tortás alapok

Időtakarékos PISKÓTASÜTÉS

magas-piskota-sutes-tobbfele-meretben

Mára már 5 méretben teszteltem a magas falú piskóta formákat. Még hátra van legalább ennyi, aminek örülök, mert szeretek új dolgokat kipróbálni.
Most jön majd a neheze azonban, mert a 20 cm-es 10 cm magas fal még simán átgondolható volt, mennyi tojást használjak, de most már jönnek a nagy méretek, főleg a 35 cm-es átmérő az lehet megizzaszt majd.:-)

De most nem is ez a lényeg.:-)

Szeretném neked megmutatni, miért olyan jó a magas falú forma. Nekem kedvencem lett, hiszen időt spórolok vele, mert egy etapban megsütöm, egy formában megsütöm a piksótát, amit a magassága miatt 4 lapra tudok vágni.

Ahol időszűke van, nálam pedig van, gyerkőc, család, munka….. ott nagyon sokat számít, hogy mennyi időt töltünk a piskóta sütésével.

Én a hideg úton készült könnyű felvertet kísérleteztem eddig, mert ez egy klasszikus piskóta típus amit mindenki ismer és kedvel.

A hideg, könnyű felvert RECEPTJÉT ITT találod, kattints.

Most pedig vegyük sorra a méreteket, melyik formában hány tojásból érdemes a piskótát megsütni. Nem, nem, nagyon nem mindegy…. Ha kevés a formában a tészta akkor az nem lesz 10 cm magas….. ha túl van töltve a forma akkor meg kifolyik a tészta….

10 cm átmérőjű 10 cm magas falú forma: a Glazurshopban, ITT meg is vásárolhatod

Igazi kis csoda, hiszen pici méret:-) Akár zsúrtortához, akár egy nagyobb esküvői torta tetejére utolsó szintnek, szuper választás.

magas-falu-piskota-forma-teszt-igy-suss-magas-piskotat-tortaiksola-1-2

Mennyi  tojásból készítsem: 2 tojásos hideg, könnyű felvert tésztából süssük.
160 fokos előmelegített sütőben, 20- 30 perc

 

12,5 cm-es 10 cm magas falú piskóta forma: A GlazurShopban meg is vásárolhatod ITT

extra-magas-piskota-sutese-tortaiskola-1-2

Ez már egy jó méret önálló tortának is, hiszen elegendő szeletet kapunk Én ezt a kis citromosat készítettem belőle.

citromos-malnas-minitorta-tortaiskola-1-1

Mennyi  tojásból készítsem: 3 tojásos hideg, könnyű felvert tésztából süssük.
160 fokos előmelegített sütőben, 20- 30 perc

 

15 cm-es 10 cm magas falú piskóta forma: ITT meg is vásárolhatod

extra-magas-piskota-sutese-tortaiskola-1-1

Én ezt a tortát készítettem a 15 cm-es formával.

img_5493

Mennyi  tojásból készítsem: 3-4 tojásos hideg, könnyű felvert tésztából süssük.
160 fokos előmelegített sütőben, 20- 30 perc

 

17,5 cm 10 cm magas falú piskóta forma: a GlazurShopban itt meg is vásárolhatod

extra-magas-piskota-sutese-tortaiskola-1-3

Ez aztán már bőséges méret, hiszen krémekkel töltve az én tortám 20 cm magas lett:-) Ok, én extra töltelékkel készítettem, hiszen a nutellás krémre került mogyorós habcsók töret, így elég magas volt a töltelék réteg is.

img_5484

Mennyi  tojásból készítsem: 5-6 tojásos hideg, könnyű felvert tésztából süssük.
160 fokos előmelegített sütőben, 30-40 perc

 

20 cm 10 cm magas falú piskóta forma: a GlazurShopban itt meg is vásárolhatod

16997808_1294990820582080_2653045202129641389_n-20

Izgalmas feladat volt, hiszen ez már egy nagyobb méret, és hiába tudom, hogy sima méretű formában menyi tojásból süssem.. ez a forma 10 cm magas. Illő lett volna kihasználni a forma adottságait.:-)
Ebből még nem készült torta, hiszen a héten teszteltem:-)

Mennyi  tojásból készítsem: 6-7  tojásos hideg, könnyű felvert tésztából süssük.
160 fokos előmelegített sütőben, 35-45 perc

 

A tészták sütési hőmérséklete egyik eddig kipróbált formánál sem változik, 160 fokos előmelegített sütőben sütöttem meg mindegyiket. A sütési idő viszont már igen, változik. Erre figyeljetek oda, hiszen bár egy nagyon könnyed tésztáról beszélünk azért ennek is át kell sülnie.

Nézd, mindegyik mesésen átsült. Ezen a fotón a 20 cm-es formában sült piskóta belseje látszik.

16992103_1294990817248747_2939293070957324643_o-20

De, hogy élőben is láthasd, mert videóztam is….

 

Sorrendben a következő a 22,5 cm-es magas falú forma.
Itt már változott a hőmérséklet is!

Mennyi  tojásból készítsem: 8 tojásos hideg, könnyű felvert tésztából süssük.
160 fokos előmelegített sütőben, az első 15 perc 160 fokon aztán 150 fokon süssük készre, ami kb 25-30 perc

 

Már a 25,4 cm-es 10 cm magas falú forma is kipróbálva.

Itt kicsit benéztem a tojások mennyiségét, mert a 9 tojás kevés lett, pedig ott álltam hogy most mennyi legyen az a tojás, és az eszem felülírta a megérzésemet:-)
Hát, ez van, 10 tojásból nagyobb lesz.

Mennyi  tojásból készítsem: 9 tojásos hideg, könnyű felvert tésztából süssük.
160 fokos előmelegített sütőben, az első 15 perc 160 fokon aztán 150 fokon süssük készre, ami kb 30-40 perc

 

HASZNOS!

Mivel nem kapcsos a forma, így célszerű a formát előkészíteni, ki kell fújni formaelválasztó spray-vel!!! Ha így készítjük elő a formát, a piskóta a húlés után egyszerűen kiesik a formából:-) IMÁDOM ❤
Formaelválasztót a GlazurShopban vásárolhatsz, ITT

Rengeteg videó készült a formák kipróbálása közben, ha kíváncsi vagy mindre akkor gyere és látogasd meg a GlazurShop YOUTUBE csatornáját.

Mentés

Mentés

Mentés

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s