cukorvirágok · Kevert tészták · Piskóták · tortadíszítés · Vajkrémek

Mákos meggyes dacquoise lappal készült torta

Édesanyám érkezésére készült, mert imádja a tortáimat:-) Ő nem pazarolja az idejét erre, viszont nálam jól feltöltődik a tortákkal:-)
Valamiért a mák  ugrott be első ízesítőnek és ehhez lett igazítva a többi töltelék.
Alapvetően ez inkább téli torta, nagyon “nehéz” tömény, mint a karácsony:-)
Vagy több meggyzselét használjunk. A díszítése cukorvirágokkal történt, itt találsz segítséget a készítésükhöz, pünkösdi rózsa, szegfű.

A tortához kelleni fog:

Viktória piskóta lapok margarinnal készítve -receptet itt találsz.

Elkészítés:

A Viktória piskótát süssük meg. Dupla mennyiséget készítsünk mert a kis tortához is kell piskóta. A maradék sem veszik kárba, egy részéből pohárkrém is készült, a maradék pedig ment a fagyasztóba jól becsomagolva.
A kis tortához is a nagy lapokat sütöttem meg, és kerek kiszúróval méreteztem, 10 cm-esre.

Készítsük el a dacquoise lapot is. Ez egy finom roppanós habcsók lap. Frissen még ropog, ha már állt 1 napot a torta sajnos a nedvességet magába szívja így már nem lesz roppanós, de nagyon finom így is.

A krémeket készítsük el. Olasz vajkrém recept, francia vajkrém recept.
Meggyzselé:
A meggybefőttet öntsük át egy nagy forralóba, forraljuk fel, adjunk hozzá fahéjat, cukrot ízlés szerint és kis citromlevet.

Ha felforrt vegyünk ki a levéből, adjunk hozzá keményítőt, alaposan keverjük el és öntsük vissza a forrásban lévő meggyhez. Kevergessük és sűrítsük be. Hagyjuk kihűlni. Nagyon sűrű , ha kanállal  kiveszünk a léből nem csöppen le a kanálról, na ez az állapot a jó. Pontos mennyiséget nem tudok adni, mert keményítő függő is hogy mennyit kell használni.

Mákos krém
A francia vajkrémbe keverjünk jó adag darált mákot. Nem kell extra cukor, hiszen a vajkrém kellően édes. Ízlés szerint adagoljuk a mákot, én a krém mennyiségéhez bő fél zacskó mákot adtam. Nagyon finom, mákos krémet kapunk és olyan szépek a kis fekete pöttyök:-) <3

A piskóták kihűltek, indulhat a töltés.
A mákos krémet töltsük habzsákba és nyomjuk körbe a krémet a piskótán, aztán enyhébben nyomjuk a zsákot, mert vékonyabb krém rétegre van szükségünk a piskóta közepén, ide fog kerülni a meggyzselé.

makos-meggyes-habcsoklapos-torta-keszitese-tortaiksola-1 (9)makos-meggyes-habcsoklapos-torta-keszitese-tortaiksola-1 (2)

Ezt végig megcsináltam, a maradék mákos krémmel készült a morzsakabát.
Az olasz vajkrém a külső burkoláshoz kellett, illetve a felső kis torta azzal lett töltve.
Életem első igazán szép aláburkolása készült <3
Így burkolj vajkrémmel.

A kis torta alsó rétegét még mákossal is tudtam tölteni de aztán elfogyott, így a felső sorokba már a vaníliás olasz  vajkrém került.:-)

Beburkoltam Wilton fehér fondanttal. Kedvencem, nagyon jó vele dolgozni.

wilton-feher-fondant-burkolas-kozben-tortaiksola-1 (1) wilton-feher-fondant-burkolas-kozben-tortaiksola-1 (3)wilton-feher-fondant-burkolas-kozben-tortaiksola-1 (4)wilton-feher-fondant-burkolas-kozben-tortaiksola-1 (2)

Jöhetett a díszítés. Most kedvem és időm is volt kis ovális bogyókat készíteni, de most kis csillogást is akartam rájuk ezért használtam a   csillogó, csillámos fehér selyemport.

csilamos-feher-eheto-por-gyongyhaz-tortaiksola-1

A kész cukorvirágokat szépen elhelyeztem, megvallom őszintén nem bírtam megállni hogy szinte az összes virág fel ne kerüljön a tortára:-) Kicsit buja lett a díszítés:-)

cukorvirag-keszites-maraton-tortaiskola-glazurshop-1 (8)

makos-meggyes-habcsoklapos-torta-cukorviragokkal-tortaiskola-glazurshop-1 (1) makos-meggyes-habcsoklapos-torta-cukorviragokkal-tortaiskola-glazurshop-1 (2) makos-meggyes-habcsoklapos-torta-cukorviragokkal-tortaiskola-glazurshop-1 (3) makos-meggyes-habcsoklapos-torta-cukorviragokkal-tortaiskola-glazurshop-1 (4) makos-meggyes-habcsoklapos-torta-cukorviragokkal-tortaiskola-glazurshop-1 (5) makos-meggyes-habcsoklapos-torta-cukorviragokkal-tortaiskola-glazurshop-1 (6) makos-meggyes-habcsoklapos-torta-cukorviragokkal-tortaiskola-glazurshop-1 (7) makos-meggyes-habcsoklapos-torta-cukorviragokkal-tortaiskola-glazurshop-1 (8) makos-meggyes-habcsoklapos-torta-cukorviragokkal-tortaiskola-glazurshop-1 (9) makos-meggyes-habcsoklapos-torta-cukorviragokkal-tortaiskola-glazurshop-1 (10)

A kis gyöngyöket a torta aljához illesztgettem egyesével:-)

Végül pedig fel is vágtuk <3

makos-meggyes-habcsoklapos-torta-keszitese-tortaiksola-1 (1)
Szép vágási felület, középen látszik a habcsók lap is 🙂

makos-meggyes-habcsoklapos-torta-keszitese-tortaiksola-1 (5) makos-meggyes-habcsoklapos-torta-keszitese-tortaiksola-1 (6) makos-meggyes-habcsoklapos-torta-keszitese-tortaiksola-1 (7) makos-meggyes-habcsoklapos-torta-keszitese-tortaiksola-1 (8)

Mentés

Mentés

Mentés