Húsvét · tortadíszítés

Új technikák, csíkos vajkrém, fröcsögtetett arany por….

Ma csak úgy összedobtam a tortát:-) Igaz az előzménye az volt, hogy egy kedves vevőm mutatott egy meseszép csíkos tortát ami megihletett.
Így ki kellett próbálnom nekem is a csíkos vajkrém készítését, könnyű, bátran állj neki te is majd.

Ami meg engem izgatott különösen az a fröcsköléses technika, ami szintén könnyű:-)
Sőt ma még csokoládé díszt is készítettem.

Kezdjük az elején:-)

A tortához süsd le a piskótát, én ezt a receptet -hideg, könnyű felvert- használtam most.

A töltelék citromos mascarpone krém volt, receptet itt találsz.

Az összeállításról már nem készítettem verkfotókat, így ugorjunk egy nagyot a csíkozáshoz.

A teendő:-)
A vajkrém, én olaszt készítettem margarinnal…. és baahh bár ne tettem volna, margarinnal készült, mert úgy sem esszük meg, minek pazaroljam a vajat. Borzalom, utálom, gyűlölöm, rücskös, ragyás mintha vakolat lenne:-(

Na de a lényeg. A krém egy kisebb részét -én a 6 tojásos változatot készítettem el- annak a harmadát kb színezzük kékre. Én a sugarflair víz kék festékét használtam.

Az alsó két kör a sima krémmel készült, ez fölé kerültek a kék krémek, ismét világos végül kék. Ezt húztam végig a vajkrém simítóval. A fém és a műanyag is jó, én felváltva használom, éppen melyikhez van kedvem:-)

citromos-mascarpone-kremes-torta-tortaiskola-recept-1-4 citromos-mascarpone-kremes-torta-tortaiskola-recept-1-7

A torta tetejét látod van egy szép nagy üres rész, arra került a maradék krém és szépen elsimítottam.

Mikor ezzel készen vagyunk mehet is be a hűtőbe hűlni a torta.

Készítsük el a kék csokoládét. Én már rutinból tolom a festését a csokiknak. Wilton fehér csokim volt kinyitva, így azt festettem kékre a colour splash kék ételfesték porával. Ha nem színeztél még csokoládét akkor kattints, nézd meg hogyan kell!

A csokoládéval egyszerűen csorgattam és ment is vissza a hűtőbe dermedni.

citromos-mascarpone-kremes-torta-tortaiskola-recept-1-1

Közben készültek a sárga táblás csokik is. A PME citromsárga csokiját megolvasztottam és spatulával lekentem egy sütőpapíron. Hagytam száradni kb 5 percet és éles késsel formára vágtam de még nem szedtem fel a lapokat. A teljes hűlési ideje kb 30 perc. Ennyi idő után már bátran meg lehet fogni, szépen elválnak a papírtól.

csokolade-disz-keszitese-tortaiskola-1

Pár lapocskát lefestettem arany selyemporral, és itt jött az ötlet, hogy ki kell próbálnom a fröcskölést.
Az arany selyemport feloldottam pálinkában és az ecsetemet belenyomtam, majd egyszerűen pöckölgettem az ecset végét és táridám… fröcskölt lett:-)

Én javaslom a nagyobb, jóval nagyobb ecset használatát, mert ezzel a kb 0,5 cm-es ecsettel ennyit tudtam:-) A nagy ecsetből nagyobb foltok, hosszabb csíkok kihozhatóak.

citromos-mascarpone-kremes-torta-tortaiskola-recept-1-1 citromos-mascarpone-kremes-torta-tortaiskola-recept-1-10

A torta kapott még sárga csoki táblát, és némi arany szórócukrot és egy kevés fehér nonparát is:-)

megszórtam végül az apró darabokra tört sárga csokival és kész is:-)
A nagyobb fotón látszik, hogy a torta merevítve van középen a műanyag könnyen, ollóval is vágható merevítő rúddal.

citromos-mascarpone-kremes-torta-tortaiskola-recept-1-8 citromos-mascarpone-kremes-torta-tortaiskola-recept-1-6

A torta citromos mascarpone krémmel lett töltve, receptet itt találsz.
Könnyű felvert piskóta készült hozzá, receptet itt találsz.

 

 

Mentés

Mentés