Makaron

Színes makaron készítése

Tegnapelőttről maradt nem kevés tojásfehérje, már akkor tudtam hogy makaron fog készülni. Ma neki is láttunk a kisfiammal.:-) Imádja a konyhai ténykedést, a kóstolás pedig nem maradhat el sosem:-)

Ma színes makaront készítettünk , a kék az Ő választása volt, én maradtam a rózsánál:-)
Ma kíváncsiságból egy kis vaníliás cukrot is kevertem a kristálycukor közé, és valami elképesztően finom vaníliás íze van :-)A 200 g kristálycukor -ez az alap mennyiség a receptnél- én kb 50 g vaníliás cukrot használtam, tehát 150 g sima és 50 g vaníliás cukor <3

Már készítettünk makaront, fotós segítség is van hozzá, ma annyival másabb hogy végre van cukrász hőmérőm és pontosan mértem a hőfokot is. Javaslom a beszerzését!!! Ilyen makaron az életben nem készült még. Mindegyik egyforma, nem tört, nem repedt…. IMÁDOM!

Tehát az alap recept amit használok.

Leírom ide is azért, mert ugye ahogy mondtam most használtam cukrász hőmérőt is.

FONTOS:
Tartsd be az összes lépést, mértéket, időt… mindent!!!!

HV:

 • 200 g porcukor
 • 200 g darált mandula
 • 75 g tojásfehérje
 • 150 g kristálycukor
 • 50 g vaníliás cukor
 • 65 ml víz
 • 75 g tojásfehérje
 • ételfesték
 • krém

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 130 fokra. Na már itt elvéreztem, mert nem digit sütőm van hanem hőfok tekergetős, tehát nagyon találomra lett a 130 fok beállítva.

A porcukrot és a darált mandulát összekevertem, majd belekevertem a tojásfehérje első részletét, 75 g. Mérd ki pontosan!!!! MINDENT!!!! Összegyúrtam, ragacsos massza lett belőle.

A kristálycukrot -ahogy írtam most 150 g kristály és 50 g vaníliás cukorral készült a szirup-  a vízzel forralni kezdtem, sziruposítjuk 121 fokig melegítsük, forraljuk.

Amíg a szirup készül a tojásfehérje második részét, 75 g felverem kemény habbá. A kész szirupot robotgéppel keverés közben beleöntöm a felvert fehérjébe. Vigyázz, nagyon forró!!!! Itt is javasolt a fém tál használata, mert lassabban hűl vissza a keverék és ez fontos.

A hab egy részét keverjük el a mandulás keverékkel, az elején nehéz lesz, elég sűrű a massza, kitartás. Ha egynemű mehet bele a maradék ha. Ne félj, nincs gond ha megtöröd a habot, nem gond:-)

Mivel két színűt makaron készül, ezért a már kész tésztát színeztük a gyerkőcömmel:-)
Az Ő választása az ég kék ételfesték volt. az enyém a baba rózsa. Egyszerűen belekevertük a festékeket és kész is.

szines_makaron-keszitese-tortaiksola-01 (8)szines_makaron-keszitese-tortaiksola-01 (11)szines_makaron-keszitese-tortaiksola-01 (4) szines_makaron-keszitese-tortaiksola-01 (5)

A massza egynemű, töltsd habzsákba és sütőpapírra kezd el “rajzolni” a köröket. Egymástól 2-3 cm távolságra tedd a pöttyöket, mert kicsit “folyni” fognak. Jöhet a pihenő, vagyis 40-50 perc pihenés következik. Én egyszerűen a padlóra tettem tepsistől és hagytam pihengetni. Elkészítettem a második adagot is, sütőpapírra nyomogattam a kis köröket és hagytam azt is pihenni. Így nem kell majd várnom hogy a megsült adag után ismét rajzolhassak.

szines_makaron-keszitese-tortaiksola-01 (1) szines_makaron-keszitese-tortaiksola-01 (2) szines_makaron-keszitese-tortaiksola-01 (6) szines_makaron-keszitese-tortaiksola-01 (9) szines_makaron-keszitese-tortaiksola-01 (10)

Végül így sikerültek, álomszépek <3

szines_makaron-keszitese-tortaiksola-01 (3) szines_makaron-keszitese-tortaiksola-01 (12) szines_makaron-keszitese-tortaiksola-01 (7)

nutellas-szines-makaron-recept-tortaiksola-1 (1)

Délután a krém is elkészült, míg aludt a kisfiam készítettem a krémet.
Nem extra cucc, de nagyon finom:-) A hűtőben nem volt hely, így a tejszín kiesett mint opció.

 • 200 g vaj
 • 200 g étcsokoládé
 • 150 g nutella

A vajat kihabosítottam. Közben a csokoládét már olvasztottam a vízgőz felett.
A csokit hagytam hűlni kicsit és belekevertem a nutellát, ezzel is hűlt. Én nem vártam tovább, mert ébredezett a kisfiam, így a csokis nutella is ment a vajhoz. Jól kikevertem, és mivel kicsit folyós volt bekerült a hűtőbe.
Szépen alakult az állaga, 10-15 perc után már mehetett is a habzsákba.

nutellas-szines-makaron-recept-tortaiksola-1 (5) nutellas-szines-makaron-recept-tortaiksola-1 (6) nutellas-szines-makaron-recept-tortaiksola-1 (4)

21-es dekorcsővel dolgoztam. Nagyon tetszik, hogy nem sima a krém oldala hanem hullámos.

Ilyen lett betöltve:-)

nutellas_kremmel-toltott-makaron-tortaiksola-1 (1) nutellas_kremmel-toltott-makaron-tortaiksola-1 (2) nutellas_kremmel-toltott-makaron-tortaiksola-1 (3) nutellas_kremmel-toltott-makaron-tortaiksola-1 (4) nutellas_kremmel-toltott-makaron-tortaiksola-1 (5) nutellas_kremmel-toltott-makaron-tortaiksola-1 (6) nutellas-szines-makaron-recept-tortaiksola-1 (4)