kiderült a vágásnál pedig csodás vágási felülettel bírt a csoki glazúr 🙂 <3

csokolades_lime_os_torta_recept-tortaiksola-1 (9)

csokolades_lime_os_torta_recept-tortaiksola-1 (7)

Videós segítség a csokoládé glazúr készítéséhez:

 

Csokoládé glazúr készítése” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. A kakaóvaj, ami a csokiban van nem bírja a túl magas hőfokot, olyan túró szerű izé lesz a csokiból ha a forró cukorszirupba tesszük olvadni. Meg kell várni, hogy hűljön a szirup olyan 40 fokosra, akkor bele tenni. Csokit sem olvasztanak a cukrászok magasabb hőmérsékleten. Szerintem ez volt a baj, nem a csoki minősége, de nyilván egy jobb minőségű csoki jobb.