tortadíszítés

Hogyan készítsünk csorgatott tortát?

Imádom, kedvenc, nagy kedvenc ez a díszítés. Nagyon egyszerűen készíthető csak pár dologra kell odafigyelni.
Ha kész díszekkel dolgozunk, csokoládé, cukor drazsé, tojások, popcorn stb akkor roppant gyorsan kész a díszítés is. Ha ettől extrább dekort készítünk akkor nem árt ha előre dolgozunk. Makaron, habcsók… imádom és jó hír, hogy a makaron fagyasztóban is tartható, a habcsók pedig légmentesen lezárva friss, ropogós marad.

Idén különösen nagy szerepet kap ez a díszítés, csorgatott torta -a neve a technikából ered- csokoládéval de cukormázzal is csorgathatunk, mindkettő fantasztikus.

Én is készítettem már pár csorgatott tortát, kedvencünk 🙂

Amit tudni érdemes ezekről…
Nem árt ha temperálod a csokoládét mielőtt csorgatod. Nem nem elég a melegítés, temperálni is kell, mert így fogod tudni szépen felvágni a csokival csorgatott tortádat. Így nem fog törni a csoki ahogy vágod.

Színezni kakaóvajas festékekkel, vagy:-) ételfesték porral, esetleg selyemporral is tudod.
Ha hófehér csokis csorgatást szeretnél akkor javaslom a hófehér csoki beszerzését.

Készíthetsz cukorból is mázat, gyors, könnyen színezhető és finom🙂

És akkor lássuk, hogyan készítsük el a csorgatott tortát:

Ezekre szükséged lesz!

A csokoládét daraboljuk fel és vízgőz felett melegítsük össze általában 50/50 arányban, tehát 1 rész csoki 1 rész tejszín. Ezzel folyékony mázat kapunk ami meg fog dermedni majd. Bár vannak a kivételek, volt már olyan  csokoládém amihez semmit nem kevertem és gyönyörűen vágható volt a végén:-)

Ha felolvadt a csoki kész is van, vegyük le a vízgőzről.
Jöhet a SZÍNEZÉS:-)
Én ételfestékporral vagy selyemporral színezem a fehér csokoládét. Imádom <3

A színezett mázat hagyjuk hűlni, de maradjon folyékony!

A tortánk nagyon hideg legyen, hiszen így tudunk majd könnyen dolgozni. A hideg vajkrémen a színes csokoládé ahogy csorgatod már dermed is rá.
Ha túl meleg a csokoládé, borzalom mit művel a tortával, egyszerűen felolvasztja a vajkrémet ami darabokban esik le a tortáról, nem jó móka!!!!

Ha a torta nem elég hideg akkor pedig az életben nem dermed rá a csoki glazúr! Vagyis csorgatod , csorgatod és egyszerűen lefolyik a torta oldalán, holott az lenne a cél hogy valahol félúton vagy a torta alja előtt már rádermedjen a bevonat.

Na akkor lássuk!

A torta közepére szoktam tenni az első adag csokit. Spatulával elsimítom a szélek felé. gyorsan dolgozzunk mert elég gyorsan dermed a csoki!
Ha nem vagyunk elégedettek a csorgatással akkor TIPP, tegyünk a csokiból habzsákba és még csorgassunk, célirányosan:-) IMÁDOM! <3

A csorgatott tortát tegyük hűtőbe és készüljünk fel a díszítésére.

Ha teljesen megdermedt a csokoládé akkor maradék csokival ragaszthatunk, vagyis cseppentsük kis pöttyöket a már dermedt csokoládéra és a díszeket ide ragasszuk fel.

Ha ötleteket keresel még csorgatott torta témában akkor látogasd meg a GlazurShop PINTEREST oldalát!