tortadíszítés

Tükörglazúr? Mi ez? Miért olyan fényes? Hogyan készítsem? Mire figyeljek?

Hogy ki találta ki ezt az egészet, ami szépen lassan meghódítja a világot?
Nem is gondolnád:-)
Olga Noskova orosz cukrász mester fejlesztette ki ezt a meseszép díszítést. Nehéz, nem mondom engem is megizzasztott, -de én nem is vagyok profi- a készítése.
Csodás munkáival forradalmat indított a közösségi médiákban. Instagram oldalán szinte naponta oszt meg meseszép desszert kreációkat, igazi profi munkák.

mirror-glazed-marble-cake-olganoskovaa-2
forrás: http://www.independent.co.uk

Érdemes követni a munkásságát még akkor is ha nem vagyunk profik, van mit meríteni, bőven ad ihletet a saját tortáinkhoz is. Fb oldala is roppant méretű rajongótáborral rendelkezik.

mirror-glazed-marble-cake-olganoskovaa-9
forrás: http://www.independent.co.uk

Olga receptje a tükörglazúrhoz:

20 g zselatin /por állagú/ , 120 g víz , 300 g glükóz, 300 g cukor , 150 g víz , 200 g sűrített tej , 300 g csokoládé , ételfesték

A zselatin a vízzel keverjük el. A cukrot, vizet és a glükózt forraljuk fel. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a zselatinos keveréket.  Keverjük bele a sűrített tejet is és végül adjuk hozzá a csokoládét. Keverjük át mixerrel.

35 fokos hőmérsékleten használjuk.

mirror-glazed-marble-cake-olganoskovaa-30
forrás: http://www.independent.co.uk

 

Már én is kipróbáltam ezt a receptet, annyi hogy az pontosabb volt, mert volt forralási hőfok is megadva. Itt találod a recit.

tukorglazuros-torta-tortaiskola-5

Számos cikket, receptet elolvastam így van pár remek tippem a tükörglazúrhoz.

Újra melegíthető:-) Tehát ha marad belőle, vagy nem érsz rá éppen befejezni a glazúrozást akkor tedd hűtőbe és mikor van időd melegítsd fel 35 fokra és már használhatod is.

Még egy szuper jó hírem van!!!! Mezei ételfestékkel is festhető, én a kicsit hígabb colour splash festéket próbáltam ki, illetve a wilton fehér festékét, és szépen oldódott, nem kapta össze a csokit.

Figyelj oda a leírtakra a receptekben, hiszen nem véletlen vannak azok a hőfokok megadva!!!!

Egy aprócska rossz hírem is van azért. RAGAD mint a veszedelem!!!! Szépen szeletelhető a torta, nem húzza el a glazúrt a vágás, de ragad. Ha kézzel hozzáérsz tapad, tehát nem matatjuk a glazúros tortát:-)

Készítheted étcsokoládéból is:-) hasonló módon a fenti recepthez.

Mitől fényes?
A glükóz-tól, vagy bármilyen más “fényes” anyagtól. Lehet cserélni mézre- de akkor sárgás alapszínt kapunk – kukorica szirupra, vagy bármilyen szirupra.
Én a sűrített tejet megszerettem, mivel finom is lett a végeredmény, és sokkal selymesebb a végeredmény, de lehet magas szírtartalmú tejszínnel helyettesíteni.

Mitől köt meg?
A zselatin és a csokoládé, ez a kettő okozza, hogy szépen lassan szilárdul, de nem kör csontkeményre.

Figyelni kell az aláburkolásra?

IGEN!!! Nagyon! Hiszen ha csúnya a torta burkolása -ami lehet vajkrém vagy ganache is, mindegy, a lényeg hogy sima, nagyon sima legyen a felülete, és baromira fagyaszd ki! Jó hideg legyen a torta amit glazúrozni szeretnél.

Van belőle VEGA változat is?
Igen, van:-) Hamarosan érkezik a receptje.

Remélem közelebb vittelek a tükörglazúr kipróbáláshoz, és számos felmerülő kérdésedre adtam választ.
Ha akad még kérdésed akkor bátran kérdezz!
Via

Mentés

Mentés

Tükörglazúr? Mi ez? Miért olyan fényes? Hogyan készítsem? Mire figyeljek?” bejegyzéshez 3 hozzászólás

    1. Kedves Henrietta,

      A glazúr jól látod, megbontja a fondantot, egyrészt mert folyékony, és amíg meg nem szárad addig elkezdni a cukrot megbontani a fondantot.
      Nem próbáltam még iylet, így nem tudom a helyes választ.
      A fondantra folyékony dolgokat nem lehet önteni, mert megeszi a cukrot benne, feloldja és elfolyik a fondant.

      A tükörglazúr magában is szép, nem szokták cifrázni. Csoki díszeket már láttam glazúros tortán, azt nem bontja.
      Via

      1. Köszönöm a választ, Via.
        Glazúr borításra kellene fondant rózsákat tennem, azért kérdeztem. Na, majd kikísérletezem. 🙂
        Szép napot!