Karácsony · Mézesek

Mézeskalács problémák és megoldásaik!

Én sokáig kísérleteztem, több esetben nem sikerült, konkrétan ölni lehetett a mézikkel, oylan kemények lettek. Egy ideig abba is hagytam, nem nekem való ez a téma.
Aztán tavaly lendületbe jöttem, nem adhatom fel, hiszen annyian számítotok rám, hogy ha tetszik ha nem újra nekiduráltam magam a méziknek.

JELENTEM SIKERÜLT!

Nem nehéz, de nem árt ha jó pár dolgot betartunk és akkor sikerélmény koronázza a munkánkat és nem a szemetest lakatjuk jól.

De ne fussunk ennyire előre, nézzünk egy kis történetet🙂

 

A méz hosszú időn át pótolhatatlan édesítőszer volt, így megbecsülése a belőle készített tésztára is átment. Ezért jelentőséget, helyenként misztikus erőt is tulajdonítottak neki. Az ókori görögök a halott szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engesztelhesse ki Cerberust, az alvilág mogorva őrét. Feljegyezték, hogy Püthagorasz nem élő állatot, hanem állatformájú mézeskalácsot áldozott az isteneknek. Hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalács sütésre használt égetett cserépformát. A méz királyi eledel volt. Bécsben1368-ban már név szerint is említenek két mézeskalácsost. Kölnben ma is hagyomány a mézeskalács-készítés, mely valószínűleg Nagy Lajos király idejében, Aachenba készülő magyar zarándokokkal került oda. A 16/17. században Nürnbergben lendült fel a formaalakítás művészi stílusa, ami egész Közép-Európában elterjedt. Ezért is következtetnek egyesek tévesen arra, hogy maga a mézeskalács-készítés is nyugatról jött Magyarországra.

A magyar ősi méhész nemzet. Magyarország méhészetének 11. századi írott nyomai vannak. Egy 16. századi irat utal “mézes báb”-ra. Mai ismereteink szerint az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban, de Kassa is mézeskalácsos központnak számított a 17. században. 1713-ból ismert a debreceni mézeskalácsosok céhének szabályzata és talán a mai napig is Debrecen az egyik legjelentősebb központ, ahol évszázadok óta kiváló minőségben készítik. A mézeskalács termékek készítése és fogyasztása a cukor és az ebből készített cukrász termékek megjelenésével csökkent, de továbbra is azért találkozni vásárokon a mézeskalács árusokkal és természetesen már az interneten is hódít.[1]

A méz volt a nádcukor, majd a répacukor modern kori elterjedéséig az egyetlen édesítőszer, melyből tartós és tápláló száraz sütemény készíthető, így a mézeskalács sok nép több ezer év óta ismert eledele.

A méz drágasága miatt, csak ünnepi alkalmakkor készítettek belőle süteményt. Az 1200-as évektől kolostorok készítettek vallásos tárgyú figurákat, életképeket. Idővel “mézesbábos” céhek is alakultak, melyek míves díszítéseket készítettek rá, így kedvelt ajándékká vált. A meseirodalomban is fellelhető, Grimm testvérek meséjében, a “Jancsi és Juliskában” szerepel egy mézeskalács ház, a csábítás szimbólumaként. A századok alatt a díszítésnek jelképi rendszere alakult ki, vagyis mind a formájában, mind a díszítésében meghatározott eseményhez köthető egy szépen elkészített mézeskalács. Kedvelt vásári ajándékok a mézeskalács szív, a huszár, a kard, a baba és a tányér. / wikipedia/

És akkor most vágjunk bele!

Kezdjük a problémákkal, később pedig már kipróbált recepteket is mutatok, gyorsat is és a hagyományos, klasszikus receptet is megmutatom neked.

MI A BAJA?
RAGAD

Kevés liszt is okozhatja, ez a reform méziknél kerül elő problémaként, liszttel orvosolható. A sima mézi recepteknél a rövid pihentetés okozza a ragacsosságot, hiszen melegben a mézi tésztája ragadni fog, mindenhez ragadni fog! Igyekezzünk gyorsan dolgozni, szaggatni és sütőbe tenni!
PÚPOS

Ez a sima kekszeknél is gond lehet, a túl sok térfogatnövelő okozza ezt a problémát, vagy a túl meleg sütő.
Itt kitérnék egy kicsit a térfogatnövelőkre.
Sütőpor:
nagyon jó, nem fújja fel túlzottan a kekszet, tartsuk be a receptben előírt mennyiséget.
Szódabikarbóna:
furcsa mellékíze nem a legjobb, nagyon lazítja a tésztát így előfordulhat a púposodás is és a nagyon laza szerkezet miatt nehezen kezelhető a tészta
Sütőporos mézes fűszerkeverék:
én nagyon kedvelem, mert ízesítve van és egyben a sütőpor is benne van, pont annyi amennyi kell:-)
DEFORMÁLÓDIK, ELFOLYIK

Túl puha a tésztád, több lisztet igényel a tésztád!

 

KEMÉNY A MEGSÜLT MÉZI

A méz nem véletlenül kerül bele a mézibe, hiszen ez adja meg a tészta ruganyosságát és végül a megsült keksz puhaságát. Ha túl sok a méz ragad, de ha túl kevés akkor kemény lesz a megsült mézi. A kemény mézit javíthatjuk, ha dobozba tesszük és nyers almát teszünk mellé szeletekben, így a kemény mézi némi nedvességet tud magába szívni az almákból. De vigyázzunk, 1 napnál tovább ne zárjuk össze őket, mert fennáll a penészedés veszélye:-(

 

HEPEHUPÁS

Ez a nyújtásnál való “ügyetlenkedés” eredménye, vagyis nem tudtad egyforma vastagságúra nyújtani a tésztádat, egyik része vékonyabb, míg a másik része vastagabbra sikeredett, ez eredményezi a felemás méziket sütés után. Figyelj és ügylej az egyforma tésztavastagságra!
NEHÉZ KISZEDNI A FORMÁBÓL

Én azt szoktam csinálni, hogy a formát is belenyomom a lisztbe és így szaggatom ki a tésztát, így még a legkisebb formából is szépen ki lehet szedni a méziket. Erre nagyon jó példa a plunger kiszúrókkal készült mézi, ezek műanyag eszközök, én mézivel is kipróbáltam és csak annyi a dolgunk hogy mártsuk lisztbe a formát és már szaggathatunk is vele. Itt meg is nézheted a végeredményt, recept is van:-)

 

LERAGAD

A nagyon lágy tészta tudja ezt produkálni, ezt a tésztát már a sütőlapra is nehéz átemelni, és sajnos sülés után sem lesz jobb a kedvünk:-( Leragad a tészta, még a sütőpapírról is iszonyat meló leszedni a megsült mézit! A tésztát mindig pihentetni kell a hűtőben, mert a méz a hideg hatására keményedik, így lesz jó állaga a mézinek, így lesz könnyű dolgunk! Ha nagyon ragacsos a tészta nyersen akkor kevés liszttel gyúrjuk át.
MEGNŐ és ELDEFORMÁLÓDIK
Erről volt már szó, de van még egy tippem, ha nagyon felpúposodik a tészta és eldeformálódik ezt még a túl sok sütés és magas hőmérséklet is okozhatja. Alapvetően a túl sok térfogatnövelő a hiba de még a sütésnél is előfordulhat. Tartsd be a receptben leírt sütési hőfokot és időt is!
A kekszek általában 5-8 perc alatt készre sülnek!!!

Ha túlsütöd a kekszet kemény lesz, és púposodhat is!

Remélem minden gondodra találtam választ, ha lenne még kérdésed MÉZIVEL kapcsolatban akkor tedd fel bátran, szívesen segítek!

Most pedig lássuk a recepteket!:-)

A kedvencem ,ez nem éppen klasszikus mézi de nagyon finom és gyorsan elkészül, puha, ízletes <3
csillogo-cukormaz-mezidiszites-1-3

 

Mézi recept melasszal

ablakos_kekszhez_szines_cukorka_recept-tortaiksola-1 (3)

 

Klasszikus mézes recept, időigényes de nagyon finom:-)

mezeskalacs_recept-kiprobalva-tortaiksola-1 (8)