tortás alapok

Top tippek fondant burkoláshoz

A fondanttal burkolt torták mesések, főleg ha szépen tudunk már a fondanttal dolgozni.
Mindenkinek meg van a saját fondantja amivel nagyon szépen dolgozik, legyen az gyári –funcakes– vagy éppen házi  fondant recept.
Néhány alapvető szabályt be kell tartani és akkor mesés tortákat készíthetünk.
Vegyük sorra mik ezek a szabályok:

  1. A helyes átgyúrás

Mindegyik fondantot gyárit vagy házit át kell gyúrni használat előtt. Alaposan át kell gyúrni!
A gyúrás technikája a dagasztáshoz hasonlít leginkább. Nyáron nagy melegben érdemes a munkalapot átszórni keményítővel, így biztosan nem tapad le a fondant gyúrás ás nyújtás közben sem.
MIÉRT nem porcukor?
Mert a porcukor beeszi magát a fondant pórusaiba amit nehéz eltávolítani, a keményítő viszont nem tudja beenni magát, így ecsettel letörölhető a felesleg:-)
Dolgozzunk gyorsan, mert a végtelen gyúrás nem tesz jót a fondantnak!

feher_csokolades_hazi_fondant_recept-tortaiskola-1 (9)

2. Előkészületek
Morzsakabát kötelező előmunkálat, hiszen ezzel a vékony -nagyon vékony – vajkrém réteggel akadályozzuk meg azt hogy kis morzsák lepjék el a fondantunkat. Így készíts morzsakabátot. Ezután jön egy újabb vajkrém réteg ez fogja megadni a torta formáját, vagyis ha szépen tudunk már dolgozni akkor mesés éles széleket fogunk látni a fondanttal burkolt tortán is. Kipróbáltam egy új technikát, így könnyebb a munka a vajkrém felkenése és igazítása.

fekete_vajkrem-keszitese-torta-vajkrems-burkolsas-tortaiksola-1 (2)

3. Gyors munka!
Igyekezzünk gyorsan nyújtani és burkolni! A munka közben a fondant szárad, kivétel a 40 fok amikor viszont éppen hogy olvad a munka közben a fondant. Mindenképpen dolgozzunk gyorsan. Igyekezzünk kellő méretre kinyújtani a fondantot, mert így egyszerűbb lesz a dolgunk.
torta_burkolas_fondanttal-tortaiksola-1 (5)

4. Eszközök
Jó eszközök nélkül nehéz a munka. Szerezzünk be jó pár alapvető dolgot, hogy könnyedén tudjunk dolgozni.
Én a spatulát, vajkrém simítót és a fondant simítót kötelező darabnak tartom, nekem is van mindegyik.

torta_burkolas_fondanttal-tortaiksola-1 (4)

5. Pihenő
A tortáknál nem igaz, hogy frissen a legjobb:-) És nem azt mondom hogy 1 hét után semmi baja sincs, hanem azt hogy jót tesz a tortáknak 1 nap pihenő. Össze kell érnie, állnia a piskótáknak a krémekkel, a vajkrémes burkolásnak a fondanttal…. Tehát minimum 6 óra állás de az sem baj ha 1 napon át áll hűvös, sötét helyen.
Nyáron a hűtőben áll ami okoz egy kis fejtörést, mert a hűtő hűvöse után a 40 fok nem tesz jót egyik burkolásnak sem.
TIPP
tegyük a tortát vastag kartondobozba és zárjuk is le. A doboz a nedvességet magába szívja és a fénytől is óvja a burkolt tortát.:-)

Jó tortázást:-)