tortás alapok

Miért SZITÁLJUK a lisztet?!

miert-szitaljuk-a-lisztet_

Na miért?
Te szoktad szitálni?
Tudod, hogy miért szitálod át a lisztet?

Ha nem tudod, sőt -csúnyán nézek- nem is szitálod akkor MOST JÓL FIGYELJ!

Ez nem úri hobbi, és nem is fölösleges időpocsékolás, ez kötelező elem a sütésnél!

MIÉRT szitáljam?

Azért, mert a szitálás közben levegőt juttatsz a lisztbe, így a süteményed, piskótád, kekszed… bármid sokkal levegősebb, lazább és finomabb is lesz.
Hogy az esetleges szennyeződéseket ki tudd szedni. Én nem találkoztam még lisztben semmi oda nem illővel de sosem lehet tudni.
Én minden alkalommal szitálok és nincs is gondom semmilyen sütési problémával:-)

Aztán számításba jöhet a klíma is, vagyis ha nagyon meleg, párás helyen élsz a liszt össze tud csomósodni, ami valljuk be őszintén nem lenne üdítő látvány ha egy buzi nagy liszt csomóra harapnál rá a tortában!!! UGYE!?:-)

Aztán menjünk tovább. Ha már szita van a kezünkben, össze is szitálhatjuk pl a kakaóporral, vagy ha a recept sütőport, szódabikarbónát vagy más térfogatnövelőt ír elő akkor bátran szitáljuk ezeket össze. Egyrészt biztosan el lesz keverve és tuti jut minden összetevő extra levegő.

Mivel szitáljak?

Ha van akkor liszt szitával, az én nagyimnak még volt ilyenje, nem volt valami kis darab, de ma már kaphatóak a liszt szitálok is amik nagyobb bögre méretűek, így nem foglalnak sok helyet. A lényeges a szitáknak a finom szűrő, tehát a tésztaszűrőddel ne állj neki szitálni, mert hiába szitálsz vele…. Szerezz be egy finom lyukú szitát!

Hogy szitáljam?

Hát tedd a szitába a lisztet és szitáld át!  🙂

Én külön tálba szoktam szitálni és aztán keverem hozzá bármihez a lisztet, kivétel ha kis mennyiségről van szó, akkor egyből beleszitálom az alapba.

A liszt szitálásával a piskóta állagát tudod befolyásolni, illetve a végeredményt is! A sütés ne feledd, full kémia, és utólag javítani már nem igazán lehet!!!

Tarts be mindent amit a recept előír, mérj pontosan!!! Leharapom a kezét annak aki kanalazik!!!!:-)

Jó tortázást:-)
Via

Így néznek ki a piskótáim

hideg-konnyu-felvert-piskota-recept-tortaiskola-12

piskota_tortalap_recept_kepekkel-tortaiskola-1-1

meleg-felvert-piskota-tortaiskola-1-2

 

Mentés