Mentes · Szuflé

Csokoládé szuflé, hogy az év jól kezdődjön:-)

etcsokolade-szufle-keszitesehasznos-tippekkel

Hol is kezdjem:-)
A sütés szerelem a javából 🙂 így 2017 január első napján is szerettem volna meglepni a páromat. Igaz ő nem annyira édességes mint én, de azért nagy “finnyogva” megeszi azt amit sütök, készítek.
Az év első napját, csendesen kedvenc újdonságaimat lapozgatva kezdtem.
Orsiék /cookta/ új könyve, Nagy csokoládé könyv, mondhatnám egyszerűen megéri az árát!
Igen, megéri az árát! Itt meg is vásárolhatod.
Mára nagyon körültekintően választok könyvet, van mostanra már tapasztalat is mögöttem, hogy jók-e a receptek, értelmesek-e stb….
A könyvük roppant mód érdekelt, bele is lapoztam és már az első pár lap után tudtam, hogy ez a könyv nekem kell.
Javaslom a beszerzését, nem nem kapok jutalékot, egyszerűen a könyv fantasztikussága sarkalt arra, hogy írjak róla.
Végre egy olyan könyv amiben nem csak a brownie szerepel, sőt extra receptek is találhatóak a könyvben, mentes receptek és pár igazán hasznos tudnivaló a kezdőknek a csokoládéról.

De nem fecsegek tovább, jöjjön a recept.

HV: 4-6 főre

  • 200 g zsíros tej
  • 20 g kukoricakeményítő
  • 180 g 70%-os étcsokoládé
  • 150 g kristálycukor
  • 4 tojás
  • csipet só
  • vaj és kakaópor a formákhoz

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A tejet öntsük edénybe, tegyük bele a sót és kezdjük el melegíteni.
Mikor meleg adjuk hozzá a keményítőt, folyamatosan keverve. Joghurt állagúnak kell lennie, és itt már le is vehetjük a tűzről. Én még kevergettem kicsit, csak úgy megszokásból.

Adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét és keverjük krémesre. Nekem kicsit sűrű lett, nem tudom, hogy ez így jó vagy nem, de mivel már megsütöttem, tudom hogy ez nem volt gond.:-) Tehát ha kicsit sűrű nem gond.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét kezdjük el habosítani, aztán adagoljuk hozzá a kristálycukrot, én két részletben tettem.

A sárgájákat kicsit átkevertem és már adtam is részletekben a csokoládés keverékhez. Na itt már kezdett nagyon szép állagot felvenni.

A tojáshabot is adjuk hozzá a csokis keverékhez. Először egy kisebb spatulányit, ezzel lazítsuk fel, majd mehet bele a fehérjehab többi része is. Óvatosan keverjük, inkább forgassuk a habot.

15844714_1232329550181541_6929962414862555669_o

Itt álljunk meg egy kicsit. Ez nem szerepel a könyv receptjében de jó ha tudod!

A fehérje habját sok esetben nem szabad kőkeményre verni, mert akkor minden levegőt kikeverünk a habból és az számos receptnél nem célszerű, pl piskóta és a szuflé is ide tartozik. Minden olyan  receptnél figyeljünk erre, ahol még szeretnénk sütés közben térfogatnövekedést elérni. A fehérjehab tejföl állagú legyen, mert íg marad benne elég levegő, hogy a hő hatására a sütőben még dobjon egyet a sülő terméken.

Tehát a fehérjehab benne a csokis keverékben. Laza, habos állagú, imádom!

15732043_1232329546848208_8448276035009561903_o

A formákat vajazzuk ki és kakaóporral szórjuk ki.

15844415_1232329553514874_4725859886767602240_o

Itt ismét álljunk meg egy kicsit.

A forma nem mindegy! Nekem nincs 4 egyformám, nem is értem miért:-) 2 kisebb és 2 magasabb formát vettem elő. Ne tegyük! Máshogy sülnek benne a szuflék! Szerezzünk be egyforma méretű formákat, ehhez a mennyiségű alaphoz én nagyobb formákat javaslok, mert abban egyszerre megsüthetjük a szuflékat. 5-7 cm magas formákra gondolok.

A formákat töltsük tele. Igen, tele.  Itt is álljunk meg egy kicsit.

A forma teletöltése fontos, hiszen innen fog nőni a szuflénk, és azt is tudom most már, hogyha nem töltjük tele a formát, bár a sütőben szépen feljön a szuflé de ahogy kivesszük már össze is esik és nem valami szép látvány! A tele töltött forma szélén képződik egy kis réteg, ami a helyén tartja a szuflénkat, persze nem a végtelenségig, hiszen ha sokat áll a sütés után sajnos összeseik. Ettől mg ehető, de látványra már elég csúnya.:-)

Megmutatom, miről beszélek.:-)

15800651_1232526033495226_4313460381516825961_o
A bal oldali a teli töltött forma, hűlés, állás után sajnos az is összeesik de jobban néz ki mint a másik. A másik formát csak félig töltöttem, szépen feljött de hűlés után baaahhhh:-)

15844607_1232526036828559_3919235092831259167_o

A teletöltött formákat töröljük körbe, már ha elcsepegtettük a szuflé alapot. Én is körbetöröltem a formákat. Mehet a sütőbe.
Én azt tapasztaltam hogy 7-10 perc a sülési ideje a nagyobb formákban, a kicsikben ami 3 cm magas abban gyorsan készre sül, de a nagyokban nem.

Isteni desszert, meseszép, roppanós réteg a tetején és krémes, levegős állag a többi részen.

15844593_1232329676848195_7022955944857808562_o 15800632_1232330390181457_7286256586712346082_o 15774714_1232330386848124_4401920144229075459_o 15731926_1232330383514791_6433108407686119041_o 15724846_1232329673514862_4481359218111395456_o

Recept forrása: Nagy Csokoládé könyv

Mentés

Mentés

Advertisements

Csokoládé szuflé, hogy az év jól kezdődjön:-)” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s