tortadíszítés

Tükörglazúr? Mi ez? Miért olyan fényes? Hogyan készítsem? Mire figyeljek?

Hogy ki találta ki ezt az egészet, ami szépen lassan meghódítja a világot?
Nem is gondolnád:-)
Olga Noskova orosz cukrász mester fejlesztette ki ezt a meseszép díszítést. Nehéz, nem mondom engem is megizzasztott, -de én nem is vagyok profi- a készítése.
Csodás munkáival forradalmat indított a közösségi médiákban. Instagram oldalán szinte naponta oszt meg meseszép desszert kreációkat, igazi profi munkák.

mirror-glazed-marble-cake-olganoskovaa-2
forrás: http://www.independent.co.uk

Érdemes követni a munkásságát még akkor is ha nem vagyunk profik, van mit meríteni, bőven ad ihletet a saját tortáinkhoz is. Fb oldala is roppant méretű rajongótáborral rendelkezik.

mirror-glazed-marble-cake-olganoskovaa-9
forrás: http://www.independent.co.uk

Olga receptje a tükörglazúrhoz:

20 g zselatin /por állagú/ , 120 g víz , 300 g glükóz, 300 g cukor , 150 g víz , 200 g sűrített tej , 300 g csokoládé , ételfesték

A zselatin a vízzel keverjük el. A cukrot, vizet és a glükózt forraljuk fel. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a zselatinos keveréket.  Keverjük bele a sűrített tejet is és végül adjuk hozzá a csokoládét. Keverjük át mixerrel.

35 fokos hőmérsékleten használjuk.

mirror-glazed-marble-cake-olganoskovaa-30
forrás: http://www.independent.co.uk

 

Már én is kipróbáltam ezt a receptet, annyi hogy az pontosabb volt, mert volt forralási hőfok is megadva. Itt találod a recit.

tukorglazuros-torta-tortaiskola-5

Számos cikket, receptet elolvastam így van pár remek tippem a tükörglazúrhoz.

Újra melegíthető:-) Tehát ha marad belőle, vagy nem érsz rá éppen befejezni a glazúrozást akkor tedd hűtőbe és mikor van időd melegítsd fel 35 fokra és már használhatod is.

Még egy szuper jó hírem van!!!! Mezei ételfestékkel is festhető, én a kicsit hígabb colour splash festéket próbáltam ki, illetve a wilton fehér festékét, és szépen oldódott, nem kapta össze a csokit.

Figyelj oda a leírtakra a receptekben, hiszen nem véletlen vannak azok a hőfokok megadva!!!!

Egy aprócska rossz hírem is van azért. RAGAD mint a veszedelem!!!! Szépen szeletelhető a torta, nem húzza el a glazúrt a vágás, de ragad. Ha kézzel hozzáérsz tapad, tehát nem matatjuk a glazúros tortát:-)

Készítheted étcsokoládéból is:-) hasonló módon a fenti recepthez.

Mitől fényes?
A glükóz-tól, vagy bármilyen más “fényes” anyagtól. Lehet cserélni mézre- de akkor sárgás alapszínt kapunk – kukorica szirupra, vagy bármilyen szirupra.
Én a sűrített tejet megszerettem, mivel finom is lett a végeredmény, és sokkal selymesebb a végeredmény, de lehet magas szírtartalmú tejszínnel helyettesíteni.

Mitől köt meg?
A zselatin és a csokoládé, ez a kettő okozza, hogy szépen lassan szilárdul, de nem kör csontkeményre.

Figyelni kell az aláburkolásra?

IGEN!!! Nagyon! Hiszen ha csúnya a torta burkolása -ami lehet vajkrém vagy ganache is, mindegy, a lényeg hogy sima, nagyon sima legyen a felülete, és baromira fagyaszd ki! Jó hideg legyen a torta amit glazúrozni szeretnél.

Van belőle VEGA változat is?
Igen, van:-) Hamarosan érkezik a receptje.

Remélem közelebb vittelek a tükörglazúr kipróbáláshoz, és számos felmerülő kérdésedre adtam választ.
Ha akad még kérdésed akkor bátran kérdezz!
Via

Mentés

Mentés

Advertisements

Tükörglazúr? Mi ez? Miért olyan fényes? Hogyan készítsem? Mire figyeljek?” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Kedves Via!

    Szeretnék tükörglazúrral bevonni egy tortát és fondant figurákkal díszíteni, ez lehetséges vagy a sűrített tej miatt ez is megbontja a fondantot? Lenne tipped, hogy ez hogyan lehetne megoldani?
    Előre is köszönöm.

    Henrietta822

    Kedvelés

    1. Kedves Henrietta,

      A glazúr jól látod, megbontja a fondantot, egyrészt mert folyékony, és amíg meg nem szárad addig elkezdni a cukrot megbontani a fondantot.
      Nem próbáltam még iylet, így nem tudom a helyes választ.
      A fondantra folyékony dolgokat nem lehet önteni, mert megeszi a cukrot benne, feloldja és elfolyik a fondant.

      A tükörglazúr magában is szép, nem szokták cifrázni. Csoki díszeket már láttam glazúros tortán, azt nem bontja.
      Via

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s