Klasszikusok

“ZSERBÓKA” mert a kisfiam szereti

zserboka

A zserbóka sima zserbó, de a kisfiam zserbókának hívja szabadon a nagyi után:-) Tegnap elfogyott a meggyes piskóta, és már érkezett is a rendelés, “anya, zselbókát kérek”.
Anya mit tehet ilyenkor, hát nosza, receptet kér a nagyitól és zserbókát süt.
Életem első zserbója, illatra fantasztikus, mert elárulom, én már írom a posztot de a zserbó még hűl:-)

Én kis tepsiben sütöttem, mert a zserbóka igen becsapós desszert, mert baromi nehéz, mármint laktató és ha túl sokat eszünk belőle, jöhet a citromlé:-)
Tehát kis tepsi.

HV: 13X20 cm tepsihez

  • 50 ml tej
  • csipet kristálycukor
  • 10 g élesztő
  • incurka fincurka szódabikarbóna
  • 200 g liszt /átszitálva/
  • pici só
  • 75 g vaj
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája

töltelékhez:

  • 1/2 üveg baracklekvár
  • 200 g dalát dió
  • 100 g porcukor
  • 1 narancs héja
  • 1 dl tej
  • 1 kk rum aroma

csoki máz:

  • 100 g étcsokoládé
  • 1 ek vaj

Elkészítés:

A tejet a csipet kristálycukorral melegítsük meg. Morzsoljuk el benne a friss élesztőt. Futtassuk fel meleg helyen.

A lisztet szitáljuk át, tegyük bele  a – én a kanál végére tettem mutatóba- szódabikarbónát, a vajat és a sót. Én robotgéppel dolgoztam, elkevertem, morzsás állagot kell kapnunk.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt és keverjük át.

gyors-zserbo-recept-tortaiskola-1-4

Ezen a ponton vegyük ki a tálból a tésztát és lisztezett deszkán, pulton gyúrjuk át. Osszuk 3 egyforma cipóra.

A kis tepsit olajozzuk ki és béleljük sütőpapírral.

A tölteléket is készítsük el.

A tejet, rum aromát, porcukrot és a diót forraljuk fel, kicsit főzzük, hogy ne legyen annyira híg.

Az első cipót nyújtsuk kis és tegyük a tepsibe.
Kenjünk meg alaposan a lekvárral és a töltelék felét is kenjük rá. A reszelt narancs héját szépen rendezzük el rajta, természetesen csak a fele mennyiséget.

Újabb tészta lap, amit szintén lekvárral és a diós töltelékkel is megkenünk, itt jön képbe a narancs héjának másik fele.

gyors-zserbo-recept-tortaiskola-1-5  gyors-zserbo-recept-tortaiskola-1-9gyors-zserbo-recept-tortaiskola-1-6

Az utolsó lappal borítsuk be és hagyjuk pihenni 30 percet.

Tegyük be a sütőbe és állítsuk a sütőt 180 fokra. 40-50 percig süssük, úgy, hogy letakarjuk a zserbó tetejét sütőpapírral, így nem fog megégni a teje.

Ha kész hűtsük ki.

gyors-zserbo-recept-tortaiskola-1-3 gyors-zserbo-recept-tortaiskola-1-2

Készítsük el a csokoládé mázat.
Vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét és a vajat.:-)
Na én itt nagyon rafinált akartam lenni:-) egy igazán kevés vaníliás cukrot tettem a csokihoz, hogy édesebb legyen, háááttt nem kellett volna:-) Milyen helyes “rusztikus” lett a csokimáz…őőőőőő

A kihűlt zserbót fordítsuk fejre:-) igen, mert az alja sokkal egyenesebb:-) és azt csorgassuk meg a csokoládéval. hagyjuk hűlni.

gyors-zserbo-recept-tortaiskola-1-7 gyors-zserbo-recept-tortaiskola-1-8 gyors-zserbo-recept-tortaiskola-1-1

Ha kihűlt és picit megdermedt akkor szeleteljük fel pici négyzetekre, téglákra vagy rombusz alakra.

Na most már meg is kóstoltuk:-) Isteni finom, viszonylag gyorsan készül.

Jó sütést:-)

Via

A recept forrása: hankka.blogspot.com

 

Mentés