Piskóták · tortás alapok

Vaskos, faragható piskóta recept

Készült már ilyen fajta sötét változatban ami szinte fekete, nagyon szép a színe és finom is:-) Receptet itt találsz.

Most a saját tortámnál világos piskótát szerettem volna, így kipróbáltam ezt a receptet, csak kakaópor nélkül.

HV:

  • 415 g liszt
  • 1 1/2 tk sütőpor
  • csipet só
  • 4 tojás
  • 360 ml tej
  • 120 ml forró víz
  • 227 g vaj
  • 480 g porcukor
  • 60 g majonéz:-)
  • 1 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 tk ecet 10%-os

Elkészítés:

3 db 15 cm-es kerek forma. A sütési idő is változott 40-50 perc.

A sütőt 160 fokra melegítettem elő. A formát olajjal átkentem és sütőpapírral béleltem az alját.

A lisztet, sót, sütőport szitáljuk össze egy nagy tálba.

A vajat és a cukrot habosítsuk fel. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat és mindegyikkel keverjük el jó alaposan.

Kezdhetjük az adagolást, vagyis a lisztes keverék egy részét keverjük a vajas alaphoz, keverjük ki jól.
mehet bele a forró víz, ezzel is keverjük jól át.

Ismét száraz hozzávalók, keverés, majd jöhet a tej egy része…. stb…

A majonézt se hagyjuk ki, nem értem miért kell bele, de oylan kevés hogy elfért:-)

Én azt tapasztalom, hogy ezeknél a tésztáknál jobb ha a végére hagyunk egy adag száraz hozzávalót, sokkal szebben néz ki a nyers massza is a végeredmény is jobb.

Tehát van még egy adag száraz hozzávalónk.

Itt jön még egy fontos lépés, vagyis a szódabikarbónát keverjük el az ecettel és azonnal adjuk is hozzá a masszához. Keverjük át.
Most felvágva nagyon jól látszik mi értelme van a szódabikarbóna-ecet kombónak. Masszív állag de habos szerkezet! Imádom!

Végül az utolsó adag lisztes keverék ezzel si keverjük át.

vizfestekes_vajkremes-diszites-tortaiskola-1 (7)

Ez a 3 tortalap 2 részre vágható, igen nagy torta készülhet belőle:-)
Masszív, tömör szerkezetű, jól faragható akár.
Egy “hibája” van, nehéz a piskóta lap, így puha krémmel esélytelen tölteni, mert elcsúszik.:-( Így landolt kukában az első tortám:-)

Ajánlom, én szeretem, finom nagyon.

Ez készült belőle.

vizfestekes_vajkremes-diszites-tortaiskola-1 (4)

vajkremes-szulinapo-torta-tortaiskola-1 (15)

vajkremes-szulinapo-torta-tortaiskola-1 (6)