Piskóták · tortás alapok

Sötét, nagyon sötét piskóta készítése

A páromnak lesz a szülinapja és idővel eléggé hadilábon állok, magamat meg nem fogom túlhajtani:-)
Így a választás egy igazi férfia sötét színű tortára esett. Jó jó de hogyan lesz szép sötét színe a piskótának?
Találtam is egy receptet kicsit módosítottam, mert nekem nincs extra fekete kakaóporom.

A piskóta még hűl, megsúgom elég időigényes a készítése de szuper a színe, az állaga is nagyon tetszik, alig várom hogy felvághassam:-)

Lássuk:

HV:

  • 315 g liszt
  • 100 g kakaópor -holland
  • 1 1/2 tk sütőpor
  • csipet só
  • 4 tojás
  • 360 ml tej
  • 120 ml forró víz
  • 227 g vaj
  • 480 g barna cukor
  • 60 g majonéz 🙂
  • 1 tk fekete ételfestékpaszta
  • 1 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 tk ecet 10%-os

Elkészítés:

A recept 17 cm-es kerek formához van, de nekem csak 15-ös vagy kisebb illetve nagyobb van, így itt is módosítottam egy kicsit. A sütési idő is változott 40-50 perc.

A sütőt 160 fokra melegítettem elő. A formát olajjal átkentem és sütőpapírral béleltem az alját.

A lisztet, kakaóport, sót, sütőport szitáljuk össze egy nagy tálba.

sotet_piskota-keszitese-tortaiksola-1 (3)

A vajat és a cukrot habosítsuk fel. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat és mindegyikkel keverjük el jó alaposan.

sotet_piskota-keszitese-tortaiksola-1 (2)
Kezdhetjük az adagolást, vagyis a lisztes keverék egy részét keverjük a vajas alaphoz, keverjük ki jól.
mehet bele a forró víz, ezzel is keverjük jól át.

Ismét száraz hozzávalók, keverés, majd jöhet a tej egy része…. stb…

sotet_piskota-keszitese-tortaiksola-1 (4)

A majonézt se hagyjuk ki, nem értem miért kell bele, de oylan kevés hogy elfért:-) Majd beszámolok róla miylen ízű így a piskóta:-)

sotet_piskota-keszitese-tortaiksola-1 (5)

Én azt tapasztalom, hogy ezeknél a tésztáknál jobb ha a végére hagyunk egy adag száraz hozzávalót, sokkal szebben néz ki a nyers massza is a végeredmény is jobb.

Tehát van még egy adag száraz hozzávalónk. Itt jöhet a színezés, a fekete ételfesték. Gyanúsan rossz színe van de ne pánikoljunk:-)))

Itt jön még egy fontos lépés, vagyis a szódabikarbónát keverjük el az ecettel és azonnal adjuk is hozzá a masszához. Keverjük át.
Most felvágva nagyon jól látszik mi értelme van a szódabikarbóna-ecet kombónak. Masszív állag de habos szerkezet! Imádom!

Végül az utolsó adag lisztes keverék ezzel si keverjük át.

Ez a tészta mennyisége jó sok! Először félig töltöttem meg a formát, ami eredményezett némi puklit a piskóta tetején. Most egy kicsit kevesebb tészta került bele és így maradt még 1 adag nyers massza, ezt is megfogom sütni, több réteges lesz így:-)

Elképesztően mély, sötét de nem fekete a kész piskóta színe. Jóóó nagyon jó az illata:-)

Készítsétek el ti is. Lila krém -szedres ízben- készül hozzá, meg csokoládés krém és ki is fogok próbálni egy új technikát a töltésnél.

Így állítsd össze a tortát!

estra_sotet-kakaos-piskota-recept-tortaiksola-glazurshop

estra_sotet-kakaos-piskota-recept-tortaiksola-glazurshop-2

Recept forrása: http://sweetapolita.com/2016/04/glam-rock-layer-cake/

Ilyen lett:-)

dupla-toltott-torta-fekete-vajkremmel-tortaiksola-1 (8)