Piskóták · tortás alapok

Viktória piskóta, imádom

Már annyiszor de annyiszor találkoztam ezzel a piskótával de valahogy sosem volt kedvem kipróbálni.
Hát, így utólag nagyon sajnálom, hogy nem előbb tettem meg a kísérletemet.
Hasonlót már készítettem, én azt kevert tésztának neveztem, de ez valami más, pedig nagyon hasonló a készítés.

Marry Berry receptje került elsőre a látómezőmbe mikor rákerestem, láttam már tőle jó pár főzős műsort így nem volt kétség hogy bízom benne.

A Viktória története röviden. Alapvetően piskóta, vaj, cukor, liszt és tojás -receptenként változóan sütőpor- az alap. Hogy mitől Viktória?
Viktória  angol királynő fogyasztotta a délutáni teához különleges töltelékkel. Tehát a klasszikus Viktória piskóta, a piskóta alap, málna dzsem és tejszínhab.

Lássuk a receptet.
HV: 2 db 16 cm kerek formához

  • 250 g vaj
  • 250 g porcukor
  • 3 tojás
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 250 g liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra. A formát olajozzuk ki és béleljük az alját sütőpapírral.

A vajat és a porcukrot habosítsuk fel robotgéppel.

viktoria-piskota-recept-tortaiksola-1 (5)

Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a citrom levét.
Mehet bele egyesével a tojás. A recept 4 tojást írt, de a kisfiam bejött a konyhába és “Anya kérek ezt azt…..” én meg elfeledkeztem a 4. tojásról:-) Mikor már a liszt is benne volt a keverékben akkor láttam hogy bakker 1 tojás kimaradt:-) Nem gond:-)

viktoria-piskota-recept-tortaiksola-1 (4) viktoria-piskota-recept-tortaiksola-1 (3)

Tehát a tojások elkeverve, mehet bele a só, sütőpor és a liszt is. Keverjük tovább.
Szép sűrű, kanállal adagolható tésztát kapunk.

Nagyon finom citromos illata van.
Mehet a sütőbe 30 percre.
TIPP:
a sütők nem egyformák, nekem IKEA-s villanysütőm van amiben 30 perc alatt alsó-felső sütéssel kész is van. Tapasztald ki a sütődet.
A tészta akkor jó ha illatozik és szép aranybarna színe van.

viktoria-piskota-recept-tortaiksola-1 (6) viktoria-piskota-recept-tortaiksola-1 (2)

Hagyjuk kihűlni a formában, csak aztán szedjük ki. Ha kész az első adag süssük meg a másodikat is.

Elképesztően jó állagú piskóta, nagyon finom, kissé morzsalékos frissen a piskóta. Másnapra szépen stabil állagot kap.

Citromos cukrász krémes tölteléket kapott és vajkrém virágokkal díszítettem

viktoria-piskota-citromos-kremmel-viragokkal-recept-tortaiskola-1 (4)

 

Mentés

Viktória piskóta, imádom” bejegyzéshez 6 hozzászólás

    1. Kedves Márti,
      Javaslom, hogy próbáld ki és meglepetésben lesz részed.
      Plusz info:
      piskótából többféle is van,
      felvert- klasszik
      olajos
      vajas
      tejes
      és az amerikai fajták…
      Mindegyik más más és a használatuk is más.
      Szép napot:-)
      Via

    1. Szia Ildikó,

      A vaj elég meleg volt? Ha hideg a vaj akkor tud iylet produkálni… szobahőmrsékletűne kell lennie a vajnak, szépen kihabosítani és úgy bele a citromlé. A púposodás a túlkeverés miatt lehet. A lapossága szintén a keverési hiba… túl sokáig kevered:-( Éppen csak keverd össze, elgyedjenek az alapanyagok és kész, ne keverd tovább, mert az összes levegőt kikevered belőle és lapos marad.