Piték

Mákos roppanós, lime curd, olasz habcsók kabát…. MENNYEI!

Megihletett egy desszert:-)
Sőt annyira ízlett, hogy el kellett készítenem itthon is.
Végre már eljutottam addig, hogy ne okozzon komoly fejtörést hogyan készíthetném el.
Kedvenc pite, tart alapreceptemet használtam egy kis mákkal megbolondítva.

Készítsük el a pite tésztát a recept alapján, egy kis módosítással.
Az alap receptet annyiban változtattam meg, hogy 1 marék darált mák és plusz egy tojás került bele, mivel egyrészt kis tojásaim voltak itthon, másrészt több szárazanyag került a receptbe. Ezekre nem árt odafigyelni:-)
Meglepetésként ért- de ez már 2 nappal később- hogy nem csak pite készülhet ebből a tésztából:-) Erről később írok.

Tehát kész a tészta, vágjuk két egyenlő részre az egyik mehet is a fagyasztóba jól becsomagolva, a másik pedig a hűtőbe pihenni. Pihentessük legalább 1-2 órát.

Közben készítsük el a lime curd-öt.
Isteni finom krémek készülnek ezekből, készíthetünk citrom, málna, áfonya…bármiből de nekem legjobban eddig a citrusosak ízlettek.

Itt találsz receptet.
Én annyit változtattam meg, hogy csak 1 citrom került a krémbe, és 3 lime reszelt héja és leve került még bele, más nem változott.
Nagyon pikáns, kissé fanyar ízhatást értem el a lime héjával.

Tegyük félre a kész krémet, hagyjuk hűlni a fém tálban, olykor keverjünk rajta eggyet.

A tészta áthűlt, dolgozhatunk vele. Nyújtsuk ki lisztezett felületen és tegyük a pite formába.
Én most vakon sütöttem, mert módosult az alaprecept, így nem tudtam mi lesz ha nem sütöm elő vakon. Fő a biztonság:-)

Kb 20-25 perc sütés. Ha szép aranyló színe van a tészta szélének ki is vehetjük a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.

Ennyi idő alatt a lime curd is teljesen lehűlt, de itt még van egy kis dolgunk.

Készítsük el az olasz habcsók habot. Itt találsz receptet, a recept vajkrém recept, de az olasz habcsók habhoz a recept elejét használjuk, vagyis a fehérjét felverjük és a forró cukorszirupot hozzáadva kemény habot verünk belőle. Ennyi, ezzel fogunk díszíteni.
TIPP
Ne készítsük el jó előre az olasz habcsók habot, mert levegősödik ahogy áll, és ez nem jó hír most, nem jó hír:-)

Szükségünk lesz valamilyen nagy szirom csőre, igen valamilyen, bármelyik jó amelyik elég nagy!
Az olasz habcsókot töltsük habzsákba a kedvenc szirom csövünkkel a végén.

Töltsük meg a pite alapot a lime curd-el, simítsuk el, mindenhová jusson. Nem fogja kitölteni a teljes tésztát, de nem is gond, hiszen díszíteni fogjuk.

A megtöltött pitét díszítsük az olasz habcsók habbal. A szirom dekorcsőnek a vastagabb része legyen lefelé és egyszerűen kezdjük el hullámvonalban díszíteni. Szórjuk meg rusztikusan darált mákkal.

Ha kész vegyük elő a cukrász fáklyánkat és pirítsuk meg a habot.

Elképesztően finom desszert, annyira jól sikerült, hogy 2 nap alatt elfogyott a nagy pite:-) Persze kaptak belőle a szokásos kóstolóim is:-)

makos-roppanos-lime-curd-olasz-habcsok-pite-recept-glazurshop-tortaiskola-1 (2) makos-roppanos-lime-curd-olasz-habcsok-pite-recept-glazurshop-tortaiskola-1 (3) makos-roppanos-lime-curd-olasz-habcsok-pite-recept-glazurshop-tortaiskola-1 (1)makos-roppanos-lime-curd-olasz-habcsok-pite-recept-glazurshop-tortaiskola-1 (4) makos-roppanos-lime-curd-olasz-habcsok-pite-recept-glazurshop-tortaiskola-1 (5)

Mennyei desszert, a tészta finoman a háttérben marad, kiemeli a lime curd pikáns ízét, az olasz habcsók hab pedig kellemes puha textúrát kölcsönöz a desszertünknek!
❤ ❤ ❤

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s