tortás alapok

Melyik típusú krém milyen piskótához ajánlott

melyik-krem-milyen-piskotahoz-hasznalhato

Mostanra van már tapasztalat, jó is rossz is:-) A rossz is tapasztalat, hiszen tudtam tanulni belőle. Amikor szétcsúszott a saját szülinapi tortám, mert nehéz volt a piskóta és túl lágy a krém….
Na ezért írom most meg ezt a cikket, hogy segítsek azoknak akik nem szeretnék azt a látványt amit én láttam.

szetcsuszott-torta-tortaiskola-1 (3)
Ugye nem akarod ezt a látvány látni?:-) Én sem akartam, hidd el:-)

Akkor kezdjünk is neki.
Először vegyük át a piskótákat de csak gyorsan, aztán irány a krémek.

PISKÓTÁK

Hideg, könnyű felvert.
Nagyon habos, könnyű piskóta.

Hideg nehéz felvert.
Masszív, sűrű, szaftos piskóta.

Meleg könnyű felvert.
Habos de sűrű állag, elég jellegzetes szerkezete van a piskótának.

Meleg, nehéz felvert.
Masszív, szaftos piskóta.

Más más állag, íz, szerkezet  és nagyon nem mindegy, hogy melyik piskótát mivel töltöd.

Kezdjük az egyszerűbbel.

extra-magas-piskota-sutese-tortaiskola-1-3

A hideg könnyű felvert, kezdőknek is ajánlom, már ha tudsz könnyű krémet készíteni. Elárulom, én nem tudtam:-) Végig küzdöttem magam az összes vajkrémen, mire elmerészkedtem a habosabb krémekig. Mára már nem okoz gondot a könnyed krémek készítése és a tortába töltése sem.
Tehát a hideg, könnyű vagyis a klasszik piskótát könnyű, laza, habos krémekkel bátran töltheted, hiszen a piskótának is alig van súlya, így nem fogja szétnyomni a tészta súlya a krémedet.

Meleg könnyű felvert.

meleg_konnyu_felvert-recept-glazurshop-1-2
Ez az aduászod ha faragni akarsz. Könnyed tészta, de van tartása, és súlya is.:-)
Itt már óvatosabban működj, hiszen a piskótának van súlya. Itt még bátran használhatsz könnyű krémeket de már stabilizáld azokat zselatinnal vagy csokoládéval attól függően milyen ízesítést képzeltél el.

 

Meleg nehéz felvert.

meleg-uton-nehez-felvert-piksota-tortaiskola-1-9
Szintén alkalmas a faragáshoz, formatortákhoz, mivel vaskos típusú tészta.
Itt is már a stabilabb krémek felé vedd az irányt, hiszen súlya van a piskótának. Ha nagyon félsz célszerű egy körgyűrűt készíteni a krémed köré, így a vajkrémed megtartja a nehéz piskótádat.
Csodásan lehet vele építkezni, a magasabb tortáknál is szuper választás, hiszen a súly egymásra rakódik, így az is tartja a tortát. Extrém magas tortánál azonban merevítés kötelező!!!!
Én a könnyen, ollóval vágható műanyag merevítőket használom, a GlazurShopban meg is vásárolhatod.

torta_toltese-2-szinben-tortaiksola-1 (11)

Ezzel a megoldással akár viszonylag folyékonyabb állagú töltelék is mehet a tortába. Az enyémben lemon curd volt középen. ❤

vajkremes-szulinapo-torta-tortaiskola-1 (15)

 

A hideg nehéz felvert.


Én kedvelem, mert a pucér torták kötelező alap darabja, hiszen nagyon szaftos a tésztája, így nem szárad ki burkolás nélkül sem.
A krémekkel azonban itt már nagyon óvatosan, hiszen nehéz a tészta, nagyon nehéz.
Én ha ilyet készítek akkor biztosan vajas alapú a krém, mert az a hűtőben visszadermed, így megtartja a piskóta súlyát.

marakujas-afonyas-pucer-torta-recept-keszites-tortaiskola-glazurshop-1 (9)

Már krém receptekből is van bőséges választékom, akár vajas akár vaj nélküli. ITT találod a gyűjteményemet. ITT pedig a habos krémeket.

 

Mentés

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s