hírek · tortás alapok

Hogyan árazzam a tortámat, hogy eladható legyen és én is boldog maradjak!?

Hogyan árazzuk be a tortáinkat?

 

A lehető legkényesebb téma, hiszen annyi de annyi mindentől függhet! Segítek neked, hogy mi alapján, hogyan árazd be a tortáidat hogy te is elégedett legyél és a megrendelőd is nagy mosollyal az arcán távozzon tőled.

Ez nem szentírás, de nagyon hasznos útmutató, használd amit úgy érzed, hogy neked is megy és hagyd azokat amiket nem tudsz megvalósítani.

 

  1. Hol élsz, hol akarod eladni a tortáidat?

Ez a lehető legfontosabb kérdés. Igaz, láttunk már csodát, hogy egy kisvárosban is elkepesztően jól ment egy cukrászda vagy a torták igen magas áron keltek el, de ez a ritkább.
Tehát ha kis városban élsz ezt vedd figyelembe az árképzésnél.
A nagyvárosban ugye rengeteg ember él, nagyobb rétegnek tudod eladni, megmutatni a tortáidat, nagyobb a fizetőképes réteg… szóval egy kis hendivel indulsz ha nagyobb városban élsz.
Igyekezz mindenféle felületen jelen lenni, így sokkal nagyobb esélyed van, hogy sokan fognak tudni rólad , aztán már te válogatsz, válogathatsz, sőt árat is emelhetsz ha már sok sok megrendelőd van.

 

  1. NE ÁRAZZ A KONKURENCIA ALÁ, csak azért mert kezdő vagy!

VÉSD be az eszedbe, és bármikor ha elbizonytalanodsz azonnal hangosan mondd ki:
A MUNKÁM ÉRTÉK!
Mit érsz el vele ha olcsón adod el “magad”?
Pénzt biztos nem és azt is garantálom, hogy előbb vagy utóbb de inkább előbb nagyon rosszul is fogod érezni magad, mert kihasználtnak érzed magad. Dolgozol, dolgozol, megteszel mindent és meg sem fizetik?
Hát akkor árazz mint egy profi!
Nekem erre egy elképesztő és nagyon megjegyzendő mondatom van:
Minek foglalkozzam az “olcsójánossal” akinek mindennel baja lesz, inkább fordítom az időmet azokra az ügyfelekre akik hajlandóak a munkámat megfizetni!
Ha úgy érzed profi vagy, szépek a munkáid, finomak a tortáid akkor ne habozz ezt az ügyfél értésére is adni az árképzéseddel!

 

  1. ISMERD A KÖLTSÉGEIDET!

Nem játszhatod el azt, hogy ááá a villanyszámlát úgy is én fizetem az nem is költség… DE!!! BASSZUS!!! Az is költség, méghozzá neked, te fogod azt is kifizetni és ha rosszul árazol akkor a zsebedből!!!
És ugye nem ez a cél!?
Vegyél szépen elő papírt, ceruzát ha régimódi vagy, ha modernebb akkor nyisd ki a kütyüdet és kezd el számolni:

Ezek nagy segítségek lehetnek
1. Bérleti díj, közüzemi számlák, reklám költségek, irodaszerek, programok….

2.. A kellékeid ára, a gépek, eszközök,dobozok, a felhasznált alapanyagok, díszítő eszközök, díszítő elemek, csillámpor, selyempor, fondant…….

3.Hozzávalók listája, tojás, liszt, vaj, csokoládé, kiegészítők, magvak stb….

4. Szállítás, autó, matricák, üzemanyag, idő

5. A TE ÓRADÍJAD! Igen ilyen is van, csak nem akarsz ingyen dolgozni?

Ne ess bele abba a hibába, hogy minek nekem óradíj, hiszen minden mást kifizet a megrendelő! A kutya fülét!!!!
Mi vagy te rabszolga? Nem ingyen dolgozol! Aki téged akar az fizesse meg az árát!

 

  1. Ne versenyezz a nagy áruházláncok tortái árával!

Bizony ne!
Aki 2-3.000 ft-ért akar tortát az menjen és vegye meg ott….
El lehet magyarázni ha van türelmed és időd -vagyis a drága idődet erre akarod pazarolni- a megrendelődnek, hogy milyen ORBITÁLIS különbségek vannak a TE TORTÁD és a 2000 ft-os torta között. Ha nincs kedved akkor hagyd, egyszerűen küldd el a megrendelődet, mert csak alkudozni akar és hidd el nekem, tapasztalat….. Aki alkudozik annak a végén minden baj lesz!!!

 

  1. Ez csak egy torta….!

MI VAN?????

A torta NEM CSAK EGY TORTA! Ha ezt hallod bárkitől fordulj sarkon és hagyd ott, vele nem szabad beszélgetned, nem hogy tárgyalnod!
A tortakészítés, díszítés egy művészeti ágazat, és igen lehet venni 10.000 ft -ért is festmény meg lehet több millióért is…..
A tortakészítése és díszítése elképesztő időt vesz igénybe, egyrészt felméred a megrendelőd igényeit, miylen ízvilágban kéri  a tortát, van-e szín, forma, design elképzelése és aztán te ezt megvalósítod. A csak egy torta pont nem tudja ezt!
Gondolj csak bele:-) Te mire emlékszel egy esküvőről?
A ruhára és a tortára:-)
Egy szülinapi torta nem csak egy torta hanem emlék!
Akkor fizessék meg az árát:-) nem de?:-)

 

6. A szolgáltatásomat vagy a tortát árazzam be?

ÓÓÓ ez nem egyedi kérdés és nem is specifikus:-) Ezzel én is dolgozom, pedig webáruházat üzemeltetek, nem tortákat készítek:-)
Tehát készítsünk többféle árat, vagyis arra gondolok, hogy legyen egy kezdő ár -és ezt elképesztően sok külföldi cukrászdánál láttam már- van egy alap torta ami kerül X-be, és erre lehet rápakolni a kért extrákat.
Vagyis és nagyobbat, én virágosat én… kérek.. Akkor meg lehet mutatni külön külön hogy a nagyobb ennyibe kerül, a virágos díszítés ennyibe kerül. Így az ügyfél kicsit nyugodtabban tud választani, és kalkulálni a végső árral is.
Sok cukrászdánál azt is láttam, hogy a krémenként is van árkülönbség. Nem mindegy ugye egy egyszerű vajkrém, vagy egy belga csokoládés csoki krém készítése és ára…..UGYE?:-)
Tehát itt is legyen egy alap, a szimpla -ezt határozd meg te mi az alap nálad- töltelékes torta, és lehessen választani az extrák közül is, csokoládés, epres, sós karamellás, habcsókos stb… sőt tovább megyek, lehet ezt még cifrázni dupla töltelékes torta, pucér torta -itt ugye a tökéletes piskóta sütése az izgalmas rész.
Aztán a sorban következik a faragott torta, na az is egy külön kategória. Nem mindegy, hogy lapokat sütsz, töltesz, díszítesz, vagy faragsz is.
Aztán folytassuk a szelet számoknál. Alakíts ki egy általad is de a piacon is elfogadott szeletszám mennyiséget, ne rugaszkodj el nagyon a valóságtól:-) tehát egy 10 cm-es kis tortát ne akarj 20 szeletesnek eladni:-) de azért igen, határozd meg hogy melyik tortád mekkora, mennyi szelet jön ki belőle.

Legyél következetes, tartsd magad az áraidhoz, ne lehessen alkudozni, hidd el nekem aki elkezd alkudozni az pont lesz….. Azt hogy te ezzel foglalkozol, vele ne foglakozz, küldd el bátran, menjen máshová… na persze ezt azért finoman fogalmazd meg:-)

 

  1. ÜRES TORTA?

Igen, ez itthon kevésbbé ismert, de külföldön előfordul, vagyis magas tortát, nagy tortát kérnek de ne legyen minden ehető! Vagyis a pár szint egyszerűen gyakorló tortadobból készül.
Izgalmas téma:-)
Ilyenkor jön az lakudozás rendesen, hiszen az nem ehető, azért nem is kell akkor fizetni ugye?
Már hogy ne kellene!
Azzal is dolgozol, burkolod, díszíted még ha nem is lesz ehető végül a torta.
Itthon, ez nem igazán jellemző, de sosem lehet tudni:-)

 

  1. A TE IDŐD IS PÉNZ!

Igaz? Ismerős? Time is money:-)
Akkor igazodj ehhez és vedd ki a biliből a kis kacsóidat, mikor bőségesen aláárazod a saját munkádat, idődet!
Ha te nem becsülöd meg magadat és a munkádat akkor ezt hogyan várod, várhatod el mástól?
Nincs tündérmese amiben a megrendelő bőséges felárat hagy ott neked, mert te olyan olcsón elvállaltad a csilli-villi gigantikus méretű tortáját!
Nyugalom, számolj, láss reálisan, legfőképpen magadat lásd reálisan, mire vagy képes, mit tudsz alkotni és ha te biztos vagy magadban, ez az áraidon is látszik,  hidd el nekem te is boldog leszel.
Nem sopánkodsz naphosszat, hogy szétgürized magad és egy köszi sem jár érte nemhogy pénz, pénz, sok sok pénz!
Istenem hányszor hallom, hogy óóóó az drága én nem adok annyit érte….
Ilyenkor meg szoktam kérdezni, hogy ennyire nem becsüli más munkáját? Enne finomat és szépet, élményt akar kapni de azért fizetni már nem akar ?
Általában csend a válasz, vagy nekem nem ér annyit. Nincs ezzel gond, ez a vevő menjen oda ahol olcsón vehet magának tortát, te pedig foglalkozz azokkal a megrendelőiddel akik hajlandóak fizetni a munkádért és az idődért!

Lányok, fiúk:-)
Remélem tudtam segíteni nektek abban hogy hogyan pozícionáljátok magatokat, árazzátok be a tortáitokat.
Remélem egy kis lekesítést is éreztetek, amolyan útravalóul szántam nektek:-)
Jó tortázást:-)
Via

 

Töltsd le! Ingyenesen így mindig kéznél lesz!

Hogyan árazzam a tortámat, hogy eladható legyen és én is boldog maradjak!?” bejegyzéshez 2 hozzászólás