Karácsony · Mézesek

Mézi házikó összeállítása

Ez sem nehéz, de kell egy kis figyelem, na meg egy nagy csipet türelem!
A türelemre azért lesz szükséged, mert gyors munkára itt ne is számíts!
Száradnia kell a háznak ha nem szeretnéd hogy szétessen.
Én is készítettem már, igaz az dobozból készült, vagyis minden készen volt benne, egy valamit azonban így is jól megtanultam!
IDŐ és jó cukormáz ez a kulcsa a mézi házikóknak!

Mézes recept bármelyik használható, hiszen ha keksznek jó akkor házikónak is jó, de monumentális méretben ne gondolkozzunk. Mézi recept, reform mézes recept.

Cukormáz receptem is van én általában -na jó mindig -a fehérjeporosat használom, hiszen kicsi a fiam, de készítheted rendes tojásból is.

Egy valami nagyon fontos!!!! A kész mázat ne hígítsuk! Így jó, nagyon sűrűn, hiszen ez fogja rendesen összetapasztani a házikónkat. Gyorsabban is szárad és jobban is köt!

A díszítéshez már hígíthatjuk, sőt kell is hígítani, hiszen a kész cukormáz nagyon sűrű, ezzel nem fogunk dekorálni. Én megpróbáltam, egyszerűen nem megy át a dekorcsőn:-) ha pedig valami oknál fogva még ki tudjuk préselni a csövön, idővel sajnos beleköt:-) Tehát hígítsuk majd a díszítéshez.

A házikót a falaival kezdjük, vagyis az alapokat ragasszuk össze a sűrű mázzal.
Ha utólag díszítjük a házikót akkor itt tegyük félre és hagyjuk száradni, ha nagyobb méretű a ház akkor dobozokkal támogassuk ki a falakat.

És itt egy másik módszer! Erről kérdeztetek is.
Mi van akkor ha díszíted és a végén ragasztod össze a házat. Ez a macerásabb, hiszen nem elég ,hogy díszítesz, szárítasz de még vigyáznod is kell majd, nehogy valami probléma legyen a ház összeállításánál. na de nem lehetetlen!
Díszítsd kedvedre a hígított cukormázzal és hagyd teljesen megszáradni a felületét, ez kb 24 óra lesz. Eddigre biztonságosan megszárad, de azért legyél óvatos mikor megfogod!

A ragasztás ebben az esetben is detto mint a sima háznál. A nagyon sűrű cukormázzal kend be a házak illesztési pontjait, nyomd össze és hagyd megszáradni. Én javaslom ebben az esetben is, hogy középre tegyél dobozt, így biztosan nem dől szét a házad.

A tető elhelyezése mindig utolsó mozdulat, mikor már szépen megszáradt a ház alapja legalább egy nap, akkor rákerülhet a tető is, ami ismét legalább 1 nap száradás:-( Baromi unalmas meló, de kárpótol a látvány minden küzdésért!

Díszítéshez használj cukorkákat, csokoládét, drazsékat, cukormázat…… használd a fantáziádat!

Most pedig egy kis gyakorlati segítség, nem az én segítségem, a ház összerakásához.

A cukorkákat, csokikat a maradék sűrű cukormázzal nyugodtan ragaszthatjuk, meg fogja tartani!
Én 3 évvel ezelőtt telepakoltam csupa csupa kék cukorkával a tetejét, oldalát….. és simán ott is maradt a helyén mindegyik cukorka. Kár, most már nagyon sajnálom, hogy nem fotóztam.
Idén remélem lesz időm és készíthetek újabb házikót:-)