tortás alapok

Javítsuk vagy dobjuk ki? Mit tegyünk ha szétcsúszik a torta?

Pont a szülinapi tortámmal kellett megtapasztalnom azt amit hááát nem igazán akartam bevenni a tapasztalati tárházamba:-) A torta úgy ahogy van szétcsúszott.
Tudom mi a gond, de nem csak ez lehet az egyetlen ok amiért szétcsúsznak a rétegek.

Vegyük sorra a hibákat és a javításukat is.

A leggyakrabban előforduló probléma amikor a rétegek között elkezd kitüremkedni a krém, a burkoláson buborékok jelennek meg, ha pedig vajkrémes a burkolás egyszerűen átszakítja a töltelék.

Oka:

  • túl sok töltelék a rétegek között
  • túl nehéz lapok
  • ízesítés hibája
  • hűtés kihagyása

Vegyük most sorra melyik miért, mit okoz és hogyan kezeljük.
1. Túl sok töltelék
Igen, mi nagyon szeretjük a jó sok tölteléket. De…. ha magas a torta vagy faragott a torta nem jó ha bőkezűen bánunk a töltelékkel, krémekkel. Igyekezzünk arányban tartani a piskóta vastagsága és a krém közötti méreteket.
Általában 2-3 cm vastag piskóta 1- 1 1,5 cm vastag töltelék.

2. Túl nehéz lapok
A faragott tortáknál kell a masszív piskóta, kevert, olajos stb… recepteket itt találsz.
A nehéz ,vaskos lapokhoz javaslom a vajkrém használatát, vagy pudingos, zselatinos krémet különben a lapok a súlyuknál fogva szét fogják tolni a krémet a tortából.

3. Ízesítés
Sok cukrász nem javasolja a citrusos ízesítést mert a savas krémek jobban reagálnak a “problémákra” mint a többi krém. A citrusos ízek szétcsaphatják a krémet, sőt, ha a krém rendben is van, akkor a burkolás után gázfejlődés helyes lyukakat képezhet a burkolaton.:-( Ganache burkolással ki lehet küszöbölni!
Ízesítéshez tartozik az is ha darabos gyümölcs, lekvár stb, folyékony ízesítők is vannak a piskóta rétegek között.
Van rá egy jó tippem, hogy hogyan tudsz puha tölteléket csempészni a tortádba. Már két alkalommal is kipróbáltam, először egy laza pudingos krémmel, aztán a második tortánál lemon curddel lett töltve és egyben maradt mindkettő torta:-) És kicsik sem voltak:-)

dupla-toltelekes-torta-felvagva-szeder-narancs-csoki-tortaiskola-1 (9)

vajkremes-szulinapo-torta-tortaiskola-1 (13)

Nézd így tudsz lazább krémeket beletölteni a tortába.

vizfestekes_vajkremes-diszites-tortaiskola-1 (6)
Megkentem málnalekvárral, mag nélkül természetesen
vizfestekes_vajkremes-diszites-tortaiskola-1 (3)
Málna krém kis peremmel
vizfestekes_vajkremes-diszites-tortaiskola-1 (2)
lemon curd ami elég lágy…. ez került középre.
vizfestekes_vajkremes-diszites-tortaiskola-1 (7)
És egyben maradt:-)

4. Hűtési idő kihagyása
A lehető legfontosabb lépés. Ha megtöltöttük a tortát tegyük hűtőbe azonnal. Ha meleg van kötelező ha hűvösebb akkor is igyekezzünk al ehető leggyorsabban betenni a hűtőbe. A hűtő hidege és páratartalma szépen “összeragasztja” a krémeket a piskótával. Aztán jöhet a morzsakabát és ismét hűtő. Ezután jöhet a vajkrémes burkolás amit ismét hűtés követ. Ha fondanttal vagy marcipánnal akarjuk díszíteni, burkolni akkor most jöhet ez a lépés is.

A következő probléma amikor nagyon laza, lágy töltelékkel szeretnénk tölteni a tortánkat.
Ez volt nekem is, a mascarpones málnás krém nem lett fixálva semmivel, sem csoki sem zselatin nem került bele, mert a tálban egész jó állagúnak láttam. A végeredmény csúfos:-) Szétcsúsztak a rétegek!

Oka:

  • nagyon lágy krém

Mit tegyünk….
Én kidobtam mert olyan fáradt lettem a látványtól, pont a szülinapomon hogy eszembe sem jutott megmenteni:-(
Én újat készítettem.
Ha menthető úgy véled, akkor szedd szét rétegeire a tortát és készíts keményebb krémet, töltsd újra.
Nálam ez esélytelen volt, nézd….
szetcsuszott-torta-tortaiskola-1 (2)szetcsuszott-torta-tortaiskola-1 (1)

De a második nekifutásra ez készült:-) ❤ ha elkészítenéd akkor kattints! Receptek és képes segítségek az egész torta készítéséhez

vajkremes-szulinapo-torta-tortaiskola-1 (12) vajkremes-szulinapo-torta-tortaiskola-1 (11) vajkremes-szulinapo-torta-tortaiskola-1 (13)

Mentés

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s