Cupcake alapok

Cupcake problémák és orvoslásuk! Ragad, eldurran, beesik…..

cucpake-gondok

Jó pár cupcake recepten túl, így van tapasztalat bőven:-) Elárulom nekem is volt amelyik nem sikerült. Van amelyik nem sült meg, van amelyik beesett miután kivettem a sütőből, sőt olyan is volt amelyik meg önálló életet élt a formában:-)
Igen, ezért szoktam elmondani, hogy hiába a jó recept, neked is kell egy kicsit finomítanod rajta, hiszen más a liszt, tojás, sütőpor, sőt még a sütőd is:-)

De most vegyük sorra a cupcake problémákat és a megoldásokat is.

Beesett közepű cupcake

Ó ez nagyon rossz, szörnyű látvány! Hogy miért van az hogy megsütöd szépen, a sütőben még rendben van de a sütési idő vége felé már látszik, hogy van egy kis gond….
A szépen felemelkedő cupcake tészta fogja magát és visszasüpped, beesik a közepe. Ha kivesszük a sütőből ez tovább romlik, vagyis eltűnik a sütink közepe.
Sok recept írja, hogy nem kell keverni, csak egy tálban dobáljuk bele a hozzávalókat és hajrá.
Ebből egy dolog igaz, nem szabad túlkeverni ezt a tésztát sem, de a többit felejtsd el. A különböző alapanyagok más más állagúak, sűrűségűek, ezeknek vegyülniük kell de nem a végtelenségig!

MEGOLDÁS!

A hozzávalókat helyes sorrendben keverd össze, és a legvégén már csak éppen egyneműsítsd! A sok levegő -amit a kevergetés közben beleteszel a tésztába- a sütőben szabadulni akar, el is szabadul, hidd el, és ez okozza azt hogy infarktust kapsz a végén, mert beesett a cupcake közepe.

 

Ragacsos a cupcake közepe

Ilyet is tapasztaltam már:-) A cupcake olyan mint egy nagy szivacs! Minden nedvességet igyekszik benn tartani, sőt még a környezetből is beszívni. Ez jó hír is lehetne, de nem az!
Ha nem sütjük meg normálisan a cupcaket akkor marad nedvesség a tésztában, ami valahol ki akar szabadulni, és ezt hol máshol teszi meg? Persze hogy a cupcake tetején.:-)

MEGOLDÁS!

Süssük meg jól a tésztát, de vigyázat vékony a jég, a még nem jó, még nem jó és a már nem jó között. Tapasztalni és gyakorolni kell.
Egy egyszerű velem történt esemény. A régi formámat lecseréltem, öreg volt, nem tetszett, meg …. vettem egy csudi fém színűt ami sajnálatos módon kicsit nagyobb is mint a hétköznapi cupcake forma. Hogy az első pár cupcake az milyen lett… őőő hagyjuk inkább…
Ki kellett tapasztalnom, hogy ebbe a formába mennyi tészta az ideális, mert a sima adag kevés volt, a 2 adag túl sok lett….
Túl száraz cupcake

Igen, ezt is megtapasztaltam:-) A sok száraz összetevő durván eltolja a tészta kémiáját, ami ahhoz vezet, hogy lesz ugyan cupcake, de baromi száraz lesz. NEM JÓ!!! Nagyon nem jó!
Tartsuk be a receptben előírt mennyiségeket és ne méregessünk kanállal!
Okozhatja a kiszáradást a túlsütés. Ó ez csak egy muffin, nem árt neki… DE! Nagyon is árt neki ha kicsit tovább marad benn a sütőben.

MEGOLDÁS!

Tartsuk be a recept előírt anyaghányadokat, mérjünk pontosan és ne süssük túl azt a szerencsétlen “csak” cupcaket!

 

Ragacsos, nedves, szétfutott a cupcake

Ez sok esetben a túl gazdagon használt extra hozzávaló okozza. Túl sok csokoládé, túl sok gyümölcs.
Kémia az egész:-) Túl sok extra hozzávaló kerül abba a pici tésztába így az igyekszik mindenfelé kikerülni, így a tészta utat tör magának bárhol. Ennek az eredménye a ropogós szél, nyers közép és számos roppant idegesítő egyéb dolog.

MEGOLDÁS!
Az aranyközépút:-) Használj mértékkel bármit is kevernél még a tésztába. A mérték az a kb 1 teáskanál extra hozzávaló, legyen az csokoládé vagy gyümölcs.
Púposodik, kifolyik a tészta

Ha új a tepsid akkor kísérletezd ki, hogy mennyi az éppen elég tészta. Sem a kevés, sem a sok tészta nem jó. Alapvetően a papírt 3/4-ig töltsd a nyers tésztáddal.

MEGOLDÁS!
Ne töltsd túl a formádat!
A cupcake papír elválik a cupcake oldalától

Ez sajnos a gyengébb minőségű papíroknál előfordulhat. De előfordul a papír minősége miatt az is hogy nem akar lejönni a cupcakeről:-) a papír. Idegesítő dolgok ezek.

MEGOLDÁS!
Vásárolj jó minőségű cupcake papírt. Pl a GlazurShopban, nagyon szép, színes, mintás papírok kaphatóak.

Nézd mennyi de mennyi cupcaket készítettem már <3
Recepteket itt találsz.

valentin_napi-cupcake-5 epres_feher_csokolades_cupcake-husvet-tortaiskola-1 (14) husveti_cupcake_diszites-tortaiksola-1 (12) halloween_cupcake_diszites_rozsaszinben_tortaiskola-1 (6) halloween_cupcake_diszites_rozsaszinben_tortaiskola-1 (12) halloween_cupcake_tortaiskola-6 szedres_csokolades_cupcake_vanilas_olasz_vajkremmel-tortaiskola-2 32-es_dekorcsovel-cupcake-diszites-tortaiskola-4

Ha pedig díszítési ötleteket és segítséget keresel akkor ITT találsz.