Bonbon

Tegyünk rendet! Bonbon, praliné, trüffel…

a-tortaiskola-bemutatja

Sokan egy kalap alá sorolják a kis apróságokat, a falatnyi desszerteket, pedig nagyon nagyon különbözőek, technikailag mindenképpen, de alapvető különbségek is vannak még a  díszítésben is.

Ma rendet teszünk a fogalmak között, melyik mit jelent, hogyan készül, hogyan érdemes készíteni….

BONBON:

handmade-chocolates-654321_960_720

Csokoládés borítású nyalánkság, bonbon formában készül.
A formák készülhetnek házi felhasználásra ezek a szilikon formák, illetve cukrász használatra ezek a polycarbonát formák. Más más technikai tudást igényelnek a formák.
A szilikon formából könnyedén kivehetőek a bonbonok még akkor is ha nem temperáljuk a csokoládét, sőt tölthetőek is ezek a kis finomságok. Többféle forma kapható már itthon is.

A polycarbonát formák, kemény műanyagok, itt már kötelező a temperálás, különben nem tudjuk kivenni a desszertünket a formából.

Alapvető eszközök bonbon készítéshez:

  • jó minőségű csokoládé. mint alapanyag:-)
  • formák, szilikon vagy polycarbonát
  • spatula

díszítéshez, töltéshez:

számtalan lehetőségünk van, tudásszintünktől függően:-)
krémek, habok, magvak a töltéshez, a díszítéshez, selyemporok, ételfestékek- csokoládéhoz- arany fóliák, ehető sprayk….. rengeteg lehetőségünk van a díszítésre.

Kezdőknek javaslom a selyemporos és a fóliás díszítést.
A csokoládé színezése már egészen más téma, ez már nehéz, nehezebb feladat. A csokoládét olaj bázisú festékkel tudjuk festeni, vizessel meg se próbáljuk, összekapja a csokoládét.

A töltésnél figyeljünk arra, nehogy túl töltsük a bonbont.

Én az év első napján már készítettem is egy kis finomságot, erdei gyümölcsös étcsokoládé bonbon. <3

 

PRALINÉ:

chocolate-581687_960_720
Három alapvető összetevője van, magvak, cukor és számos esetben krémekkel is töltik. De alapvetően a pralinék a roppanós desszertek közé sorolhatóak.
Készül csokoládéval borítva és pucéran is.
A legelső recept szerint pörkölt mandula és karamell keveréke.

Többféle pralinét ismerünk.
Francia praliné: mandula és karamellizált cukor
Amerikai praliné: krémes, lágy nyalánkság, pekándió, mogyoró vagy mandula és zsíros töltelékekkel, tejszínes, tejes krémekkel töltve, ezek inkább karamellák
Belga praliné: nagyon jó minőségű csokoládéval vont falatkák, fő jellemzője a nagyon vékony csokoládé héj. Krémes, zsíros töltelékekkel, amikből nem hiányozhatnak az alapvető praliné alapanyagok, mogyoró, mandula, karamell.

 

TRÜFFEL

praline-933432_960_720

Alap recept:
2:1 arányú csokoládé és tejszín keveréke, ez az alap recept a trüffelhez, erősen hajaz a ganache-ra:-) Ezt ízesíthetjük alkohollal, lazíthatjuk tojással, keverhetünk bele magvakat és végül ami lényeges a trüffelnél a burkolat:-)
A trüffel lényeges a rusztikus felület, ami készülhet kakaóporral, kókusszal, magvakkal, pirított magvakkal.. lényeg hogy rücskös legyen, de legalább rusztikus.
Készítése roppant egyszerű, az alap keveréket hűtjük, golyókat formázunk kézzel és megforgatjuk az általunk kedvelt kéregben.

Igazán finom, krémes nassolnivaló, gyorsan elkészíthető, ajándékba is adhatjuk, de figyeljünk az eltarthatóságára, ugyanis elég gyorsan romlik.