Piskóták · tortás alapok

Hideg úton készült nehéz felvert piskóta magas falú formában

nehezhideg-felvert

Hétvége van, tesztelek és persze készülök a cukrász vizsgára. Végig megyek  piskótákon, már csak ez maradt hátra a nagy klasszikusokból.
Ma ezt is elkészítettem.

A nagy cukrász könyvben volt némi elírás, nem okozott gondot, számoltam és megoldottam de … őőő…

Ez a piskóta erősen hajaz a Viktória piskótára, ami egy vajas, nehéz, vaskos piskóta, nagyon szaftos, sokáig puha marad. Itt találsz a Viktória piskótához is receptet.

De most a hideg, nehéz felvert receptje következik, 12,5 cm-es magas falú formában sütve.

HV:

  • 200 g liszt
  • 100 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 100 g kristálycukor
  • 200 g vaj
  • 244 g tojás / 4 db M méret/

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 145 fokra.

A vajat habosítsuk fel a porcukorral.  Szép fehér színe lesz, ekkor egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját! CSAK a  sárgáját, ezzel is habosítsuk tovább.
Ha ezzel készen vagyunk reszeljük bele a citrom héját.

hideg-nehez-felvert-piskota-recept-tortaiskola-1-5

A fehérjét a kristálycukorral habosítsuk, és verjük kemény habbá.

A habos vajas keverékhez laza mozdulatokkal keverjük hozzá a kemény fehérjehabot.

Végül szitáljuk bele a lisztet.

A formámat kifújtam a wilton formaelválasztó spray-vel, itt meg is vásárolhatod. Nem béleltem papírral, csak fújtam.

A masszával a 12,5 cm átmérőjű, 10 cm magas falú formát 3/4-ig töltöttem a tésztával.

Irány a sütő.

Legalább 60-70-80 perc kell, én őszinte leszek elfelejtettem beállítani az órát. Ránézegettem többször, kutyát is sétáltattam és mikor illatozni kezdett ott már a kezemmel is ellenőriztem.

Én nem szurkálom szét a piskótákat, kézzel is meg lehet állapítani hogy átsült-e. Sőt ajánlom neked is, hogy ezt a piskótát ne is szurkáld meg, mert ha még nem sült át akkor el fog durranni.

Elárulom a piskóta kijött, nem kifutott hanem kiemelkedett a formából kb 1 cm magasan:-) őrület látvány volt. Aztán hűlés közben ezt az 1 cm-et elvesztettem, de így is 10 cm magas lett a piskóta, egy formában egy ütemben sütve. Micsoda időtakarékosság!:-)

Nagyon szaftos, szép állagú tészta. Sokáig friss marad, de a töltésnél csak stabil krémekkel töltsük, mert a laza habos krémeket a piskóta súlya szétnyomja.

hideg-nehez-felvert-piskota-recept-tortaiskola-1-3hideg-nehez-felvert-piskota-recept-tortaiskola-1-6 hideg-nehez-felvert-piskota-recept-tortaiskola-1-4  hideg-nehez-felvert-piskota-recept-tortaiskola-1-1

És most első körben válaszolok is a megszületendő kérdésre.

Sütőport nem használtam, hiszen a fehérjét habbá vertem és az lazította, emelte meg a piskótát.

A fehérjehabot közép kemény habbá kell verni, ha ettől lazább szerkezetű a tészta nem fog megemelkedni.

Felvágva

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s