tortás alapok · Vajkrémek

Vajkrém problémák és orvoslásuk! Reped, törik, szétfolyik….

vajkrem-gondok

Többféle vajkrém létezik, egy kis ismétlés, olasz, svájci, francia, klasszik és persze a főzött pudingos krémek….
Mindegyik más más módszerrel készül, egy valamiben azonban megegyeznek!
Ez pedig a VAJ!

Számos probléma forrása a margarin használata vagy a rossz vaj használata.
A VAJ 82% zsírtartalommal bír, ezt jó ha tudod.

DE most nézzük azokat a gondokat.

Reped, törik csonttá fagy

Ez a hiba bármelyik krémnél előfordulhat sajnos. A vaj hiánya az oka. A főzött krémeknél a margarin tudja ezt okozni, förtelmes látvány a kész krém, ikrás és hihetetlen nehéz vele dolgozni, ha egyáltalán akarunk még vele dolgozni. Kipróbáltam, kíváncsi voltam mi történik ha margarinnal készítem az olasz vajkrémet… ne tedd!
Full kémia az egész. A vaj kellően zsíros, hogy tudjon jól keveredni a fehérjével, sárgájával, bármivel ami nem por állagú. A margarin túl nagy víztartalma miatt nehezen elegyedik bármivel, hacsak nem száraz alapanyaggal kívánjuk keverni, pl porcukor.:-)

MEGOLDÁS!

Használjunk vajat! A vaj legyen szobahőmérsékletű mindegyik krémnél alap. A szobahőmérsékletű vajjal könnyű dolgozni, szépen elegyedik és csodásan habosodik akár egy klasszik vajkrém esetén is.

Elfolyik a krém, grízes , túrós állagú

Szintén a vajjal lesz gond! A főzött krémeknél már rossz hőfokra melegített alapok is okozzák. Nagyon gáz, mikor készen van minden, adagolod a vajat és egyszer azt látod hogy a lovak szerte szaladnak, vagyis megfolyik a krémed, sőt betúrósodik…. Őrület. Javítható ha tovább kevered magas fokozaton, viszont akkor elveszti ak ész krémed a szép habos, lágy állagát.
A klasszik vajkrémnél a tejszín, tej adagolása is lehet probléma, nagyon óvatosan. Szoktam én adagolni a klasszik vajkrémhez tejet, de nagyon apránként és csak keveset.

MEGOLDÁS!
Jó vaj használata, körültekintő készítés.

Csomós a vajkrém

Ilyet is csináltam már:-) A türelmetlenségem okozta. A hideg vajat szépen adagoltam, úgy is elkeveri a robotgép… Hát nem, nem keveri el a robotgép!:-)
Ez érvényes bármilyen vajas tésztára is, ha hideg a vaj az életben nem habosítod ki.

MEGOLDÁS!
Szobahőmérsékletű vaj használata kötelező!

Ropog a klasszik vajkrém
Háát, elég rossz dolog ha minden klappol és a vajkrémed ropog:-( A porcukor az oka.

MEGOLDÁS!
Szitáld át többször a porcukrodat! Ez a ház virágmasszánál is erősen ajánlott, szitálni, szitálni, szitálni:-)

olasz_vajkrem-felezve-tortaiksola-recept-1 (2) olasz_vajkrem-felezve-tortaiksola-recept-1 (1)
És a receptek:-)
Itt megtalálod az összes , kipróbált receptet vajkrém, olasz, svájci, francia, klasszik témában.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s