ízesítők · habok · Piskóták · tortadíszítés

Citromos mézes joghurt hab, pisztáciás roppanós, házi fügelekvár.. mindez egy tortában

Megmondom őszintén , igen az idei év -2016- országtortája ihletett meg!
A textúrák változatossága, a krém könnyedsége….
Kötelező volt kipróbálnom egy nagy tortában is.

Nagyon finom, megéri a kicsit több munkát amit a krémek, töltelékek készítésével töltünk.

HV:

Pisztácia roppanóshoz:

  • 1 nagy marék pisztácia felaprózva
  • cukorszirup -erről majd a receptben írok
  • 5 ek tökmag olaj

Citromos, mézes joghurt hab:

  • 400 g görög joghurt
  • 2 cs expressz zselatin fix
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • 4 ek méz

Házi füge lekvár:

  • 6 szép érett, lila füge
  • csipet fahéj
  • csipet őrölt szegfűszeg
  • csipet ánizs
  • 1 db csillag ánizs
  • 2 ek méz
  • kb 0,5 dl víz

Olasz vajkrém, fele mennyiség, receptet itt találsz

Pár szem füge és kevés pisztácia a díszítéshez

Eszközök: mindent megvásárolhatsz a GLAZURSHOPBAN! kattints a linkekre

Elkészítés:

Dolgozzunk előre, mert szükség lesz rá!
A Viktória piskóta annyiban változott, hogy tettem bele aprított pisztáciát, ez el is hagyható akár, túl sok vizet nem zavar:-) Főleg hogy van roppanós réteg a tortában.

pisztacias-viktoria-piskota-recept-tortaiskola-glazurshop-1 (4)pisztacias-viktoria-piskota-recept-tortaiskola-glazurshop-1 (1) pisztacias-viktoria-piskota-recept-tortaiskola-glazurshop-1 (2) pisztacias-viktoria-piskota-recept-tortaiskola-glazurshop-1 (3)

A kész piskótákat vágjuk ketté, így 4 lapot kapunk. Hűtsük ki teljesen.

A következő a házi füge lekvár készítése.
A szép érett fügéket mossuk meg, vágjuk ketté és szedjük ki a húsát. Én kézzel szedtem ki.:-) Tegyük gyorsforralóba, fűszerezzük a fent leírt hozzávalókkal, és öntsünk rá kb 0,5 dl vizet. Forraljuk fel és tegyük takarékra. Ha szükséges pótoljuk a vizet, de mindig csak keveset adjunk hozzá, nem szósz hanem lekvár készül. Akkor jó ha besűrűsödött és finoman illatozik. Tegyük félre hűlni.

Készítsük el a pisztácia roppanóst.

A pisztáciát apróra vágtuk, de ha van robotgépünk akkor azzal is darabolhatjuk, nekem nincs aprítóm:-)
A cukorszirupot így készítsük. 50 ml víz és 150 g kristálycukor keverékét forraljuk fel és forrósítsuk 118 fokig.
Cukrász hőmérőt vásárolj a GlazurShopban itt. Én is ezzel dolgozom.
A darált pisztáciához adjuk hozzá a forró szirupot, mixeljük. Én itt a botmixeremet használtam. Tehát turmixoljuk, nagyon ragacsos kemény massza lesz belőle. Adjuk hozzá a tökmag olajat és keverjük tovább. Száraz, morzsalékos állagot kapunk. És isteni finom, ropogós, sőt a tortában is megmarad a ropogós állag! <3

pisztacia-roppanos-keszitese-tortaiskola

Készítsük el az olasz vajkrémet. Receptet itt találsz. Erre azért van szükségünk, hogy egy keveset a joghurtos habba keverjünk, a maradék pedig a morzsakabáthoz és a rusztikus burkoláshoz szükséges.

A következő lépés a joghurt hab készítése.

A joghurtot ízesítsük a citrom héjával, és a 1/2 citrom levével, a mézzel és keverjük össze. Mehet bele az első tasak zselatin fix, jól keverjük át. Ez nagyon kevés így adjuk hozzá a második tasak zselatin fixet. Ez már bőven elég lesz így. Hagyjuk kicsit pihenni, mert még mindig lágy, laza állagú.
Én kicsit más sorrendben dolgoztam, így a habom sűrű krém lett, aminek nem annyira örültem:-) Jó alaposan átkevertem, és visszakaptam a szép, laza krémes állagomat. Belekevertem egy nagy spatulányi olasz vajkrémet, hogy biztosan jó tartása legyen a krémnek.

citromos-mezes-joghurt-hab-recept-tortaiskolatoltesre-varva-citromos-mezes-joghurtos-pisztacia-roppanos-hazi-fuge-lekvar-tortaiskola

Állítsuk össze a tortát.

Az első lapra a joghurtos krémből került egy jó adag. Erre szépen, és nagyon óvatosan rákerült a roppanós pisztácia réteg. Túl sok lehetőségünk nincs a kenésre , igazgatásra és szórtam a roppanóst. Mehet rá a következő réteg piskóta és be is tettem a hűtőbe dermedni. A joghurt hab laza állagú, igaz a zselatin mesésen összefogja ahogy áll, de ebben a fázisban és állapotban nem terhelhető a további lapokkal a torta. Állt kb 10-15 percet, addig van idő mosogatni, rendet tenni, inni egy kávét, fotózni, instagramra feltölteni:-)

Ha dermedt a krém akkor folytathatjuk. A következő piskóta lapot ismét megkenjük a joghurtos habbal, erre a rétegre én tettem pár szép szelet fügét amit mézen meg karamellizáltam. Ez kihagyható nem tesz semmit hozzá a tortához, nem is lehet észrevenni. ismét betettem a hűtőbe, ahogy írtam a krém laza állagú a hűtőben fog teljesen kidermedni ezért nem terhelhető. 10-15 perc elég.

Jöhet a torta többi rétege. Újabb piskóta lap, amire ismét joghurtos hab került és erre ment a házi füge lekvár. Finom mozdulatokkal kenjük szét, nagyon ragacsos, sűrű a lekvár nehéz szépen kenni, de nem lehetetlen.:-)

Erre ár is kerülhet az utolsó lap. Irány a hűtő legalább 20 percre. Ha nem dermed gyorsan a hab akkor a piskóták súlya elkezdi nyomni, így lett pár “hurkám” amit a hűtőben visszasimogattam a helyére. Ezért kell pihentetni menet közben is!

Töltve is állt kb 20 percet.

Burkolás, díszítés

Kapott a torta egy vékony morzsakabátot. Itt találsz segítséget a morzsakabát készítéséhez.

vajkrem (2)

Jöhetett a díszítés.

Újabb vékony vajkrém réteg készült amit rusztikusra húztam a vajkrém mintázó műanyag segítségével. Én most a cakkosat választottam. Itt megvásárolhatod szettben!

Kicsit félve nyúltam hozzá, hiszen ha elrontom kenhetem át újra, de könnyebb mint gondoltam, nagyon jó móka a díszítés.

vajkrem-mintazo-hasznalata-glazurshop-tortaiskola-1 (3) vajkrem-mintazo-hasznalata-glazurshop-tortaiskola-1 (4)

Jöhetnek az utolsó simítások!

A díszítésre szánt fügékből 2-3-at vágjunk ketté és azt még vágjuk ketté. Szórjuk meg cukorral és a cukrász fáklyával pirítsuk meg.
A pisztáciát daraboljuk fel apróra.

A torta tetejére is húztam egy rusztikus hullámvonalat a vajkrém díszítővel, ez már jó alap volt a díszítéshez.
Ennek a vonalán díszítettem pisztáciával, a pisztácia roppanóssal. A másik oldalára a fügék kerültek.

Ilyen lett

Felvágva pedig ilyen :

Jól látod, még került rá egy kis díszítés amit nagyon megbántam. Amennyire szép volt ahogy magától engedett levelet a füge és az csorgott le a torta oldalán, annyira nem szép ha én csorgattam végig…. Ez van, tanulok mindig valamit:-)

Egy kis érdekesség, mert annyian kérdezitek, hogyan lesz fehér a vajkrém:-)
Szerintem az OLASZ VAJKRÉM fehér!, De most mutatok nektek valamit, hogy mennyit számít a fényviszony, a fehér mennyire fehér ha máshonnan érik a fények.
Egyforma hely, de más a fényviszony. Az első fotó határozottan fehér, míg a másodikon inkább tört fehér a vajkrém színe.:-) Izgalmas:-)

citromos-mezes-joghurt-hab-pisztacia-roppanos-hazi-fuge-lekvar-tortaba-zarva-rusztikus-torta-tortaiskola-glazurshop-1 (10) citromos-mezes-joghurt-hab-pisztacia-roppanos-hazi-fuge-lekvar-tortaba-zarva-rusztikus-torta-tortaiskola-glazurshop-1 (11)

Ha tetszik, oszd meg! <3

 

Mentés