tortás alapok

Különböző torta tészták…. de mi a különbség?

Bajban vagy ha roládot, tortát, liszt nélküli tortát, fehér piskótát, csokis piskótát …. kell készítened?
Nem vagy egyedül:-)
Mindenki kezdi valahol aztán megtanulja melyik tészta mire jó és megtalálja, így te is megtalálod a számodra legjobb receptet amit mindig sütni fogsz:-)

Velem is így alakult, sokáig a sütő közelébe nem mentem nemhogy tortát készítsek, én!!!??? ÁÁÁÁÁÁ….:-)
Most pedig simán kísérletezek:-)

De lássuk is a lényeget:-)

Íme 11 recept amit minden tortásnak ismernie kell!

tesztak_receptek-tortareceptek-tortaiskola

Kezdjük a legegyszerűbbel:-)

Felvert piskóta, receptet itt találsz.

Klasszikus darab 🙂
piskota_tortalap_recept_kepekkel-tortaiskola-1-1

Előnyei: gyorsan készül, puha, laza szerkezet, az állás jót tesz neki.
Hátránya: formatortákhoz nem a legjobb választás

Készülhet kakaóval vagy simán.


Hideg úton készült könnyű felvert piskóta.
Habos, nagyon könnyed laza szerkezet. Sokáig friss marad , imádom!
Receptet itt találsz!
hideg-konnyu-felvert-piskota-recept-tortaiskola-12

Ebből a piskótából, ez a torta készült. Ha tetszik a tükörglazúr akkor itt találsz leírást és receptet is:-)

tukorglazuros-torta-tortaiskola-4


Hideg úton készült, nehéz felvert
Szaftos, puha, elég tömör szerkezetű piskóta.
Receptet itt találsz.

hideg-nehez-felvert-piskota-recept-tortaiskola-1-6


Meleg úton készült, könnyű felvert piskóta

Hálás piskóta, én megkedveltem. gyorsan készül, nagyon puha, könnyű, extra könnyű a tésztája.
Receptet itt találsz.

meleg-felvert-piskota-tortaiskola-1-2

Előnyei: nagyon puha, nagyon könnyű, finom:-), gyorsan készül
Hátránya: a nagyon könnyűség, nem bírja a nehéz krémeket a piskóta.

 


Meleg úton készült nehéz felvert
Vajas, telt ízű, nem túl vaskos állag. Finom szaftos piskóta.
Receptet itt találsz!

meleg-uton-nehez-felvert-piksota-tortaiskola-1-12

Ebből a piskótából ez a torta készült. Itt találsz recepteket és készítési segítséget is.

unikornis-torta-keszitese-tortaiskola-1-7


Vajas piskóta, receptet itt találsz

estra_sotet-kakaos-piskota-recept-tortaiksola-glazurshop-2

dupla-toltelekes-torta-felvagva-szeder-narancs-csoki-tortaiskola-1 (6)

Ezek időigényes darabok, cserébe szaftos, tömör állag, ami jó a formatortákhoz is
Előnye: szaftos, puha tészta
Hátránya: időigényes elkészítés


Tojásfehérjés piskóta, receptet itt találsz

feher_piskota_szivarvany_tortahoz_tortaiksola-recept-4

szivarvany_torta-kesz_recept-tortaiskola (7)

Előnye: világos színe miatt tökéletes választás festett piskóta alapnak, szivárvány tortákhoz
szaftos, puha tészta

Hátránya: időigényes készítés


Kevert tészta, receptet itt találsz

citromos-joghurtos-tejszines-krem-recept-tortaiskola-1 (2)

citromos-joghurtos-tejszines-torta-recept-tortaiksola-1 (1)

marakujas-afonyas-pucer-torta-recept-keszites-tortaiskola-glazurshop-1 (8)

makos-meggyes-habcsoklapos-torta-cukorviragokkal-tortaiskola-glazurshop-1 (10)

Előnye: gyors készítése, masszív szerkezet, formatortákhoz tökéletes választás
Javaslom jó bőséges töltelék használatát, különben elég sok a tészta:-)

Hátránya: hosszú sütési idő


Lapokból készülő, receptet itt találsz

dobos_piskota_recept-tortaiksola-1 (4)

dobos_torta_zsuzsa_neni_modra_tortaiksola-1 (3)

Előnye: vékony piskóta, puha, finom állag, egyben lehet sütni a lapot

Hátránya: “törékeny” darab, vagyis nagyon óvatosan kell vele bánni mert vékonyak a lapok


Vegyes piskóta, receptet itt találsz

makos_amerikai_piskota_recept_tortaiskola-1 (3)

csorgatott_torta_keszitese_diszitese_tortaiskola-1 (4)

Előnye: masszív állag, finom szaftos tészta
Hátránya: lassú készítés


Csokoládés piskóta, receptet itt találsz

Étcsokoládés piskóta receptet itt találsz

csokolades_piskota_recept-tortaiskola-1 (10)

Előnye: Nagyon finom:-) jó állag
Hátránya: időigényes készítés


Olajos piskóta, én kiskukta receptjét hazsnálom

molyci_minyon_torta-tortaiskola-2

francia_torta_keszitese_glazurshop-5

Előnye: jó a nagy tortákhoz is, szaftos tészta
Hátránya: kicsit időigényes készítés, túl magas tortánál nagy a súly

 

És akkor melyik között mi a különbség?
le van írva mindegyiknél, hogy melyik mire jó igazán. Mindegyik nagyon finom, ajánlom, ki lettek próbálva.
Jó sütést:-)

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s