égetett tészták · Francia desszertek

Choux – a francia égetett tészta

choux

 

Hétvégén voltam a St Honore tanfolyamon, -meleg szívvel ajánlom mindenkinek- engedélyt kértem és kaptam is, hogy az ott tanultakat megosszam veletek is.
Ma reggel neki is látok.

Annyi de annyi dolgot tanultam, trükkök és volt pár olyan technika amit itthon egész máshogy csinálunk, én maradok a tegnap tanultaknál hiszen működnek:-)

Annyi de annyi kavarodás van ezzel a tésztával kapcsolatban….. A könyvek gőzös sütőt írnak, baromi magas hőfokkal….
Én most azt tanultam, hogy légkeverés és magas hőfok.

Én a gőzzel eddig sem foglalkoztam , hiszen nem fér bele a fejembe, ha elgőzösítem  sütőt, hogy a fenébe lesz roppanós a tészta….

Hétvégén tanultam, ez egy szuper jó recept, eltér az itthon ismert égetett tészta recepttől.

HV:

  • 100 g tej
  • 100 g víz
  • 4 g cukor
  • 8 g só
  • 88 g vaj
  • 110 g liszt
  • kb 4 tojás -erről később még beszélünk

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő, nálam 190 fokon sült a legszebben, légkeverés, alsó-felső állásban.

A vizet, vajat és a tejet öntsük össze és tegyük fel melegedni a gázra. Forraljuk fel.

A sót, cukrot és a lisztet keverjük össze.

Amikor a tejes keverék forr akkor vegyük le a tűzről és öntsük hozzá a lisztes keveréket.
Dolgozzuk össze, majd tegyük vissza a tűzre, indulhat az “égetés”. nem pirítás, nem kormosítás:-)

A tészta akkor jó ha elválik az edény falától.

francia-egetett-tezsta-recept-tortaiskola-1-3

Jöhetnek a tojások. Egyesével adjuk hozzá, és mindegyik tojással alaposan keverjük el. A tésztának fel kell vennie a tojást.
Nos, akkor jöhet hogy mennyi tojás is kell hozzá.
Ezt hétvégén tanultam, mert erről nem regél senki….
A tészta állaga akkor jó, ha belehúzod az ujjadat és a tészta azonnal összeáll ismét. Akkor már nem kell bele több tojás. Ezt nem fotóztam, mert tésztás volt a kezem, segítségem meg nem volt aki fotózott volna….
Tehát ismételjünk.
Az ujjadat belehúzod a tésztába, húzol egy vonalat vele és ha a tészta ahogy húzod az ujjadat benne és azonnal vissza is záródik a kis rés akkor kész van, nem kell bele több tojás.

francia-egetett-tezsta-recept-tortaiskola-1-2

Tegyük félre pihenni legalább 1 órát.

Töltsük habzsákba és nyomjunk szép halmokat sütőpapírral bélelt tepsire.

francia-egetett-tezsta-recept-tortaiskola-1-1

Mehet is a sütőbe:-)
És itt jön az amiről beszéltem:-) A sütőm valami egészen furán süt, eddig nem volt bajom vele, de most ennél a tésztánál az első 2 adag a kukában landolt…. Hogy miért?
mert a sütőben szépen feljött, gyönyörű, imádtam, majd ahogy kivettem a sütőből pakk…. összeesett….. Én 200 fokkal indítottam, nem jött be…..

Aztán állítottam 190 fokra a sütőt, alsó-felső légkeveréssel és ott már szépen feljöttek a tésztáim, és úgy is maradtak.:-)

Tehát az én sütési hőfokomat tekints irányadónak, nem biztos, hogy nálad is ez fog működni….
Ez a tészta már a Choux au Craquelin, de a fotón hátul ott vannak a kis sima fánkocskák is.

craquelin-teszta-recept-tortaiskola-13-1 craquelin-teszta-recept-tortaiskola-1-3

Ez készült belőle

craquelin-teszta-recept-tortaiskola-1-6 st-honore-tortaiskola-1-1

Óóó majd elfeledtem.
Karamell.

Ezt nem írnám le egy külön cikkben, mert gyors és egyszerű.
Készítsünk karamellt, vagyis kristálycukrot karamellizáljunk és mártsuk bele a kis fánkokat.
Én fogpiszkálóra húztam fel a kis fánkokat, így mártottam, de még így is megégettem magam. ÓVATOSAN, nagyon forró a karamell!

karamellel-vont-egetett-teszta-tortaiskola-1-1 karamellel-vont-egetett-teszta-tortaiskola-1-2

Duplán mártottak szebbek lettek ❤

Köszönöm Nerella, hogy megtanítottad nekem ezt a csodás krémet. Őszintén ajánlom a Francia Cukrász Iskolát, bátran menjetek el, stabil tudást kaptam, jó volt a hangulat, szépen, ízlésesen berendezett helyiség, Nerella pedig egy tündér ❤ Ide kattintva megnézheted éppen milyen kurzusok lesznek.

 

Mentés

Mentés

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s