hírek · Receptek

Áfonya hercegnő tortája, 2016 Ország Torta cukormentes győztes recept

Tortalap

150 g finomra darált mandula
30 g vaj (82% zsírtartalom)
100 g eritrit
65 g teljes kiőrlésű zabliszt
200 g tojásfehérje

A vajat megolvasztjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, félidőtől kezdve részletekben hozzáadjuk az eritritet, majd krémes habbá verjük. Óvatos, de határozott mozdulatokkal „beleemeljük” a további hozzávalót, végül lazán belekeverjük az olvasztott vajat is. A masszát vajazott vagy olajjal permetezett sütőpapírra, három körlapra osztva terítjük. A piskótát 180 °C-on 10-14 percig sütjük.

Erdei gyümölcs töltelék

350 g erdei gyümölcs püré (kb. 550g friss, vagy fagyasztott áfonya, szeder, piros/fekete ribizli, málna lepasszírozva)
70 g eritrit
7,5 g zselatinlap (1:5 zselatinmixből 45 g)

A gyümölcsöt kb. 8-10 percig főzzük. A tűzről levéve botmixerrel aprítjuk és szűrőn átpasszírozzuk. Felhasználásra az átpasszírozott gyümölcspüré kerül, amely 350 g.

Joghurt mousse

450 g görög joghurt (10% zsírtartalom)
77 g eritrit
50 g tejszín (30% zsírtartalom)
13,4 g zselatinlap (1:5 zselatinmixből 81 g)
290 g lágy habbá vert tejszín (30% zsírtartalom)

Az 50 g tejszínt az eritrittel felmelegítjük, majd az előre hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat belekeverjük, és a joghurttal összedolgozzuk. A joghurt alapot 22-23 °C-ra hűtjük és a lágy habbá vert tejszínt lazán beleforgatjuk. A kész mousse-t az alábbiakban leírtak szerint azonnal a tortalapra öntjük.

Vaníliakrém

100 g tejszín (30% zsírtartalom)
20 g cukor nélküli fehér csokoládé
negyed vaníliarúd
1 g zselatinlap (1:5 zselatinmixből 6 g)

A tejszínt a vaníliával felmelegítjük, majd a tűzről levéve, a vaníliát eltávolítva hozzáadjuk a hideg vízbe előzetesen beáztatott, majd kicsavart zselatinlapot. A keveréket még melegen a fehércsokoládéra öntjük, összekeverjük, lefóliázzuk és hűtőbe tesszük.

Erdei gyümölcs krém

60 g tejszín (30% zsírtartalom)
15 g erdei gyümölcs püré
15 g cukor nélküli fehér csokoládé
negyed vaníliarúd
0,75 g zselatinlap (1:5 zselatinmixből 5 g)

A tejszínt a gyümölcspürével és a vaníliával felmelegítjük, majd a tűzről levéve, a vaníliát eltávolítva hozzáadjuk a hideg vízbe előzetesen beáztatott, majd kicsavart zselatinlapot. A keveréket még melegen a fehércsokoládéra öntjük, összekeverjük, lefóliázzuk és hűtőbe tesszük.

Díszítés

Mandulás lapocska (25 g finomra darált mandula, 20 g eritrit, 20 g vaj (82% zsírtartalom), 7 ml tej (2,8% zsírtartalom)

A megadott mennyiség kb. 40%-át használjuk fel 1 torta díszítésére.

Az eritritet a vajjal vízgőz felett felmelegítjük, majd összekeverjük a mandulával és a tejjel. Sütőpapírral bélelt tepsin vékonyan kikenjük és 180 °C-on kb. 10 percig sütjük. Hűlni hagyjuk, majd ha kiszáradt, a kívánt nagyságra törjük.

Torta panírozása

25 g darált mandula + tortalapról leeső 50 g mandulás piskóta keverékével

cukormentestorta2016-1

Torta összeállítása

Két tortalapot a passzírozott gyümölccsel vékonyan megkenünk, az egyiket tortaformába helyezzük, a másik két lapot félretesszük. A gyümölcsöt az eritrittel felmelegítjük, a zselatinlapot vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és a meleg püréhez adjuk. Jól elkeverjük, majd a felét a tortaformába, a megkent tortalapra öntjük, hűtőbbe tesszük dermedni. Ahogy megszilárdult a tortaformában a gyümölcs, ráhelyezzük a másik gyümölccsel megkent lapot, és ráöntjük a maradék gyümölcsöt, hűtőbe tesszük.

Míg a gyümölcs dermed, a fent leírt módon elkészítjük a joghurt mousse-t. A hűtőből kivesszük a tortát, ráhelyezzük a harmadik tortalapot, majd az elkészült mousse-t ráöntjük. Hűtőbe tesszük, míg megdermed.

A hűtőből kivéve a tortaforma oldalát óvatosan eltávolítjuk. A tortát a lapok szélezésekor fennmaradt és morzsává tört piskóta és 25 g darált mandula keverékével panírozzuk.

A vaníliakrémet és az erdei gyümölcs krémet kézi habverővel lágy habbá verjük. A kétféle krémmel és a mandula lapocskákkal feldíszítjük.

2016-cukormentes-orszagtorta-afonya-hercegno

Alapanyagokra vonatkozó információ a csomagoláson szereplő tápérték adatok alapján

Vaj: zsírtartalom: min. 82%

Erdei gyümölcs (fagyasztott): energia: 48 kcal, fehérje: 1,2 g, szénhidrát: 6,6 g, zsír: 0,4 g

Görög krémjoghurt: zsírtartalom: min. 10%

Tejszín: zsírtartalom: min. 30%

Fehér csokoládé (cukor nélkül): energia: 461kcal, fehérje: 5,0g, szénhidrát: 57,0g, zsír: 32,0g

Számított tápérték adatok

Az elkészített torta egy szelete 228 kcal energiát, és 8,8 g szénhidrátot tartalmaz.

A tápérték kiszámításakor a ténylegesen felhasznált alapanyag mennyiségből indultunk ki, figyelembe vettük pl. a tortalap szélezésekor leeső, panírozás után megmaradó mennyiséget, illetve a vaníliakrémnél a habzsákban maradó mennyiséget, a mandula lapocskáknál ténylegesen felhasznált mennyiséget.

Magyarország Cukormentes Tortáját árusító cukrászdák listája >>

Fotók, recept: www.cukraszat.net

És én is elkészítettem! Isteni finom, könnyű a készítése!

afonya-hercegno-2016-orszagtorta-cukormentes-1-1 afonya-hercegno-2016-orszagtorta-cukormentes-1-2 afonya-hercegno-2016-orszagtorta-cukormentes-1-3 afonya-hercegno-2016-orszagtorta-cukormentes-1-4 afonya-hercegno-2016-orszagtorta-cukormentes-1-5 afonya-hercegno-2016-orszagtorta-cukormentes-1-6