tortás alapok

FORMÁZZUNK! Szilikon vagy fém?

fem-vagy-szilikon_melyik-format-hasznaljuk_

Igen, igen ez egy nagyon jó kérdéskör! Egy kedves vásárlóm kérdezte meg, hogy most akkor melyik a jobb.

Én határozottan fém forma párti vagyok a sütéshez, a mousse tortákhoz jöhet a szilikon.
De menjünk egy kicsit jobban bele a témába, mert számos oka van annak, hogy a sütéshez miért ne használjunk szilikon formát.
Megnézzük még a cikk során, hogy a fém formákból is melyik ami szerintem jó, jobb, vagy inkább mondom azt, hogy én melyiket szeretem, mindezt a tapasztalataim alapján.
FÉM vs SZILIKON

Nem véletlen hogy a nagy cukrászatokban is fém formákat használnak a sütéshez!
A fém formában jobban sülnek a tészták, legyen szó felvertről vagy kevertről, esetleg kelt tésztáról.
A fém forma jobban tartja a hőt, egészen máshogy melegszik át, mint a szilikon.
A szilikon formák hirtelen átmelegszenek, aminek a következménye az hogy a tészta belseje nem sül át, viszont a széle jól átsül, olykor már a szenesedés határát súrolja.

Tévedés, jóóó nagy tévedés, hogy a szilikonból könnyebb kivenni a megsült tésztát. Baromság!!! Ha nem sül meg akkor oly mindegy hogy fém vagy szilikon formában sütöttük.
Ha jól készítjük a tésztákat akkor a fém formából is gyönyörűen kijön, egyben marad a tészta, nem okoz gondot a kiszedése a formából.
KAPCSOS vs SIMA forma

Itt mindenki döntse el melyik az amelyik közelebb áll hozzá, hiszen itt túl nagy különbségek nincsenek, leszámítva hogy a kapcsos formán van egy záró rész amit akár ki is nyithatunk, ezzel megkönnyítve a megsült tészta kivételét a formából.
Viszont ha a tészta jól készül ,akkor a sima formából is szépen kiszedhető.
Nekem kapcsos formáim vannak de akkor is szépen ki tudom venni a megsült tésztát ha nem nyitom ki a kapcsot.
Lényeges azonban, hogy jó tésztát készítsünk, így nem ér meglepetés minket a sütés végén.
A kapcsos forma hiába ha a rossz a tésztánk!!!
Ha pedig minden ok a tésztával akkor könnyedén kivehető a megsült tészta a formából.
Fontos még a forma előkészítése is, hiszen ez is hozzájárul a tökéletes piskóta sütéséhez! Itt olvashatsz erről bővebben.

Számos receptem van már nekem is, amiket kipróbáltam és tökéletesen sikerülnek a tésztáim! Itt találod a recepteket!

Hétvégén kipróbáltam a piskóta sütést nem kapcsos formában. Imádom, szerelmes lettem a formákba.
magas-falu-piskota-forma-teszt-igy-suss-magas-piskotat-tortaiksola-1-2

 

FÉM vs TEFLON

Hmm:-))) Hát, rossz hírem van, mert bár fém mindkettő forma, az egyiken van teflon bevonat ami….
Ami nagyon is más eredményt hoz a sütés végén.
Egy nagyon hasznos tippem van is, hiszen láttam saját szememmel mi történik ha két különböző formában sütjük a tésztát. Egyforma formában süssünk!!!:-)

meleg-felvert-piskota-tortaiskola-1-2

Ez FÉM formában sült

fem-formaban

Ez teflon formában!

Ugye jól látszik a különbség!!!????

teflonban

A fém formában sokkal szebb széle lesz a piskótának, a teflonban kicsit morzsalékosabb a széle a tésztának.

KIS SÜTŐ, TÖBB FORMA

Igen, a háztartásunkban valószínű nincs ipari méretű sütőnk!!!:-( Brrrr:-)
De, én azt tapasztaltam hogy a felvert tészták állhatnak 20-30 percet hűvös helyen, semmi bajuk nem lesz. Nekem a 15 cm-es formáim sem férnek el egymás mellett a sütőben, így kénytelen vagyok várni amíg az első adag megsül. Semmi baja nem lesz a tésztának ha áll 20-30 percet.

Nézd!
15 cm-es formákban sültek, az egyik állt 30-40 percet nyersen a habüstben -mármint a tészta- aztán lett csak megsütve. Te látsz különbséget a kettő piskóta lap között? Én nem:-)

hideg-konnyu-felvert-piskota-recept-tortaiskola-12
MAGAS FALÚ vs NORMÁL MÉRETŰ FORMA

Itt még sajnos nincs tapasztalatom, de megérkezett a GlazurShopba a magas falú forma amit ki is próbálok majd és akkor megírom mi a véleményem róla.
Nos akkor teszteltem:-) POntosan 2017.02.12-én álltam neki a magas falú formák próbájának.
Őrülten jók!
Roppant mennyiségű időt spórolhatunk velük, hiszen több piskóta massza fér a formába, és magasabb is lesz a kész piskóta, így akár egy sütéssel kipipálhatjuk a piskóta készítést.:-)
Nézd csak.

extra-magas-piskota-sutese-tortaiskola-1-3 extra-magas-piskota-sutese-tortaiskola-1-1

A videókat pedig a GlazurShop Youtube csatornáján találod, vagy itt és itt is olvashatsz róluk.

A magas falú formák megvásárolhatóak a GlazurShopban ITT.

A formaelválasztó spray pedig szintén megvásárolható a GlazurShopban, ITT.

 

Mentés

Mentés

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s