Francia desszertek

Financier…egy falat mennyország

financier

Aki követ a facebookon:-) tudja, hogy tegnap gondban, nagy nagy gondban voltam:-)
Elfáradtam mint egy kihajtott versenyló, hiszen tegnap rengeteget dolgoztam, sokat előre amit még nem is láthattok, mert meglepetés lesz majd márciusban:-)
Édességet ettem volna, de …nem volt itthon semmi nasi. A kisfiam édesség készletét csak nem nyitom ki.:-)
Ok, semmi gond, cukrászda… majd este:-)

Este be is vásároltam, főleg mousse tortácskák kerültek a dobozkámba, és valami ÚJ. Életemben nem ettem még financier-t. Nagyon, nagyon, nagyon finom <3

Annyira finom volt, és kicsit drága is, hogy ma google, recept keresés. Jó pár recepten túl, kiválasztottam azt ami alapján nyugodtan elindultam a financier készítés útján.

Könnyű, viszonylag gyors francia finomság. Kár hogy nem dupla adag készült:-)

Én alap tésztát készítettem, sőt, mivel financier formám nincs itthon, így mini muffin formában lettek megsütve.
Hogy kicsit változatosabb legyen, ezért málna, csokoládé és mandula is került bele, de ezeket az ízesítőket már csak rászórtam a nyers tésztára.
KEDVENC!

HV: 12 db-os mini muffin formához

  • 160 g vaj
  • 3 tojásfehérje
  • 60 g őrölt mandula
  • 60 g liszt
  • 100 g porcukor
  • csipet só
  • 40 g méz
  • 1/2 citrom reszelt héja

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A mézet és vajat olvasszuk fel és folyamatos kevergetés közben “pirítsuk” meg. Ez az ízvilág adja a financier alapját, őrület finom. Ne karamellizáljuk, csak színezzük, én akkor már abba is hagytam amikor szép aranyló színe lett. persze nekem könnyű volt , engem az illata vezetett:-) Nem tudod elrontani akkor sem ha nem barnítod meg elégg, sőt akkor sincs baj ha kicsit jobban elszíneződik, más más ízvilágot kapsz.

A lisztet, sót, porcukrot és őrölt mandulát keverjük össze.

A tojásfehérjét verjük habbá. nem kemény habbá, olyan tejföl sűrűségűre.

És itt el is bizonytalanodtam, hiszen egyik receptben sem írták meg, hogy melegen adjuk a vajat a fehérjéhez vagy hűtsük ki:-)
Hát, gondoltam egy nagyot, mivel a fehérjehabhoz a forró cukorszirup is mehet, akkor mehet a vaj is.

Szépen belekevertem az olvasztott meleg vajat a fehérjehabba.

Az eredeti recept 2 óra pihenőt írt elő, én kihagytam, azt már nem is tudom miért:-)

Végül hozzáadtam a lisztes keveréket, átkevertem és habzsákba töltöttem, mert úgy könnyebb adagolni.
Én megtöltöttem a kis formámat szinte teljesen, a tetejükre szórtam egy részére málnát -frisset- csokoládé darabokat és az utolsó sort mandulával szórtam meg.

Az előmelegített sütőben 20 perc alatt elkészül.

Hagyjuk kihűlni, szedjük ki a formából és már lehet is enni:-)

financier-recept-tortaiskola-1-1 financier-recept-tortaiskola-1-2 financier-recept-tortaiskola-1-3

Recept forrása: https://cookpad.com/hu/receptek/1924024-makos-financier

Mentés

Mentés

Mentés