habcsók · tortás alapok

Így készíts tökéletes habcsókot!

A habcsók készítése a lehető legegyszerűbb dolog, többféle felhasználása is van, pl habcsók, habok a piték tetején, pirított habcsók, sütött habcsók….. és nagyon finom bármelyik változatát is készítjük:-)

Néhány fontos dolog van amit lehet eddig nem tudtál, ezért nem igazán úgy sikerült ahogy szeretted volna…. elfolyik, nem nő meg, nem keményedik meg stb….

Lássuk tehát a praktikákat:-)

A habcsók alapvetően tojásfehérjéből és cukorból tevődik össze, na meg kell hozzá egy jó robotgép:-)
Ezt az alapot használhatjuk habcsókhoz vagy a piték tetejére is….
De azért van egy kis csavar a készítésében, hogy kemény legyen, hogy finom legyen, hogy megtartsa a formáját.

Tojás
A régi tojásokat sokkal könnyebb felverni, ezt én sem tudtam:-) a friss tojás viszont sokkal stabilabb marad:-) valamit valamiért.:-)
A tojásnak csak a fehérjét használjuk a habcsókhoz. Válasszuk szét. Ha törik a héja és belekerül az edénybe nem gond, könnyedén kivehetjük a tojás héjával:-) Használjuk mint egy kiskanalat és merjük ki vele a héj darabkákat.
FONTOS!!! A tojásokat mossuk meg használat előtt, így nem lesz gond ha a héjával szedjük ki a beletört darabokat!

Cukor

Általában 1 tojás fehérjéhez 50 g cukor kell.
Receptje válogatja, van ahol porcukrot írnak, ezt általában simán keverjük, míg a kristálycukros változatnál jó ha főzzük a habot, erről kicsit később írok.
TIPP: a tojásfehérjét kezdjük el verni és amikor már habos akkor kezdjük a cukrot adagolni, így szép csúcsos kemény habot kapunk ami szépen megáll.

Stabilizáló

Én szoktam használni mert sokkal keményebb habot kapunk. Ez nem más mint a borkősav. Nem mindegy melyik típus, a cukrász borkősavat használjuk csak. Itt megvásárolhatod.

Eszközök

Kézzel szép hosszú idő lenne felverni a habot, ezért használjunk mixert. Hasznos:-)
Réz tálban ne verjünk habot nem jó.
Fém vagy üveg  tál viszont kötelező, mert ezt tudjuk teljes mértékben tisztítani, sőt ha félősek vagyunk akkor citromlével át is kenhetjük a használat előtt.

A tojásfehérjének nem tesz jót ha bármilyen szennyeződés van a tálban, nem verődik fel!

Módszerek

Ahogy már írtam, keverhetjük hidegen is de ha van időnk és cukrászhőmérőnk akkor főzhetjük is a habot.
Ha hidegen keverjük akkor porcukrot használjunk, ha főzzük akkor kristálycukrot használjunk. Főzött receptet itt találsz.

Tippek, trükkök

A habcsók nem bírja a nedvességet, ide tartozik a párás idő is!!! Nagyon durva:-) A hűtőt sem bírja, már ha sima hűtőnk van, mert annak van páratartalma így feloldja a habcsókot:-(

Pite tetején a habcsók…. mint papucs orrán a pamutbojt:-)

Hogy mikor érdemes a habcsókot elkészíteni a pitékre? Mikor még meleg a krém, nyugodtan rátehetjük, halmozhatjuk, kanalazhatjuk a habot. Sütőben is száríthatjuk ha vastagabb a hab, de ha kis vékony csúcsos réteget akarunk azt kézi fáklyával is készíthetjük.

Állag

Attól függően mit szeretnénk így gondolkozzunk a habcsók állagán. A puha hab az piték tetejére jó, a kemény hab pedig  habcsókokhoz.

RECEPT!
Itt találod a főzött változatot.

habcsok_keszitese_tortaiskola-1 (1)
Ha a simán kevertet készítenéd, akkor is használhatod ezt a receptet.

 

Így készíts tökéletes habcsókot!” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Kedves Cecília,
   Még nem készítettem fagyasztott fehérjéből. Viszont számos műsorban láttam, hogy akár pavlovához is használható a lefagyasztott fehérje. Szerintem ha a pavlovához jó akkor a habcsókhoz is jó a fagyasztott fehérje.

   A habcsók légmentesen lezárva én 2 hétig tároltam, nem tudom a pontos tarthatóságát:-(. Nagyon zárd le, különben felpuhul a levegő nedvesség tartalmától.
   Szép napot:-)
   Via