tortás alapok

Hogyan készíts réteges tortát, tananyag kezdőknek

Erről még nem írtam, és ma ezen járt az agyam….
Igen, én is elkezdtem valahol és nekem senki sem segített, ezért én szeretnék segítséget adni neked, hogy ne félj a tortáktól, és merj réteges sőt majd emeletes tortákat is készíteni.

Nem nehéz, ez le kell szögezzem az elején de van pár fontos dolog amit be kell tartani!

Lássuk a szükséges eszközöket:

Alapvetően a piskótára figyeljünk! Itt álljunk is meg egy kicsit.

 

A jó piskóta elengedhetetlen alapja a tortáknak, főleg a nagyobb tortáknak. Eldönthetjük, hogy melyik receptet használjuk, és a döntésnél vegyük figyelembe, hogy milyen tortát készítünk.
A laza szerkezetű piskóta nem biztos, hogy a legjobb választás a nagy giga méretű tortákhoz,  a vaskosabb olajos piskóta már jó választás az emeletes tortákhoz, de nem jó a pucér tortákhoz. A Viktória piskóta szuper választás a pucér, fél pucér tortákhoz.

 

A piskótát süssük meg és hűtsük ki.
Közben készítsük el a krémünket.

A krémek választásánál is figyeljünk pár dologra. A tejszínes, habos, nagyon laza krémek finomak de nem tartanak meg több szint piskótát még akkor sem ha az laza szerkezetű piskóta! Sajnos ebbe már belefutottam:-) Szétcsúszott a saját szülinapi tortám a hűtőben, mert laza volt a krém🙂

És itt is álljunk meg egy kicsit.

 

A vajkrémek stabilak, minden piskótához jók, de nagyon tömények. A mascarpone krémek csodásak, lazák de van tartásuk. A pudingos krémek lágyak, nagy tortákhoz nem jók, de kisebb tortákhoz szuper választás. A krémeknél még figyeljünk az évszakra is, hiszen más más krémet készítünk pl nyári tortához vagy éppen téli tortához.

 

A piskóta kihűlt a krém készen van akkor lássunk neki annak az emeletes tortának!:-)

A piskótánkat általában 2 részre vághatjuk, a piskóta szeletelő erre a legjobb megoldás, hiszen szép egyenletes vágási felületet ad, nem lesz görbe a piskótánk. Ez töltésnél fontos!

Tegyünk a forgatható tortaállványunkra egy karton lapot, célszerű nagyobb méretűt mint a torta. Erre egy kis vajkrémet kenjünk és már rá is tehetjük az első piskóta lapunkat. Ez a kis vajkrém szépen odatapasztja a piskótát a tortakartonhoz, így stabilan ott marad és nem csúszkál.

A töltésnél választhatunk többféle megoldás közül.

Én idén kipróbáltam a dupla töltelékes megoldás, nagyon jó, ötletes és szép a vágási felület. Itt találsz segítséget.
Ezen az úton továbbhaladva készíthetünk, csíkos tölteléket is, vagyis egy kör az egyik krémből és egy kör a másik krémből, ennek valami elképesztő a vágási felülete. Itt habzsákkal dolgozunk ahogy a dupla töltelékesnél is, hiszen spatulával nem tudjuk körbehúzni a tortát szépen.

dupla-toltelekes-torta-felvagva-szeder-narancs-csoki-tortaiskola-1 (3)

Töltéshez választhatunk lekvárt, habot, bármit ami kicsit lazább állagú mint a krémünk. Itt az a lényeg, hogy legyen egy stabil külső vajkrém körünk a piskóták szélénél, így középen tölthetjük szinte bármivel. Arra azért figyeljünk, hogy ne legyen teljesen folyós, hiszen ha felvágjuk a tortát akkor ki fog folyni a töltelék! Jó választás a lekvár, a hab, mousse, puding.

vizfestekes_vajkremes-diszites-tortaiskola-1 (4) vajkremes-szulinapo-torta-tortaiskola-1 (5)

A töltésen túl még valami!
Ha nagyon nagy a torta akkor merevítened kell!!! A szintek közé elválasztó karton és a tortákba merevítés kell. Ha nagyon magas tortát készítesz 20 cm fölötti egy nagy torta, akkor középre kötelező a merevítés. Én a kisfiam tortájánál köztes elválasztót is alkalmaztam, hiszen gondoltam a vágásra is! Ki akarna 30 cm-es szelettel küzdeni?

minyon-torta_osszeallitasa_tortaiksola-1 (9) molyci_minyon_torta-tortaiskola-2

Ne féljünk a több rétegű tortáktól, nem nehéz készíteni!!:-)
Fontos, hogy az összeállított tortádat tedd hűtőbe, hiszen kell hogy kicsit hűljön, így érik is a torta, a krém és a piskóta kémiai reakcióba lép egymással és szépen összefogják egymást:-)

Ezután morzsakabát következik, ezt a lépést ne hagyd ki, itt olvashatsz erről is, és képekben is megnézheted hogyan készítsd.

Ha mennél tovább akkor van még segítségem:-)
Torta burkolása vajkrémmel

Fondanttal burkolás egyszerűen

Sarkos élek készítése könnyedén!

Mentés