kelt tészták

Mandulás aranygaluska

Vasárnap van… Ma valami nagyon klasszik édességet szerettem volna…
Aranygaluska, gyermek korom nagy kedvence <3 Édesanyám fantasztikusat készített, mindig vártuk, hogy mikor lesz újra. Hol vanília hol pedig kakaós sodóval kaptuk <3

Én ma mandulásan készítettem el, isteni. Egyszerű, nem volt itthon dió:-) Mandula viszont rengeteg, mivel a makaron miatt van itthon szép, majdnem raktári mennyiség a darált mandulából.

HV:

  • 500 g liszt
  • 1 cs szárított élesztő
  • kb 2,5-3 dl tej
  • 5 ek barna cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 10 dkg vaj
  • darált mandula kb 15 dkg
  • 2 cs vaníliás puding és bő 1 l tej

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

A lisztet, cukrot és a reszelt narancshéjat keverjük össze.

A tejbe tegyünk egy nagy csipet cukrot, melegítsük fel de csak langyosra és öntsük bele az élesztőt, futtassuk fel.

Ha kész ízélesztő, mehet is a lisztes keverékhez. Én most már csak a robotgép dagasztó karjaival dolgozom, egyszerűen időm nincs kézzel dagasztani:-) gyerek mellett az ember kezd praktikusabban gondolkodni:-)

Tehát összekeverjük és adjuk hozzá a langyos vajat. Dolgozzuk át szépen és letakarva pihentessük kb 40 percet, meleg helyen.

Itt álljunk meg egy kicsit.

A tej, vagy folyadék mennyisége függ a liszted minőségétől, típusától, így neked kell megtalálnod a megfelelő arányt. nagyon nem tudsz mellényúlni 🙂 ne aggódj.

Amíg kel a tészta, pirítsuk meg száraz serpenyőben a darált mandulát. Ízlés kérdése, én alig pirítom, éppen csak színt kap, így lesz egy kis extra íze.

Ha megkelt, vagyis legalább dupla akkora mint a kiindulási tészta akkor indulhat a móka:-)

Olvasszunk vajat. A formát vajazzuk, lisztezzük ki. Én most gyümölcstorta formát használtam de bármiylen formában készíthetjük.

A tésztából csippentsünk le galuskányi- kinek mekkora- darabokat és mártsuk bele a vajba majd a mandulába. Mehet a tepsibe, formába.
Én vegyesen csipkedtem, voltak pici darabok és egész nagy galuskák is:-)

Ha végeztünk és az összes tészta a formában van, akkor én még megszórtam egy kevés barna cukorral, de ez nem feltétlen szükséges. Tegyük még meleg helyre 20-30 percre.

aranygaluska_mandulasan-recept-tortaiksola-1

Ha kipihente magát a tészta most már süssük meg:-) Mehet be a sütőbe 20-30 percre.

Közben készítsük el a vanília sodót. Én most nem extráztam ,egyszerűen vaníliás pudingot főztem de nem a megadott tej mennyiséggel hanem többel, így folyós állagot kaptam.

Közben megsült a galuska, vegyük ki és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt gyönyörűen elválnak egymástól a galuskák:-)

Én 3 galuskát öntöttem nyakon a vanília sodóval, epret kockáztam fel ezzel díszítettem, sőt kapott még egy kanálka tejszínhabot is:-)

Isteni vasárnapi nasi, Moylek is imádta:-)

aranygaluska_mandulasan-recept-tortaiksola-1 (1) aranygaluska_mandulasan-recept-tortaiksola-1 (2) aranygaluska_mandulasan-recept-tortaiksola-1 (3) aranygaluska_mandulasan-recept-tortaiksola-1 (4)