Csokoládé díszek · tortadíszítés

Törik, foltos? Így temperáld a csokoládét, hogy sima maradjon és ne olvadjon el

A temperálásról már hallottam, sőt egyik részét gyakorlatban is kipróbáltam de ott egészen más volt a cél, így elég volt hogy a temperálást hűtésre használjam.

Aztán  szerettem volna egyedi csoki díszeket, vékony, nagyon vékony csoki díszeket és itt kezdődött a googlival a szorosabb kapcsolatunk:-)
A csoki, kész díszek törtek, ahogy a hűtőből kikerültek olvadtak.. brrrrr nem volt jó érzés:-(

Kerestem és találtam:-) Ez egy nagyon jó és gyors módszer és igen, működik. A lány azt írja, hogy számos módszeren túl, neki is ez vált be a legjobban. Kipróbáltam:-)

IGEN!!!!!!
A vékony hullámos csoki díszek sikerültek, a levél dísz sikerült a csoki hengerek sikerültek, IMÁDOM!!!!

Egy bibi volt csak az én mafla kezem ami nem igazán alkalmas a pici mozdulatokhoz:-) Nagyon óvatosan kell bánni ezekkel a vékony díszekkel:-)

Tehát:

HV:

A csokoládét törjük darabokra én 100 g csokit olvasztottam fel vízgőz felett. FONTOS! Mérjük a hőmérsékletét!
Pontosan 46 fok! Nem kevesebb és nem több! Ha elértük e a hőfokot vegyük is le a vízgőzről.

csokolade_temperalas_tortaiskola-1 (3)

A maradék 100 g csokoládét is daraboljuk fel és adjuk a melegített csokoládéhoz. Kevergessük spatulával, én folyamatosan kevertem, lazítottam.

csokolade_temperalas_tortaiskola-1 (1)

32 fokra hűtsük vissza a csokoládét és már használhatjuk is.

csokolade_temperalas_tortaiskola-1 (2)

Ennyi!:-)

Ettől a módszertől azt várhatjuk, hogy:

  • a csokoládé szép fényes
  • nem lesz fehér foltos
  • nem olvad a kéz melegétől
  • tartósan formát tart

ÉRDEMES:-)

Nézd így készültek a díszek

csokolade_diszek-keszitese-tortaiksola-1 (5) csokolade_diszek-keszitese-tortaiksola-1 (6) csokolade_diszek-keszitese-tortaiksola-1 (7) csokolade_diszek-keszitese-tortaiksola-1 (12) csokolade_diszek-keszitese-tortaiksola-1 (13)

És mi a helyzet a fehér és a tejcsokoládéval?

Még nem próbáltam de miután a blogger lány szuper tippet adok én hiszek neki és megosztom veletek is amit ír.

A mennyiség detto a hőmérsékletek változnak csak, az eljárás is ugyanaz.

43 fokra kell melegíteni, ekkor adjuk hozzá a csoki másik felét, folyamatos keverés mellett hűtsük le 30,6 fokra. Ezeket is ki fogom próbálni:-)

FORRÁS:http://www.sugarhero.com/how-to-temper-chocolate-an-illustrated-tutorial/

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s