Bejglik

Reform bejgli szuper finom mákos és diós töltelékekkel

Idén reform korszakomat élem, főleg az év vége felé:-) Szeretek kísérletezni és nincs is annál nagyobb öröm amikor az elgondolt dolgok sikerülnek is. Ha nem is mindig elsőre:-)
Így volt ez  reform bejglinél is:-)
Tegnap este már posztoltam a facen, hogy volt egy kis küzdés a LIDL teljes kiőrlésű liszt és a bejgli kísérlet között. Nem akartál megkedvelni egymást:-) DE összehoztam őket:-)
Ez a liszt szuper, mézikhez gond nélkül működött de a bejgli azért más.
A LIDL teljes kiőrlésű barna lisztjét használom mostanában és azt jó ha tudod jóval több zsiradék vagy éppen folyadék kell bele, illetve a bejglimnél mivel élesztős, azt tapasztaltam hogy nem is nőttek meg túlzottan, gondolom sikér tartalom miatt.

DE lássuk is a receptet, közben pedig még adok majd pár jó tippet, tanácsot:-)

HV: 8 kis kb 20 cm-es rúdhoz

  • 200 ml tej
  • 4 db tojás sárgája
  • 20 g élesztő
  • 1040 g liszt- LIDL teljes kiőrlésű tönköly barna
  • 100 g porcukor
  • 4 csipet só
  • 320  g vaj
  • 250-270  g mangalica sertészsír
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 narancs reszelt héja

Elkészítés:

Minden legyen hideg, ezt tanácsolja Vilmos. Nekem ezzel nem volt gondom:-)

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

A tojássárgáját, élesztőt, vanília rúd kikapart belsejét -én ezt ki is hagytam, mert kivételesen nem volt itthon – és a tejet keverjük el. Nem kell futtatni, ez jó hír:-)

A lisztet és a porcukrot szitáljuk össze.Adjuk hozzá a reszelt citrom és narancs héját meg  a sót. Keverjük át.

Mérjük ki a zsiradékokat és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze a lisztes keveréket a zsiradékokkal. Nagyon gyorsan dolgozzunk, mert a kezünk meleg nem tesz jót a zsiradékoknak.

 

Itt álljunk meg egy kicsit!

A liszt ahogy már írtam jóval több zsiradékot vesz fel, pontos mértéket nem tudok adni, de a lényeg hogy a tészta ne tapadjon, ne morzsálódjon szép sima felületű kis gombócokat tudjunk belőle gyúrni a hűtés előtt. Ez a lényeg! Ha már itt úgy érzed hogy valami nem ok, akkor adj hozzá még egy kevés zsírt, gyúrd át csak aztán tedd hűtőbe.

 

Adjuk hozzá a tejes keveréket is és dolgozzuk össze.

Ha kész osszuk  8 db egyenlő részre, 245 g-os kis gombócokra és tegyük be pihenni, becsomagolva a hűtőbe.

A pihent tésztákat nyújtsuk 20X25-ös téglalapokra. A tölteléknél ügyesen dolgozzunk, úgy rakjuk a tésztára, hogy mindenhol legyen 1-1 cm üres, szabad felület, ez a tekerésnél nagyon hasznos lesz.:-)

Tehát megtöltöttük, feltekertük. Kenjük le 2 db sárgája és egy fehérje keverékével, majd hagyjuk megszáradni. ha megszáradt akkor tojásfehérjével kenjük át és ismét hagyjuk száradni. ha megszáradt szurkáljuk meg és mehet is be a sütőbe 25-30 percre.

Egy nagy tepsire simán elfér 4 db, süthetjük együtt hiszen nem nő meg túlzottan és nem is ragad össze, az enyémek ahogy nőttek összeértek de simán elváltak egymástól mire kihűltek.:-)

reform-bejgli-recept-1-3reform-bejgli-recept-1-1reform-bejgli-recept-1-2

Ha a töltési segítséget is megnéznéd akkor a tavalyi bejgli készítésnél végig fotóztam, kattints és meg is nézheted.

Töltelékek, isteni finomak lettek:-)

HV: ezek nagy mennyiségek, maradt mindkettőből, nem túl sok de maradt.
Én a mákosat lehet elcsipegetem nasinak:-) a diósból pedig krém készül majd.

Mákos töltelék:

  • 2 zacskó mák, darált de nem cukros -lidl
  • 200 g barna cukor
  • 3 citrom reszelt héja
  • 3 citrom leve
  • 1 meggybefőtt leve
  • 1 kiskanál vanília szirup
  • kevés víz ha szükséges

A meggylevet öntsük láboskába, mehet bele minden más egyszerre és melegítsük fel a keveréket, folyamatosan kevergetve. Jó kis szottyogós állagot kapunk és isteni ízt! Én mást nem raktam bele, mert a meggylé igazán karácsonyivá tette a mákos töltelékemet.

 

Diós töltelék:

  • 3 zacskó kaliforniai dió -lidl
  • 200 g barna cukor
  • 3 narancs reszelt héja
  • 3 narancs leve
  • víz
  • 1 kiskanál vanília szirup

A diót daráló nem lévén zacskóban törtem össze:-)

Vízből első körben én kb 1 dl-t használtam, de ezt pótolni kell még majd. Tehát a víz mellé mehet minden más bele és forraljuk fel, kevergessük folyamatosan, ha szükséges vizet adjunk hozzá. Szottyogós állagot kapunk, isteni finom ízzel.

 

Tegnap már kóstoltunk is, mit kóstoltunk a párom a mákosat befalta, mert ez úgy is reform és lehet enni bőven:-)
Finom, kissé roppanós a tészta, a töltelék visz mindent de marad egy kis utóíz a szánkban, ez a liszt íze. Nem rossz de elsőre szokatlan lesz.

reform-bejgli-kesz-isteni-1-1 reform-bejgli-kesz-isteni-1-2 reform-bejgli-kesz-isteni-1-3

Szépen szeletelhető, ez még kétséges volt nekem tegnap este, de mára kihűlt teljesen a bejgli és gyönyörűen szeletelhető ❤

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s