Csokoládés édességek · ganache · tortás alapok

Étcsokoládé ganache készítése

A ganache kényes darab:-) Főleg ha nem étcsokiból készül. Csúfos kudarcot vallottam a fehér csokis ganache készítéssel, de most már utána olvastam, tudom a helyes arányokat:-)

Fontos, hogy jó minőségű csokoládét válasszunk, magas kakaóvaj tartalommal. Fontos még, hogy a tejszín is kellő zsírtartalommal bírjon, legalább 30% .

Nem mindegy a sorrend sem, nem együtt melegítjük a tejszínt és a csokit, hanem először a tejszínt melegítjük, és ebbe kerül bele a csokoládé.

Lássuk az étcsoki ganache receptet:

Az arányok, mivel pontos recept nincs:-), tehát étcsokoládénál 2:1 arány, vagyis két rész csokoládé 1 rész tejszín.

Gazdag finom ízű krém, amit ebben a formában aláburkoláshoz javaslok. Krémet is készíthetünk belőle, akkor készítsünk francia vajkrémet sé keverjük össze.

Melegítsük fel a tejszínt, ne forraljuk, melegítsük. Mérjük ki a csokoládét.

Ha meleg a tejszín vegyük le a tűzről és öntsük át egy másik edénybe. Mehet bele a csokoládé és kevergessük.
Szépen oldódik, végül ha jól átkevertük, egynemű fényes csokoládé krémet kapunk. Most már hagyhatjuk is békén, szépen be fog sűrűsödni.
Ha nem használjuk azonnal tegyük hűtőbe, akár 1 hétig is eláll hűtve. Fagyasztani is lehet akkor 6 hónapig tárolhatjuk.

Ha hűtjük akkor használat előtt vegyük ki a hűtőből és hagyjuk melegedni. Habosítsuk ki és már használhatjuk is.

Ha olvasnál még tippeket a GANACHE témában akkor kattints az ÉDES ÚTMUTATÓ, ganache cikkre.

etcsokolade_ganache-recept-tortaiksola

Mentés