tortás alapok

Mi a baja??? Fondant problémák, kérdéseitek és a válaszaim

Nemrég indítottam egy kérdés sorozatot, amiben szívesen válaszolom meg a kérdéseiteket adott témában.
A FONDAT kérdéskör volt az első, érkezett szép számban kérdés a facebook oldalon és e-mailen is.
Nagyon köszönöm, hogy bíztok bennem és bátran kérdeztek tőlem <3
Vegyük is sorra.

 

  1. Hogyan tudnám kinyújtani úgy,hogy ne maradjon benne a nyújtófa szélének a lenyomata?Nekem mindig olyan csíkos marad,nem tudom elsimítani,mert már akkor tapad a fondant…

 

Alapvetően nagyobb sodróval, nyújtóval kellene dolgoznod. Ha ez nem megoldható akkor marad a kis méretű sodró és igyekezz nagyon óvatosan nyújtani, az lehet a gond hogy erővel nyújtod a fondantodat, próbáld kicsit könnyedebb mozdulatokkal.
Jó hír, hogy a kinyújtott fondant is simítható még:-) Akár kézzel ha nincs eszközöd, de ha van fondant simítód akkor azzal menj át a kinyújtott fondanton, simítsd el szép egyenletesre és csak ezután burkolj vele.

2. Amikor ráteszem a fondantot ritkán elkezd már izzadni,miért?

 

Az izzadás oka, a nagy hőmérséklet különbség. Ha már a burkolásnál jelentkezik a probléma akkor a behűtött tortád és a fondant közötti hőmérséklet különbség túl nagy.
Ezen javíthatsz ha a fondant nyújtása közben bőségesen használsz keményítőt. A keményítő azt a pici párát, nedvességet, izzadást pont magába fogja szívni.

3.Miért lesz morzsás a fondant,főleg ha csak egy fél adagot gyúrok,széttörik

 

A morzsás, morzsalékos, töredező, száraz fondant nem a mennyiség kérdése. A fondant szárazságát a kevés zsiradék okozza. A morzsalékos fondantodat gyúrd át növényi zsiradékkal jó alaposan és megmentheted.

 

4. A marcipán,ill.fondant figurákat felhasználás előtt mennyi idővel lehet elkészíteni hamarabb?Szóval,pár héttel előbb,ha elkészítek egy figurát,nem fog annyira megszáradni,hogy csúnya legyen?Vagy repedt,stb…

 

Bármennyivel előtte elkészítheted, egy fontos dologra azonban nagyon figyelj!!!!
Ha marcipánból készül, és a marcipánod jó minőségű akkor nem lesz gondod, nem fog repedni, száradfni fog de repedezni nem.
Fondantból nem célszerű jóval előbb elkészíteni a figurákat mert szárad és reped.
A figurákat cukormasszából vagy modellező masszából készítsd el ,azok keményre száradnak és nem repedezik a felületük.
Ha ehető figurát készítenél akkor a marcipánt javaslom.

 

5. Miért szárad ki a fondantból készített figura? Szörnyen néz ki, megreped, kis nyílások keletkeznek a felületén.

 

Azért, mert a fondant alapvetően burkolásra való. A torta burkolásnál a fondant tud annyi nedvességet magába szívni a tortából, hogy puha maradjon.
A figuráknál nincs ez az alap, így nedvesség sem juthat a fondantba ezért szárad aztán idővel reped, még a legjobb minőségű fondant is.

6. Hogyan tároljam a megmaradt fondantot?

Légmentesen lezárva kell tárolni. Nem űrhajós technológiára gondolok elég egy jól záródó zacskó és egy doboz. Kb 1 hónapig még felhasználható, de én azt javaslom, hogy 1 hónapos fondant masszát már csak díszítésre használj amit ne egyetek meg.
Egy jó tippem van! Szagold meg a masszádat és ha nem tetszik az illata azt már ne használd semmire!!!

 

7. Mit tegyek ha reped a fondant?

Ha a tortádon, burkolás közben reped akkor a fondant masszádba keverj egy kevéske cmc, tylo port, így megkeményíti egy kicsit a fondantot, így a felülete nem lesz annyira porózus, ezzel csökkentheted a szakadás, repedés illetve az izzadás esélyét.
Ha házi fondanttal dolgozol és nagyon morzsalékos akkor kevés zsiradékot adj hozzá.

 

8. Még valami…ha tapad nyújtásnál a fondant,valamit alá,ill.rá kell szórni.Sajnos a porcukor és a keményítő,vagy pudingpor is foltokat hagy a felületen…ezt hogyan lehet eltüntetni?A fehérnél mindegy,ugye,mert nem látszik,de a többi színen??

Ha tapad a fondant -márpedig ez előfordul a gyári fondantoknál is- én keményítőt vagy pudingport szórók alá. A renshaw fondantjai elég lágyak így azok ragadnak rendesen, de ha alá keményítőzök mesésen lehet vele dolgozni, sőt azt tapasztaltam, hogy az állagán is javít, ez legfőképpen a sima, bársonyos felületet látszik.
A porcukrot egyáltalán nem javaslom, főleg nem a színes fondantoknál, hiszen beleeszi magát a porcukor a fondant masszába, és eltüntetni nagyon nehéz ha egyáltalán el lehet.
Amit meg lehet próbálni ha már ott maradt a porcukor nyoma, vizes ecsettel átkenni a felületet, vagy ha van gőzölőnk akkor használjuk azt, így a porcukor megolvad a gőz hatására és eltünik a felületről.

 

9. Jobb a fehér fondant és színezzem otthon vagy vásároljak egyből színes fondantot?

Kinek melyik módszer válik be. Én ha nagy mennyiségű színes fondantra van szükségem akkor készen, színezve vásárolom meg, ha kis mennyiség vagy nagyon speciális színt álmodtam meg akkor színezek csak.

10. Házi vagy gyári fondantot javasolsz?

Ez is izgalmas kérdés. Én sokféle gyári és házi fondant masszát próbáltam ki, így van tapasztalat bőven.
A gyári fondantok közül kedvencem a Wilton, Culpitt és a Funcakes, ezekkel nagyon egyszerű dolgozni. A Renshaw már kicsit macerásabb de van rá trükköm, fentebb olvashatsz erről is, ha megtanulsz a renshaw fondanttal bánni nem cseréled le semmi másra.

A házi fondantok közül a pillecukros vállt be nekem a legjobban. A zselatinos olykor kissé morzsalékos állaga miatt nehéz a munka vele, de javítható kevés zsiradék hozzáadásával, de így sem tetszik az állaga, túl porózus a felülete.
Házi fondant, kipróbált fondant recepteket itt találsz.
Zselatinos
Pillecukros
Csokis pillecukros

Ha van még kérdésed amire itt nem találtál választ akkor bátran kommentelj , kérdezz, szívesen válaszolok:-)