tortás alapok

Olaj spray vagy kenjünk inkább?

olaj-spray

Én eddig kenegettem, és őszinte leszek, UNTAM!!!!!
Karácsony környékén fedeztem fel a LIDL-ben az olaj spray-t. Ok, az ára is elfogadható, ki kell próbálnom, hiszen gyűlöltem kenegetni a formákat.
CSODA! CSODA! CSODA!

És akkor:-) Megérkezett a várva várt formaelválasztó is:-)

Hogy mi a különbség a kettő termék között? A márkájuk más, de ez nem is lényeges most, inkább a tulajdonságaik!
A lidl olaj spray az olaj:-) ez is jó de nem formaelválasztó, ezt inkább a csatos formákhoz használom. Erről lentebb olvashatsz is.

A Wilton formaelválasztója azonban:-) ha kifújod vele a formádat, megsütöd a piskótádat akkor a hűlés során  egyszerűen elválik a zárt forma falától a megsült piskóta és a kivétele pedig:-9 hmmmm hát igen egyszerű:-)
Borítsd ki!:-) És KÉSZ IS!
Nézd videóztam

De hogy ne csak a végeredményt lásd, készült videó a fújásról is.

Sőőőt, tovább megyek, hiszen tesztelés volt hétvégén a magas falú piskóta formákkal.
Nézd mekkora piskótát sütöttem egy formában!

extra-magas-piskota-sutese-tortaiskola-1-3

A forma magassága 10 cm. Ha tetszik és időt spóronál , mert egy formában elkészül az egész piskóta, mert annyira magas, akkor itt meg is vásárolhatod a formákat! KATTINTS a GlazurShop oldalára!

Ha pedig a formaelválasztó spray is érdekel, azt itt tudod megvásárolni.


LIDL olaj spray

Nem kell olajos papírral kenegetni a formákat, nem leszel nyakig olajos. Egyszerűen felrázod és fújod.
Egy dologra azonban figyelj!:-)
Ha a padlóra kerül belőle akkor koripályát készítesz egy pillanat alatt a konyhában!:-)
Tehát vagy a csap fölött vagy nagyon ügyesen fújd, hogy minden a formában landoljon, mellé ne menjen.

Én már ezt használom a kerek formáknál is.
Hasznos tippem, hogy befújás után hagyd állni kicsit a  formát , hogy az alkohol elpárologhasson.

hideg-konnyu-felvert-piskota-recept-tortaiskola-9

Ha a forma oldalát is befújod akkor kicsit pirultabb piskótát kapsz majd sütés után:-)

Olvastam, hogy nem csak erre jó ám ez a spray.
Ha karamellt készítesz akkor is célszerű befújni az edényedet, hiszen így könnyebb lesz mosogatni majd a végén.

De szuper a paradicsomos dolgoknál is. Én utálom mikor nem tudom kiküzdeni a paradicsomos szósz, vagy pörkölt után a szép sárgás színt a műanyag edényekből… grrr.. .na erre is szuper az olaj spray, fújd át vele a műanyag edényt és csak ezután tedd bele a szószt vagy a pörköltet- tárolásról beszélek- így majd könnyű lesz a mosogatás ha elfogyott az étel a műanyag tálból.

Nekem pedig most jutott eszembe, hogy ha karamell díszt készítesz, a zsírpapírra is érdemes olajat tenni, na itt is jó szolgálatot tesz a spray, vékony rétegben fogod tudni ráfújni, így a karamell díszek nem ragadnak oda a papírra.
De pl a karamell spirálnál is kötelező fújni, de itt a fém habverőd fogóját fújd be, és arra tekerd rá a karamelledet.

 

Mentés