Piskóták · tortás alapok

Dobos torta piskóta recept, ahogy én készítem

Imádom a Dobos tortát! 🙂 A finom csokis krémet a sok sok karamellt….
Már készítettem Dobost, így nem volt túl nagy izgalom a sütés előtt:-) Zsuzsa néni, a fő kóstolómnak szülinapja van, ezért gondoltam meglepem egy kis Dobossal, végre adok neki egy egész tortát, ráadásul a kedvencét, és azt is Zsuzsa nénire igazítva, vagyis sok sok karamellel és a grillázzsal:-)

A piskóta receptje nagyon egyszerű, semmi extrém dolog nincs vele, kezdőknek is ajánlom.
Gondolkodtam egy darabig, hogy kerek formában sütöm és vékonyra szeletelem, de aztán maradtam a hagyományos megoldásnál:-)

Lássuk:

Hv.:

• 6 nagy tojás
• 150 g porcukor
• 1 tk. vanília kivonat
• 130 g liszt
• csipet só

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Én a sütőmnek  a nagy tepsijét használtam, de ez nagy!!!! nem töltöttem ki teljesen, de ezt a fotón úgy is látod majd.

Tehát a tojásokat válasszuk ketté. Én mindig a fehérjével kezdem, kemény habbá vertem.
A tojások sárgáját a porcukorral és a csipet sóval fehéredésig kevertem.

A tojásfehérjehabot hozzákevertem a sárgájás keverékhez óvatosan.
Végül beleszitáltam a lisztet és nagy íves mozdulatokkal elkevertem.
A tésztát két részre osztottam.

Az előkészített tepsire az első adag tészta került. Elsimogattam hogy egyenletesen terüljön, de nem húztam ki a nagy tepsi széléig a tésztát. mehet a sütőbe 5-7 percre.
TIPP
Figyeljük a tésztát, nem kell aranysárgára sülnie, elég ha megtapogatva már nem ragad a felülete, akkor vegyük is ki a sütőből. Ha túlsütjük ropogós lesz, azt pedig nem szeretnénk:-)

Süssük meg a második lapot is és hagyjuk teljesen kihűlni.

Én , mivel kerek tortát szerettem volna, és van is itthon kerek 10 cm-is formám, szépen kiszúrogattam a lapokból. A leeső piskótából kis köröket szúrtam ki, a maradék piskótából pedig pohárkrém készült.