tortás alapok

Fa vagy műanyag merevítést használjak emeletes tortához?

Ez egy jó kérdés:-)
A nagy emeletes tortákat, főleg ha szállítjuk is kötelező merevíteni, különben lehet hogy darabokban érkezik meg a helyszínre.
Többféle merevítési módszer létezik, mindenkinek meg kell találnia a neki legkönnyebb, legkényelmesebb megoldást.

Én megpróbálok segíteni a választásban:-)

Merevítők:

Fa
Ezek a merevítők ahogy a neve is mutatja fából készülnek. Nagyon stabil merevítést biztosít, a szálkáktól nem kell tartani:-)

Hátránya hogy nehéz vágni, de megfelelő eszközzel könnyedén vágható:-)
Hátránya még, hogy eltolja maga alól a tortát ahogy beleszúrjuk:-) Nem valami jó hír, de nagy gondot sem okozhat mert a nagy cukrászatokban is ezt használják:-)
A torta felvágás előtt el kell távolítani, de legalább szólni kell a párnak, hogy merevítések vannak a tortában:-)
Többféle méretben kapható, a kis méretű a szintelválasztó, a nagy vastagabb és hosszabb az pedig a torta közepébe való, az merevíti az egészet.
Itt vásárolhatsz is.

Műanyag:
Műanyagból készül, üreges belsejű, nem túl stabil. Előnye viszont, hogy könnyedén lehet vágni és nagyon könnyen belemegy a tortába mivel üreges:-)
Ebből legalább kettő féle létezik, a puha műanyag és a kemény műanyag. A kemény műanyag sokkal stabilabb merevítést ad, de nehéz vágni, mint a fát:-)
A műanyag merevítést is el kell távolítani a fogyasztás előtt.
Itt vásárolhatsz is.

VÉGRE!
Tudtad hogy van már KÖNNYEN VÁGHATÓ merevítő rúd is?
Én már csak ezt használom, hiszen a többit elég nehéz vágni, és igaz van előnye annak is, mert a nagy esküvői tortákat én is inkább valami masszívabb merevítővel készíteném, de a könnyen vágható műanyag rúd, pont azért jó mert könnyen vágható és azért van tartása.
Én sok esetben beszúrom a tortába és ott vágom méretre, hiszen egy ollóval könnyedén el lehet vágni!:-)
Olvasd el, nézd meg én hogy használom.

Otthoni merevítők:
Ha van időnk és türelmünk, illetve ehető merevítést készítenénk akkor készíthetünk csokoládé rudakat. Szívószál és olvasztott csoki kell hozzá. Ha gyorsan akarunk dolgozni akkor tegyük a szívószálat a fagyasztóba így a meleg csoki azonnal beleköt. ha megkötött akkor vágjuk le a szívószálat és kész is a csoki rúd:-)

Szívószál… nem valami stabil:-(

Elválasztók:

Ezek lehetnek műanyagok vagy vastagabb karton is, attól függ mekkora a torta.
Én nem vagyok híve a műanyag elválasztóknak, olyan … nem is tudom… karton bőven elég ha merevíted is a tortádat.
Itt vásárolhatsz is.

TIPP:

  • szállításnál mindig vigyünk magunkkal javító szettet, sosem lehet tudni
  • ha mód van rá fogjuk, tartsuk a dobozt amiben a torta van
  • a nagyon törékeny díszeket inkább utólag a helyszínen tegyük rá a tortára

Én eddig 2 db emeletes tortát készítettem, mai külön szintekből állt, és egy giga méretű de egyszinteset- kisfiam Minyon tortája-.

francia_torta_keszitese_glazurshop-5

cropped-tortaiskola_fejlec.jpg

És a gyerkőcöm giga tortája:-) na ez lett középen merevítve, különben eldőlt volna:-)
Itt találsz leírást hozzá

molyci_minyon_torta-tortaiskola-2

A végére hagytam, hiszen én tanulok azért közben:-) mert jó hírem van:-) A kis méretű, egy szintes torta ha ganache-al van burkolva pöpecűl bírja a szállítást merevítés nélkül is.

A ganache ad egy olyan masszív tartást a tortának amit még egy huppanó sem szed szét:-) Nézd, így burkolj ganache-al, mert így stabilabb a tortád, illetve a sarkos burkolás alá is célszerű a ganache-t választani a keménysége miatt.

Ha szállítasz, és meleg van akkor figyelj a hőmérsékletre, ezt a cukrászatban is kőkeményen szabályozzák! Megfelelően hűtött szállító “egységben” de szép szó:-) max 60 perc!
Na jó egy házi tortánál ha az ország egyik végéből a másikba viszed a 60 percet tuti túlléped,-hacsak nem sugárhajtású repcsivel közlekedsz-  bizonyosan nem csapnak a kezedre egy nagyot az ellenőrök, de hűtött légtérben vidd, főleg melegben, klíma, vagy bőséges csomagolás, hőtartó fóliákkal, így a 40 fokot kibírja a torta olvadás nélkül.

Remélem tudtam segíteni:-)

Mentés

Mentés