Karácsony · Mézesek · Piskóták · tortadíszítés

Mézes fűszeres karácsonyi torta, vaníliás mézes krémmel, mennyei

Megszegtem a diétámat…..:-) Meg kell értenetek:-) Rengeteget sütök, imádom a finom édességet…. és mostanában nem sütöttem, hiszen… ha édességet eszem előbb-utóbb-nekem előbb de helyes kis hurkácskák érkeznek derék tájékon….
Értem én a nőies vonalakat de…..
Szóval, a hétvégén bűnöztem, de jó ügyben tettem, mert alkalmam volt kipróbálni a teljes kiőrlésű lisztet piskótához. Így egy kicsit talán enyhébb büntit kapok majd a nasiért:-)
karácsony közeledtével nem is eshetett másra a választásom mint a mézes fűszeres tortára.
Nagyon szaftos, puha, elképesztő ízek, imádom!

Az ihletet a Nőklapja konyha desszert különkiadása hozta:-) De nem az ő receptjüket használtam.

Lássunk is neki!

HV: 2 db 15 cm-es kerek formához

  • 250 g vaj
  • 250 g porcukor
  • 4 tojás
  • 2 ek méz
  • 1 csomag  sütőpor
  • 1 tk mézi fűszerkeverék
  • 1 csipet só
  • 250 g teljes kiőrlésű  lidl liszt
  • 2  közepes narancs reszelt héja
  • 2 narancs leve

Krémhez

  • 1 adag olasz vajkrém
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 8 dl tej
  • 2 tk mézi fűszerkeverék

Díszekhez:

Itt találsz receptet, leírást.

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra.

A vajat a porcukorral habosítsuk ki.
Adjuk hozzá egyesével a tojásokat, és mindegyik tojással alaposan keverjük el.

Amíg a robotgépünk dolgozik, szitáljuk össze a lisztet, sütőport , sót és a mézi fűszer keveréket. A szitában a teljes kiőrlésű lisztnek lesz alja. Ezt dobjuk ki.

A tojásos, vajas keverékhez adjuk hozzá a mézet, a narancs héját és levét. Jól keverjük el ezzel is.

Mehet bele a lisztes keverék, ezzel már csak addig dolgozzunk ameddig össze nem keveredik a tészta.

 

Most térnék ki kicsit a liszt típusára. Sokkal több folyadékot vesz fel mint a sima fehér liszt. Ez akkor lesz fontos ha nem akkora méretű narancsot használsz mint én:-) Nem baj ha kisebb, de ennek a hatását fogod látni a tésztádon is. Én is láttam, mert alapból 1 narancs leve kellett volna bele csak, hiszen ez egy Viktória piskóta alap recept, kicsit megbolondítva és szaftosabbá téve. Tehát ha nagyon sűrűnek érzed a tésztádat akkor adj hozzá még egy kis narancslét.

A kész piskóta alapot töltsük 15 cm-es kerek, kiolajozott, alján sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük készre 30-35 perc alatt.

 

Itt ismét egy kis kitérő. Mivel nedves a tésztánk, a narancslé mennyisége, más liszt használata előfordulhat, hogy a tészta már szépen sül, feljött, megemelkedett de a közepe rezeg vagyis nyers. Én kézzel nézegettem az enyémet, nagyon idegesítő volt a látvány de letekertem a hőfokot 160 fokra és így sütöttem készre. Erre figyelj majd te is.

A megsült és kihűtött piskótát vegyük ki a formából és a maradék tésztát is süssük meg.

gyors-mezi-recept-1-5
A liszt miatt került ide a fotó, ezt a lisztet használtam. LIDL-ben kapható.

15111019_1186698368077993_8135737970718995894_o

A kihűlt lapokat két részre vágjuk. Az én tortám 3 lapos csak, mert nem akartam nagy tortát, így a 4 lap ment a fagyasztóba jó lesz gyors nasikhoz, cakpop készítéshez….

A KRÉM.

Az olasz vajkrémet elkészítettem. A pudingporokat megfőztem a tejjel. A kikeverés során került a kisebb mennyiségű tejes keverékhez a mézi fűszerkeverék. Nagyon sűrű pudingunk lesz, hiszen kevesebb folyadékot használunk. Cukrot nem tettem bele, hiszen az olasz vajkrém elég édes, de a mézi fűszert ne hagyjuk ki:-)

 

Egy kis kitérő! Az olasz vajkrémből nagy adag készült, mert a habcsók alapot a mézik díszítéséhez is használtam. Itt már nem árt ha készítettél pár vajkrémet, mert megmondom őszintén én nem méregettem  a vajat, csak szemre dolgoztam a krém készítésénél. Tehát a habcsók alapból egy nagy tálkányit kivettem és a maradék habcsók alapból készítettem a krémet.

 

Én most nagyon lágy krémet akartam, ezért nagyrészt  puding volt az alap. Ez jelenthet némi gondot, mert a piskótánk vaskos, nehéz, bár szaftos és finom de nehéz. A teljesen pudingos krémet egyszerűen kitolják a lapok maguk alól, erre figyelj!

Én a pudinghoz a vajkrém felét kevertem hozzá, így tartása lett a krémnek de nem dermedt keményre a hűtőben, vagyis szuper, lágy, krémes krém marad a hűtőben is.

A piskótákat megtöltöttem a pudingos krémmel, morzsakabátot is kaptak, hűtöttem kb 1 órát, végül beburkoltam a pudingos vajkrémmel.

Díszítettem a mézikkel, a karácsonyi cukorka mixemmel, az ehető, csillogó cukorral….

mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-23 mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-22 mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-19 mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-18 mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-15 mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-6 mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-7 mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-9 mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-10 mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-12 mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-13 mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-5 mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-4 mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-1

 

mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-14
Elképesztően szaftos a torta <3

mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-16 mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-17 mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-20 mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-21 mezes-fuszeres-karacsonyi-torta-mezes-vanilias-kremmel-receptek-1-11