hírek · tortás alapok

Tortadíszítő, készítő vállalkozás otthonról? ELŐSZÖR KÉRDEZED MEG……

Ha épp azon töröd a fejed, hogy kilépj a komfortzónádból, vagyis, hogy csak a családodnak, barátaidnak készítesz tortát akkor állj meg egy pillanatra és TEDD FEL EZEKET a KÉRDÉSEKET magadnak!

Az ami otthon, a családnak és a barátoknak megy, az nem biztos, hogy nagyüzemben is megy. Nem kétlem, hogy ügyes vagy és megoldod, de jó ha tisztában vagy néhány alapszabállyal.

  1. VAN IDŐD?

Igen, ez az első lényeges kérdés. Mert, ha kilépsz az otthoni színpadodról, vagyis szeretnél pénzt, bőségesen pénzt keresni a tortázással akkor időre, sok sok időre lesz szükséged!:-)
Ez nem valami jó hír, de elmondom miért.
Eddig csak család és barátok, tök jó, most azonban lépsz egy nagyot, és először még jó is lesz, mert az ismerősök is megkeresnek, aztán…. AZTÁN?
És itt jön képbe az idő.
Most már nem csak a sütés, díszítés….. rendrakás stb van a válladon hanem:

 

  • összetevők mindig legyenek kéznél, vagyis az alapvető dolgok mindig nagyobb mennyiségben is rendelkezésre kell hogy álljanak
  • könyvelés, igen, igen ha nem akarsz remegő térdekkel tortázni illendő lesz egyéni vállalkozóként dolgoznod, adóznod, járulékot fizetned stb
  • közösségi média oldalak kezelése
  • weboldal frissítése, cikke írása
  • új technikák tanulása
  • …..

2. VAN-E ELÉG HELYED?

Amíg szűk család és barátok rohamoztak a kéréseikkel addig ne mis volt gondod, hiszen akár egy picurka konyhában is jó működtél. De most, hogy lesznek megrendelőid akik fizetnek a munkádért, sőt lehet sok megrendelőd lesz egyszerre….
Biztos, hogy alkalmas az otthonod a tortakészítésre?
Ma már itthon is jellemző, hogy lehet helyet bérelni ahová bemehetsz és lesütheted, díszítheted a tortáidat és még engedélyekkel is rendelkezik a hely. EZ FONTOS!
Ne feledd, Magyarországon nagyon szigorú szabályozása van az élelmiszerekkel kapcsolatos bármilyen munkának, munkafolyamatnak!

 

3. VAN-E SEGÍTSÉGED?

Most nem feltétlen arra gondolok, hogy rögtön szerezz be alkalmazottat, akik majd segítenek a munkában. A tortakészítés baromi kemény meló, ezt azért tudd! Gondolom tudod is, hisz jó pár alvás nélkül töltött éjszakád van már, mert éppen tortát készítettél és szoros volt a határidő, a férjed nem ért haza időben, a gyerek nyűgös volt, vitték a napodat, te pedig akkor estél be a konyhádba mikor végre mindenki lefeküdt aludni és neked indult a munka.
Arról a segítségről beszélek amikor kénytelen leszel leülni a családoddal átbeszélni, hogy mit akarsz, ehhez miylen segítségre lesz, van szükséged. Apa menjen a gyerekért oviba, anyós segítsen takarítani vagy éppen vigyázni a gyerkőcre ha sürgős munka van. Gondolkozz:-)

4. ELÉG BÁTOR VAGY?

Nos, mi a válaszos?:-) Igen, vagy nem?
Nos, ha másoknak, idegeneknek fogsz tortákat készíteni, előfordulhat hogy nem tetszik a megrendelőnek amit elkészítettél. Ez nem éppen jó hír, de ettől az élet nem áll meg, menni kell tovább, DE! Ezeket az élményeket borzalom gyorsan fel kell dolgoznod, különben hátráltat a következő kreatív munkában.
Igen, kell bátorság, kell önbizalom……
Ha félsz a kritikától hagyd inkább, mert semmi jó nem sül ki belőle.:-)
Mesélek egy nagyon izgalmas történetet:-)
Én anno az elején itthonra elképesztő dolgokat alkottam, végzettség és más szükséges dolgok nélkül. Abban a pillanatban, hogy a barátnőm megkért, hogy a kislányának készítsek tortát ott elvéreztem:-) Nem pénzért, nem voltak elvárások és én meg….. ott álltam a ronda torta felett, hogy nem hiszem el, tényleg ekkora balfék vagyok?:-) A tortát újra burkoltam, azt leszedtem és végül vajkrémes burkolással indult a torta a kislánynak, pedig nem ez volt a terv:-)
Én nem féltem, de valami nem volt ok. Mostanra ezt kinőttem:-) Hál istennek <3
Ma már nem jelent gondot ha a barátaimnak készítek tortát:-)

5. BIZTOSAN TUDSZ MINDENT?

Igen, ez jogos. Értem és én is sok esetben úgy indultam neki dolgoknak, hogy majd menet közben megtanulom, vannak ilyen esetek amikor ezt megengedheted magadnak de nem mindig!
Legyél tisztában az országod törvényeivel, szabályozásaival, különben nagyon csúfos véget ér a történeted.
És ah ez kevés lenne, akkor még mindig ott marad a kérdés, hogy technikailag is naprakész vagy?:-)
Van emberismereted? Van önbizalmad? Van benned szufla?
Tedd fel kérlek az összes kérdésemet mielőtt belevágsz!

Én nem akarom elvenni a kedvedet, de néhány dologgal tisztában kell legyél mielőtt vállalkozást indítasz!
Remélem egy lépéssel közelebb vittelek az álmaidhoz:-)
Ha pedig ezeken már túl vagy, akkor íme még egy szuper segítségem, ÍGY ÁRAZD A TORTÁIDAT PROFIN!
Jó tortázást:-)
Via