Piskóták · tortás alapok

Meleg úton készült nehéz felvert piskóta leírása

meleg-nehez-felvert

 

Készült már meleg úton felvert könnyű piskóta, most a nehéz felvertet is ki akartam próbálni.
Tanulási folyamatom hullámzó egy kicsit, mivel még nem vagyok cukrász és a saját fejem után megyek, mert a receptek sajnos semmilyen tippet, trükköt nem osztanak meg, így sajnos van hogy nem éppen az sikeredik amit elképzeltem.
Tegnap is pont ez történt.
Már ott és akkor láttam amikor, isten tudja miért de úgy gondoltam, hogy a robotgép alkalmas a liszt keverésre is. Hát nem! Számos piskótát sütöttem már, sosem fordult meg a fejemben, hogy a felvertbe a lisztet géppel keverjem:-) Tegnap megcsináltam, nem kellett volna.
Folyt az egész, köze nem volt a piskótához. De nem baj, ha már ezt sikerült hát megsütöm, lehet valami csoda folytán jó lesz.
Nem lett az:-)
Életemben nem láttam még ilyen rossz állapotban piskótát. Ez nem csak haldoklott, meg is halt:-( 🙂

De, tanultam belőle:-)
Nézd csak, mennyire gáz….

piskota-problema-levego-kikeverese-tortaiskola-1-1 piskota-problema-levego-kikeverese-tortaiskola-1-3

Szépen szemléltethető a fotón, milyen az amikor a levegőt kikevered a piskótából! ŐŐŐŐ:-) ez van:-)

De, gyorsan nekiláttam egy újabb adagnak, ami viszont fantasztikusan sikerült:-)
Én nem is értem, az égiek kedvelnek engem ennyire vagy valami más van a levegőben.

meleg-uton-nehez-felvert-piksota-tortaiskola-1-12

De lássuk a receptet, aztán pedig néhány tipp, tanács, hogy mire figyelj, és mire is jó ez a típusú piskóta.

HV: 2 db 15 cm-es formához.

  • 4 db tojás
  • 4 tojássárgája
  • csipet só
  • 120 g cukor
  • 160 g liszt
  • 40 g vaj
  • 40 g víz

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Hőmérőre szükséged lesz, hacsak nem vagyok istenadta tehetség és ránézésre megmondod, hogy a keveréked pontosan 50 fokos. Hőmérőt itt tudsz vásárolni.

meleg-uton-nehez-felvert-piksota-tortaiskola-1-4

A tojásokat és a sárgájákat a cukorral , sóval és a vízzel keverjük el kicsit, és tegyük vízgőz felé melegedni.
A hőmérőt állítsuk bele a keverékbe és folyamatosan keverjük, habosítsuk kicsit a keveréket.

Álljunk meg egy kicsit.

A keverés és a habosítás között van különbség. A keverés az egyszerű keverés:-9 a habosítás közben pedig levegőt juttatsz a keverékedbe. Habosítsd, mert így sokkal szebb lesz a végeredmény. Nem gőzerővel kell verni, csak finoman megforgatva melegíteni a keveréket.

Amikor 50 fokos akkor irány a robotgép, a habverő karral a tál hűléséig kell habosítani. A színe is megváltozik és szép nagy szinte dupla mennyiséget kapunk.

meleg-uton-nehez-felvert-piksota-tortaiskola-1-2

A vajat olvasszuk meg.

A tojásos alapba most mehet bele a liszt. Én 3 adagban tettem, kevertem bele. Habverőt használj a forgatáshoz.

meleg-uton-nehez-felvert-piksota-tortaiskola-1-8

Álljunk csak meg egy kicsit.

Spatula vagy habverő? Én a habverőre szavazok, sőt a robotgépem habverőjét használom. Mesésen, könnyedén lehet beleforgatni a lisztet, nem töri össze a tojásos habot, könnyen elegyedik. Na ezért habverő és nem spatula.

Ha a teljes mennyiségű lisztet belekevertük akkor jöhet az olvasztott vaj. Nagy, íves mozdulatokkal -én még mindig a robotgépem habverőjét használom. Keverjük át.
A képen már a spatula van a kezemben, de itt már adagoltam a tésztát. Nem egyszerű egyedül sütni és közben fotózni is:-)

meleg-uton-nehez-felvert-piksota-tortaiskola-1-6

A tészta kész is van.

A formák alját olajozzuk ki vékonyan, tegyünk az aljára sütőpapírt. A formákat töltsük meg és mehet is a sütőbe. Első 5-8 percben 180 fokon süssük, megemelkedik, majd vegyük le 175 fokra a hőfokot és süssük készre, kb 20-25 perc alatt.
Mikor illatozik, végezzünk tűpróbát, ha kész vegyük is ki a sütőből. A formában hagyjuk kihűlni.

meleg-uton-nehez-felvert-piksota-tortaiskola-1-11 meleg-uton-nehez-felvert-piksota-tortaiskola-1-3 meleg-uton-nehez-felvert-piksota-tortaiskola-1-9 meleg-uton-nehez-felvert-piksota-tortaiskola-1-7

Ez a piskóta nem éppen gazdaságos:-) Sőt baromi drága….
De ha okosan gondolkodunk, akkor a piskóta sütésnél kimaradó fehérjét, el is használhatjuk a vajkrémhez, olasz vagy svájcihoz. Ezek a krémek jók morzsakabátnak, aláburkoláshoz de ha szeretünk vajkrém virágokat is készíthetünk belőlük.

 

A piskóta állaga nagyon jó, masszívabb mint a sima felvert faragáshoz is jó.
Szaftos, nem szárad ki.
Nem lesz a kedvencem a sok tojás használat miatt, de öröm volt készíteni:-)

Ez a torta készült belőle

unikornis-torta-keszitese-tortaiskola-1-1