Piskóták

Chiffon piskóta, avagy a szuper szerkezetű piskóta

chiffon

Már annyiszor láttam ezt a receptet de elsiklottam mindig felette. Most hogy közeleg a szülinapom, nagyon közeleg:-) új receptet akartam kipróbálni. Ma itt volt az ideje a tesztelésnek.
A kedvenc külföldi bloggerem oldalán meg is találtam.

Fantasztikus hogy a fehérjével a borkősav mit tesz, nagyon habos de még is lágy hab, imádom.

Lássuk is a receptet:

HV:

  • 280 g liszt
  • 250 g kristálycukor
  • 22,5 g sütőpor
  • csipet só
  • 8 tojássárgája
  • 180 ml olympos trópusi gyümölcslé
  • 180 ml olaj
  • 8 tojásfehérje
  • 5 g borkősav

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 162 fokra. 2 db   22 cm-es vagy 1 db 25 -ös formához  lesz elég ez a mennyiség.

A lisztet, 200 g cukrot, sütőport és a sót tegyük egy edénybe.

A tojások sárgáját a gyümölcslét és az olajat keverjük össze.

A tojások fehérjét 50 g cukorral és a borkősavval verjük kemény habbá.

A tojássárgájás keveréket keverjük össze a lisztes keverékkel és robotgéppel keverjük 2-3 percig.

A tojások fehérjéből egy kisebb adagot keverjünk bele a tésztába, majd hozzá is adhatjuk a maradék fehérjehabot. Szépen, óvatosan nagy ívű mozdulatokkal keverjük át.

A kerek formákat olajozzuk ki alul és sütőpapírral béleljük ki csak az alját.
A tészta mennyiségét osszuk két egyenlő részre. Az egyik mehet is be a sütőbe 40-45 percre. A másik adagot vigyük ki a meleg konyhából.

Szépen felfújódik, és ha betartjuk az útmutatást akkor úgy is marad a piskóta. Nekem 23 cm-es formám volt így két adagban sült, az első fantasztikusan sikerült, abba került a több tészta, a második kicsit összeesett. Na de nem gond, tanultam belőle.
A piskóta állaga nedves, puha, morzsalékos kicsit. Tetszik:-)
TIPP:
a megsült piskótát kicsit hűtsük ki és azonnal vágjuk körbe éles késsel, tegyük is rögtön rácsra fejjel lefelé, hogy szépen tudjon hűlni és ne essen össze.

chiffon_piskota-recept-tortaiskola-glazurshop-1 (1) chiffon_piskota-recept-tortaiskola-glazurshop-1 (5) chiffon_piskota-recept-tortaiskola-glazurshop-1 (3) chiffon_piskota-recept-tortaiskola-glazurshop-1 (4)chiffon_piskota-recept-tortaiskola-glazurshop-1 (2)

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés