Piskóták · tortás alapok

Viktória piskóta, imádom

Már annyiszor de annyiszor találkoztam ezzel a piskótával de valahogy sosem volt kedvem kipróbálni.
Hát, így utólag nagyon sajnálom, hogy nem előbb tettem meg a kísérletemet.
Hasonlót már készítettem, én azt kevert tésztának neveztem, de ez valami más, pedig nagyon hasonló a készítés.

Marry Berry receptje került elsőre a látómezőmbe mikor rákerestem, láttam már tőle jó pár főzős műsort így nem volt kétség hogy bízom benne.

A Viktória története röviden. Alapvetően piskóta, vaj, cukor, liszt és tojás -receptenként változóan sütőpor- az alap. Hogy mitől Viktória?
Viktória  angol királynő fogyasztotta a délutáni teához különleges töltelékkel. Tehát a klasszikus Viktória piskóta, a piskóta alap, málna dzsem és tejszínhab.

Lássuk a receptet.
HV: 2 db 16 cm kerek formához

  • 250 g vaj
  • 250 g porcukor
  • 3 tojás
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 250 g liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra. A formát olajozzuk ki és béleljük az alját sütőpapírral.

A vajat és a porcukrot habosítsuk fel robotgéppel.

viktoria-piskota-recept-tortaiksola-1 (5)

Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a citrom levét.
Mehet bele egyesével a tojás. A recept 4 tojást írt, de a kisfiam bejött a konyhába és “Anya kérek ezt azt…..” én meg elfeledkeztem a 4. tojásról:-) Mikor már a liszt is benne volt a keverékben akkor láttam hogy bakker 1 tojás kimaradt:-) Nem gond:-)

viktoria-piskota-recept-tortaiksola-1 (4) viktoria-piskota-recept-tortaiksola-1 (3)

Tehát a tojások elkeverve, mehet bele a só, sütőpor és a liszt is. Keverjük tovább.
Szép sűrű, kanállal adagolható tésztát kapunk.

Nagyon finom citromos illata van.
Mehet a sütőbe 30 percre.
TIPP:
a sütők nem egyformák, nekem IKEA-s villanysütőm van amiben 30 perc alatt alsó-felső sütéssel kész is van. Tapasztald ki a sütődet.
A tészta akkor jó ha illatozik és szép aranybarna színe van.

viktoria-piskota-recept-tortaiksola-1 (6) viktoria-piskota-recept-tortaiksola-1 (2)

Hagyjuk kihűlni a formában, csak aztán szedjük ki. Ha kész az első adag süssük meg a másodikat is.

Elképesztően jó állagú piskóta, nagyon finom, kissé morzsalékos frissen a piskóta. Másnapra szépen stabil állagot kap.

Citromos cukrász krémes tölteléket kapott és vajkrém virágokkal díszítettem

viktoria-piskota-citromos-kremmel-viragokkal-recept-tortaiskola-1 (4)

 

Mentés

Advertisements

Viktória piskóta, imádom” bejegyzéshez 6 hozzászólás

    1. Kedves Márti,
      Javaslom, hogy próbáld ki és meglepetésben lesz részed.
      Plusz info:
      piskótából többféle is van,
      felvert- klasszik
      olajos
      vajas
      tejes
      és az amerikai fajták…
      Mindegyik más más és a használatuk is más.
      Szép napot:-)
      Via

      Kedvelés

  1. szia Via! kettö kérdésem lenne, miért látom azt ,hogy a vajas cukros keverékemnél amikor a citrom levét hozzá adom akkor kiturosodik, illetve nekem sütés után pupus a közepe és fele akkora mint a tiéd,segíts kérlek köszönöm

    Kedvelés

    1. Szia Ildikó,

      A vaj elég meleg volt? Ha hideg a vaj akkor tud iylet produkálni… szobahőmrsékletűne kell lennie a vajnak, szépen kihabosítani és úgy bele a citromlé. A púposodás a túlkeverés miatt lehet. A lapossága szintén a keverési hiba… túl sokáig kevered:-( Éppen csak keverd össze, elgyedjenek az alapanyagok és kész, ne keverd tovább, mert az összes levegőt kikevered belőle és lapos marad.

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s