Pohárkrémek

Vaníliás pannacotta friss eper szósszal

Már olyan régóta nézegettem ezt a desszertet, de valahogy mindig kiesett  a kosárból. Az életben nem ettem még pannacottát és nem is volt túl izgalmas számomra egy tejszínes desszert. Tetszett mert nem a megszokott tálalás, így ki is próbáltam, és isteni!
Kedvenc lesz, mert gyors, látványos és mennyei az íze <3

HV:

  • 200 ml tejszín
  • 200 ml tej
  • 50 g vaníliás cukor
  • 1 zacskó expressz zselatin
  • eper, cukor, fahéj

Elkészítés:

A tejszínt és a tejet melegítsük össze a vaníliás cukorral. NEM FORRALJUK!!!! Csak melegítjük:-)
Hagyjuk hűlni.

vanilias-pannacotta-eperszosszal-recept-tortaiksola-1 (11)

Közben készítsük el az eper szószt, ami roppant egyszerű:-) Az epret tegyük fel ízlés szerinti mennyiségű cukorral, fahéjjal főni, ha felforrt tegyük takarékra és hagyjuk rotyogni. Lehet kicsit változtatni rajta, ha van időm én karamellizálom a cukort és erre kerül az eper. Van hogy kis narancslét is teszek bele, kinek hogy tetszik.

vanilias-pannacotta-eperszosszal-recept-tortaiksola-1 (8)

Ha langyosra hűlt a tejszínes, tejes alap akkor adjuk hozzá az expressz zselatin fixet és keverjük át alaposan.
Ha hideg krémhez tesszük a fixet akkor addig keverjük amíg sűrűsödik, ha viszont langyos vagy meleg folyadékhoz akkor csak keverjük el, nem kell a végtelenségig keverni, hisz nem fog elkezdeni keményedni.

A végleges dekoráció elérése a következő lépés. Én kitöltöttem mérőpohárba a folyékony alapot így adagoltam a megdöntött poharakba. Ez itt legnehezebb része, vagyis az hogy a poharak úgy is maradjanak:-)))

vanilias-pannacotta-eperszosszal-recept-tortaiksola-1 (4)vanilias-pannacotta-eperszosszal-recept-tortaiksola-1 (5) vanilias-pannacotta-eperszosszal-recept-tortaiksola-1 (3)
A hűtőben hely igen kevés, így kinyitottam az ablakot, ott biztonságosan el tudtam helyezni addig amíg kicsit szilárdulni kezdett. Ekkor már nyugodtan “cipeltem” át a lakáson, be a hűtőbe:-)
A hűtőben kb 30 percet hagytam, meg is dermedt szépen de nem lett kemény, olyan kocsonyás, rezgős lett az  állaga.

Közben az eper is lehűlt, turmixoltam és át is szűrtem. Kanállal adagoltam a dermedt pannacotta tetejére.

Gyönyörű desszert és elképesztően finom.

vanilias-pannacotta-eperszosszal-recept-tortaiksola-1 (14) vanilias-pannacotta-eperszosszal-recept-tortaiksola-1 (13) vanilias-pannacotta-eperszosszal-recept-tortaiksola-1 (12) vanilias-pannacotta-eperszosszal-recept-tortaiksola-1 (7) vanilias-pannacotta-eperszosszal-recept-tortaiksola-1 (6) vanilias-pannacotta-eperszosszal-recept-tortaiksola-1 (9) vanilias-pannacotta-eperszosszal-recept-tortaiksola-1 (2)